Home
Blog
Bestemmingen
5 weken rondreizen in China: Dit zijn dé must-sees

5 weken rondreizen in China: Dit zijn dé must-sees

op 24 februari 2017
5 minuten leestijd
5 weken rondreizen in China: Dit zijn dé must-sees

China is misschien niet de eerste bestemming waar je aan denkt voor een rondreis, maar wij geven 12 redenen waarvan je backpackershartje sneller gaat kloppen.

China is het grootste land van Azië en inderdaad, het land is immens gróót. Je kunt zeker niet alles in één keer zien, maar we noemen een aantal must-sees die je zeker niet mag missen. In een week of vijf kun je al behoorlijk veel zien van de prachtige oude cultuur, de indrukwekkende natuur, duik je onder in één van de vele bruisende steden, maak je kennis met vreemde Chinese gewoontes en zoek je natuurlijk ook minder ontdekte plekjes op. Door de gunstige wisselkoers is China ook nog eens een relatief goedkoop land en dus ideaal voor backpackers. Wedden dat jij ook verslaafd raakt en China en nog eens terug wilt om meer te ontdekken?

1. Beijing & Chinese Muur

beijing
beijing

Beijing, ook wel Peking genoemd, telt bijna 20 miljoen inwoners. Het is de stad van China met misschien wel één van de oudste culturen op aarde. Het oude en moderne China gaan hier hand in hand en deze gigantische metropool laat ongetwijfeld een blijvende indruk achter. Wat zeker niet mag ontbreken als je in Beijing bent, is een bezoek aan de Verboden Stad; bizar groot en met een indrukwekkend geschiedenis. Ook eet je natuurlijk pekingeend, slenter je door de hutongs en eet je slang op de nightmarket. Ook bezoek je vanuit Beijing natuurlijk de Chinese Muur, één van de zeven wereldwonderen op zo’n 75 kilometer buiten de stad. Een wandeling over dit imposante bouwwerk is een unieke ervaring.

2. Shanghai

shanghai
shanghai

Vanuit Beijing ben je in een uurtje of vijf met de trein in Shanghai. Wellicht niet de meest ideale plek voor backpackers, maar toch zo impressive dat je deze stad écht even mee wilt pikken tijdens je rondreis. De stad is behoorlijk modern en zakelijk, telt meer dan tweeduizend wolkenkrabbers en kent vooral veel luxe. Maar ook kun je het oude Shanghai nog wel terugvinden met traditionele theehuizen, verschillende tempels en typische, oude marktjes. Misschien wel één van de mooiste bezienswaardigheden van Shanghai is de Yuyuan Garden. Op de Bund boulevard bij de Huangpu rivier vind je de highlight van de stad met de bekendste skyline in heel China.

3. Yangshuo

Yangshuo
Yangshuo

Zoek je een plek met een backpackers vibe, dan ben je meer op je plek in Yangshuo. Toegegeven, de stad is erg toeristisch, maar de prachtige omgeving is waarom je hier bent. Yangshuo ligt in een omgeving met karstgebergte waar je zeker aan je trekken komt als je van hiking houdt. Ook als je wilt bergbeklimmen of juist liever een grot induikt, ben je hier op je plek. Natuurlijk vaar je ook met een bootje of bamboevlot de bekende Li-rivier af.

4. Rijstvelden van Longsheng

Longsheng
Longsheng

Als je al eens eerder in Azië bent geweest, heb je vast en zeker al prachtige rijstterrassen gezien, bijvoorbeeld in Vietnam of Bali. Maar de rijstvelden van Longsheng - oftewel de Longji Dragon’s Backbone Rice Terraces - zijn wel een heel speciaal stukje natuur. Ook zeker de moeite waard om in het heuvelachtige landschap van Ping’an of Dazhai in een simpel guesthouse te overnachten en zo het lokale boerenleven van wel heel dichtbij te ervaren.

