Home
Blog
Bestemmingen
3 weken rondreizen in Japan: must-sees, tips én route

3 weken rondreizen in Japan: must-sees, tips én route

4 minuten leestijd
3 weken rondreizen in Japan: must-sees, tips én route

Een rondreis door eigenzinnig Japan is er één om verliefd op te worden. Met deze tips en to-do’s ga je voorbereid de bijzondere tradities en hypermoderniteit tegemoet.

In het oosten van Azië aan de Grote Oceaan ligt het vooruitstrevende en vulkanische Japan dat voor het grootste deel uit vier eilanden bestaat: Hokkaido, Honshu, Shikoku en Kyushu. Honshu en Kyushu zijn de bekendste en meest bezochte delen van Japan. Je vindt hier de belangrijke steden Tokyo, Osaka, Kyoto, Hiroshima en Nagasaki.

Start: regel thuis al een treinpas

Tokyo is het meest vanzelfsprekende startpunt van je reis. Vanuit hier ontdek je Japan het beste per trein. Met een ‘Japan Rail Pass’ reis je comfortabel en goedkoop door dit relatief dure land. Let op: de pas is alleen buiten Japan te verkrijgen. Koop deze daarom voor je vertrekt! De treinen in Japan staan bekend om hun punctualiteit, zorg dus dat je op tijd bent. Kijk niet raar op als je medereizigers buigen zodra de trein vertrekt. Japanners buigen voor bijna alles en waarderen het als je terugbuigt.

bullet train
bullet train

Musthave Suica Pass

Een andere must-have is de ‘Suica Pass’, die volgens het OV-chipkaart-principe werkt. Je zet er geld op en koopt er vervolgens losse trein- en metrokaartjes mee. Ook kan je er in diverse winkels mee afrekenen. Je betaalt eenmalig een borg van 500 Yen, welke je weer terugkrijgt bij inlevering van de pas.

Cash en creditcard

In tegenstelling tot wat je zou verwachten, kan geld pinnen in het ontwikkelde Japan een grote uitdaging zijn. In grote steden is het uiteraard geen probleem. Een creditcard wordt hier echter vaker geaccepteerd dan de 'gewone' Maestro kaart. Ga je naar een buitengebied? Neem dan voldoende cash mee. Geldzaken geregeld en de noodzakelijke passen op zak? Zet dan de volgende plekken op je te-bezoeken-lijst!

1. Tokyo

tokyo japan
tokyo japan

De hoofdstad van Japan is een samensmelting van 47 provincies en daarmee de grootste stad ter wereld. Tokyo lijkt aan alle kanten licht te geven en slaapt nooit. De metropool is hypermodern en ademt tegelijkertijd rijke oude Japanse cultuur en gewoontes. Bezoek de traditionele en prachtige oude Senso-ji tempel in de wijk Asakusa en check de moderne Tokyo Skytree (televisietoren) in Sumida. Laat je smaakpapillen verrassen door de heerlijke Japanse Keuken. Eet verrukkelijke sushi, sashimi, udon en miso in restaurant Tsukiji Tama Sushi of één van de vele andere eettentjes in de stad. Zing ’s avonds de longen uit je lijf in Shibuya waar KTV (karaoke) populairder is dan dansen in een normale discotheek. Ben je verslaafd aan de nieuwste snufjes en gadgets, dan is de wijk Akihabara jouw place to be.

2. Nikko Nationaal Park

nikko national park
nikko national park
Heiligdommen, tempels en bruggen te midden van een prachtig landschap met watervallen, meren bossen en rivieren vind je in het Nikko Nationaal Park. Het park ligt op 125 kilometer van Tokyo. Toshogu shrine (heiligdom) is rijkelijk versierd en één van de meest opvallende kenmerken van Nikko. Met name in de herfst, wanneer de kleur van de bladeren verandert van groen tot diep rood en oranje, laat dit park een onvergetelijke indruk achter. Het park kent verschillende hikeroutes voor zowel de beginnende als gevorderde avontuurlijke wandelaar.