5. Xian

xian
xian

Xian is één van de oudste steden van China en een grote trekpleister voor toeristen. Er zijn veel prachtige bezienswaardigheden die Xian de moeite waard maken. Het oude centrum wordt ommuurd door een imposante, veertien kilometer lange stadsmuur met in het midden de Drum Tower. Ook heeft zich in de stad een Moslimwijk ontwikkeld, met prachtige moskeeën. Verder zijn er veel pagodes en tempels. Maar het absolute hoogtepunt van de stad is het wereldberoemde Terracottaleger. Daarnaast gaat je culinaire hart sneller kloppen van de heerlijke keuken in Xian, met veel invloeden uit het Midden-Oosten.

6. Chengdu

Chengdu
Chengdu

Als je aan China denkt, denk je natuurlijk ook meteen aan panda’s. De reuzenpanda is een bedreigde diersoort. In het wild leven er nog maar zo’n duizend tot tweeduizend panda’s en die kun je (nog) bekijken in één van de natuurreservaten in Chengdu, de hoofdstad van de provincie Sichuan. Hier is ook een groot fok- en onderzoekscentrum gevestigd. Chengdu is daarnaast één van de groenste steden van China van waaruit er veel mogelijkheden zijn voor (meerdaagse) uitstapjes. Breng zeker een bezoek aan de Grote Boeddha van Leshan. Ook kun je vanuit hier een wat koelere regio in de bergen opzoeken om bijvoorbeeld te hiken of paard te rijden.

7. Jiuzhaigou-vallei

Jiuzhaigou
Jiuzhaigou

Als je vijf weken in China bent, heb je genoeg tijd om van de standaard routes af te wijken. Voor de natuurliefhebbers is een bezoek aan de Jiuzhaigou-vallei een absolute must. Dit natuurreservaat in het noorden van Sichuan is een meesterwerk van de natuur waar je magische, blauwgekleurde meren en overweldigend mooie watervallen vindt. De plek is uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed en dat is niet zonder reden. Als er een paradijs op aarde is, this it it!

8. Huanglong

Huanglong
Huanglong

Nog zo’n prachtig park en ook UNESCO Werelderfgoed: Huanglong in het noordwesten van de provincie Sichuan. Het park ligt in de buurt van Jiuzhaigou National Park en we raden zeker aan om beiden parken te gaan bekijken. De natuur hier is onbeschrijfelijk mooi met prachtige meren, hete bronnen in de meest uiteenlopende kleuren, diverse indrukwekkende watervallen en op de achtergrond met sneeuw bedekte bergtoppen. Houdt er wel rekening mee dat je hier hoogtes van boven de 3.500 meter kunt bereiken, dus het is belangrijk dat je goed acclimatiseert.

9. Trekking: Tiger Leaping Gorge

Tiger Leaping Gorge
Tiger Leaping Gorge

Hou je van natuur en trekking dan is de Tiger Leaping Gorge in de provincie Yunnan een absolute aanrader. Een prachtig natuurgebied met misschien wel één van de mooiste hikes van China in ongekend mooie, rauwe natuur. Er zijn verschillende routes mogelijkheden; een route onderlangs, maar ook een zwaardere route bovenlangs de kloof: not for the fainthearted, maar prachtige uitzichten gegarandeerd. Je loopt over zandpaden, rotsen en door watervalletjes. Je vindt op de route verschillende guesthouses waar je kunt overnachten.

10. Yuanyang rijstterrassen

Yuanyang
Yuanyang

In de provincie Yunnan ten zuiden van Kunming liggen de Yuangyang rijstterrassen, de grootste en mooiste van China. Vooral rond zonsopkomst en -ondergang kun je hier prachtige kiekjes schieten van de onvoorstelbaar mooie rijstvelden, soms gehuld in een mystieke mist. Ook een aanrader om een paar lokale dorpjes te bezoeken, zoals Yao, Yi en Hani. Hier vind je heel kleurrijk gekleden bevolkingsgroepen en leuke, authentieke marktjes.