3. Kyoto

kyoto women
kyoto women

In het midden op het eiland Honshu ligt het door bergen omgeven Kyoto. De stad is berucht vanwege zijn hitte en beroemd om zijn kleurrijke tempels en oude sanctuaria. Word helemaal zen in de natuurlijke omgeving van de Kiyomizu-tempel en geniet hier tevens van het panorama-uitzicht over de stad. Absorbeer keizerlijke sferen in Kyoto Imperial Palace en maak een wandeling door de botanische schoonheid van de Kinkaku-ji tempel. Bewonder in Kyoto ook de vele Geishas of laat jezelf omtoveren tot zo'n gezelschapsdame in typische, streng gestileerde Japanse kledij.

4. Himeji

himeij
himeij

Op de route tussen Kyoto of Osaka en Hiroshima ligt Himeji. Breng hier een bezoek aan Japans mooiste kasteel, waarvan de bouw ooit begon in 1346. Door de jaren heen hebben meerdere architecten aan Kasteel Himeji gewerkt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de hele omgeving platgebombardeerd. Het kasteel is echter intact gebleven. De Engyo-ji-tempel is eveneens een hotspot die je niet mag missen in Himeji. Deze authentieke tempel met prachtig houtwerk stamt uit het jaar 966 en is vooral bekend uit de film The Last Sumari. Je bezoekt de tempel eenvoudig met de Mount Shosha Ropeway (kabelbaan), welke op zichzelf ook al een attractie is vanwege het verbluffende uitzicht over het gebied.

5. Hiroshima

hiroshima
hiroshima

Het aan de westkant van het eiland Honshu gelegen groene Hiroshima is vooral bekend vanwege de atoombom die er werd gedropt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Hiroshima Peace Memorial Museum toont een indrukwekkende verzameling foto’s van de ramp en persoonlijke verhalen van slachtoffers. Struin door de Shukkeien Garden, het Hiroshima's Hijiyama Park of het Peace Memorial Park waar je vooral veel standbeelden en monumenten vindt. Ook de omgeving van Hiroshima is boeiend. Dagtrips naar eiland Miyajima en steden Takehara en Hagi zijn een aanrader.

6. Nagasaki

nagasaki
nagasaki

Op het twee na grootste eiland Kyushu, vind je havenstad Nagasaki. Het Park van de Vrede herinnert hier aan de verwoesting van de stad in 1945. Bezoek de heuvel van Inasa in het donker voor een gaaf uitzicht over de verlichte plaats. Houd je van architectuur? Dwaal dan door de Glover Garden. Naast fraaie andere gebouwen staat hier de Glover Residence, het oudste en mooiste Western-stijl huis van Japan.

7. Hike naar Mount Fuji vanuit Hakone

fuji
fuji

Maak prachtige wandelingen in en rondom de ongerepte natuur van Hakone. Het gebied staat bekend om zijn diverse ‘onsen’ (warmtebronnen) en is het ideale startpunt voor wandelingen naar de bekende vulkaan Fuji. Mount Fuji is ook te beklimmen. De expeditie kost je ongeveer twee dagen en juli en augustus zijn de meest geschikte maanden. Tip: in het Hakone gebied reis je het voordeligst met de ‘Hakone Freepass’. Inbegrepen zijn: een retour van/naar Shinjuku, ongelimiteerd gebruik van zeven verschillende soorten vervoer in het Hakone gebied en vele kortingen op onder andere warmwaterbronnen en andere faciliteiten in de omgeving.

Top reizen naar Japan

Reisorganisaties met reizen naar Japan

Meer blogs over Japan

Beoordelingen van Japan

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.3
Cultuur
8.4
Stranden
6.8
Steden
9
Eten & drinken
8.5
Activiteiten
8.6