11. Zhangjiajie National Park

zhangjiajie
zhangjiajie

Als je onder de indruk was van de prachtige natuur in de animatiefilm Avatar, dan is Zhangjiajie National Park een absolute must. Het landschap van Pandaro uit de film is hierop gebaseerd. De rotsen zijn bedekt in een groene laag mos en de kleine rivieren en watervalletjes maken het schouwspel nog mooier. Het park heeft ook een paar prachtige uitkijkpunten van waar je een schitterend uitzicht over het park hebt. Een prachtige zonsopkomst zie je bij het Grand Sightseeing platform en het mooiste uitzicht vind je bij Tianzi Shan.

12. Hainan

hainan
hainan

China staat niet erg bekend om haar prachtige stranden of tropische eilanden. Backpackers gaan vooral voor de indrukwekkende en soms verbazingwekkende Chinese cultuur en gewoonten en de onbeschrijflijk mooie natuur die je op geen andere plekken ter wereld vindt. Maar uiteraard is het wel mogelijk om ook even te gaan chillen op het strand. Vlakbij Vietnam in de Zuid-Chinese Zee ligt Hainan met een heerlijk klimaat, witte zandstranden, prachtig helder water en - uiteraard - palmbomen. Het mooiste strand is Yalong Bay in het oosten van het eiland. Hou je van diepzeeduiken dan ga je naar het nabijgelegen Wuzhizhou eiland, ook wel de Malediven van China genoemd.

Top reizen naar China

21-Daagse rondreis Verborgen Plekjes van Vietnam

21-Daagse rondreis Verborgen Plekjes van Vietnam

21 dagen
Individuele rondreis
Het allerleukste van Vietnam is waarschijnlijk dat het er barst van de spectaculaire natuurgebieden, maar dat je tegelijkertijd betoverd raakt door die kleine verborgen charmes van dorpjes waar weinig reizigers komen, ontmoetingen met Vietnamese minderheden tussen de rijstvelden of met vissers op het rustige Whale Island, zo genoemd omdat hier soms walvishaaien worden gezien. Op deze reis worden de belangrijke plekken van Vietnam niet vergeten. Halong Bay, Hoi An, Ho Chi Minh City en Hanoi zitten er natuurlijk in. Maar net zo memorabel zijn misschien wel de bamboe waterraderen en paalwoningen in Mai Chau, de grootste boom van Vietnam in het Cuc Phuong National Park, of een bezoek aan de zeldzame Groene Hmong bergstam, die alleen nog in Pu Luong (Noord-Vietnam) en China leven.Er valt in deze 21-Daagse rondreis Verborgen plekjes van Vietnam heel veel te beleven. Want je gaat naar het spectaculaire Halong Bay waar je, nadat je er zelf een dag en een nacht hebt rondgevaren, niet over uitgepraat zult raken. Je ziet de woeste bergen en valleien vol rijstvelden van Ninh Binh, gaat naar het onweerstaanbaar charmante Hoi An, naar de beroemdste drijvende markt van de Mekong Delta, naar het keizerlijke Hue en (misschien een beetje voorzichtig) lopen over de Golden Bridge van Ba Na Hills (waar trouwens een compleet nagebouwd Frans dorp op de top van de heuvel ligt).Lees het reisplan maar eens rustig door, je zult zien dat er nog veel meer valt te ontdekken op deze geweldige drieweekse rondreis door Vietnam.
Halong Bay, Mekong Delta, Hoi An, Hanoi, Ho Chi Minh City, Ninh Binh, Mai Chau, Cuc Phuong National Park, Pu Luong

Reisorganisaties met reizen naar China

Meer blogs over China

Beoordelingen van China

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.3
Cultuur
8.9
Stranden
4.9
Steden
8.3
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
8.4