Home
Blog
Bestemmingen
De 20 mooiste plekken in Portugal

De 20 mooiste plekken in Portugal

6 minuten leestijd
De 20 mooiste plekken in Portugal

Wij zijn fan van Portugal! Omdat het land groot en veelzijdig is, heeft het een heleboel mooie plekken die klaarliggen om te ontdekken. Wij vertellen je graag welke dit zijn!

Van het bekende Lissabon tot het minder bekende natuurgebied Serra da Arrábida. Eén ding staat in ieder geval buiten kijf: Portugal heeft genoeg mooie plekken om te bezoeken. Wij verzamelden de 20 mooiste plekken voor jou. Plekken met een rijke geschiedenis, gevarieerde flora en fauna of waar je optimaal tot rust kunt komen terwijl de zon ondergaat. Dat – en nog veel meer - heeft Portugal immers allemaal!

1. Lissabon

lisbon
lisbon

De hoofdstad van Portugal kan uiteraard niet ontbreken in deze lijst. En niet alleen omdat het de hoofdstad van Portugal is, maar juist omdat de stad zoveel te bieden heeft. Wat dacht je bijvoorbeeld van de beroemde treinlijn 28? Of de heerlijke pastéis de Belém gebakjes die je gegeten moet hebben? Voor een prachtig uitzicht neem je een bezoek aan Het Cristo Rei monument. Wat dat betreft is er genoeg te ontdekken in Lissabon.

2. Serra da Estrela

serra da estrela
serra da estrela

In het midden van Portugal bevindt zich het grootste natuurgebied van Portugal: Serra da Estrela. Het gebied is groot genoeg om weken zoet in te zijn. Routes zijn er ook! Sommigen zijn kort, terwijl anderen wel dagen tot weken kunnen duren. Trek die wandelschoenen dus alvast maar uit de kast, want in Serra da Estrela moet je gewoon gewandeld hebben.

3. Sintra

sintra
sintra

Sinta moet je zien! Dit is namelijk één van de weinige plaatsen in Europa die volgebouwd is met paleizen en kastelen. Deze stad staat daarom zelfs op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Het is dan ook moeilijk om een favoriete bezienswaardigheid te kiezen, maar het kleurrijke Palácio da Pena (dat uitzicht biedt over de hele stad) is zeker het bezoeken waard. Kies vooral niet en trek tijd uit om Sintra te ontdekken. Je gaat er geen spijt van hebben.

4. Sterrenhemel bij stuwmeer Alqueva

alqueva
alqueva

Er bestaat geen betere plek om sterren te spotten dan bij het stuwmeer Alqueva. Het meer is op zich helemaal niet interessant: het is juist de plek die het interessant maakt. Doordat het meer zo afgelegen ligt en het weer optimaal is, zie je altijd een heldere sterrenhemel. Op zoek naar romantiek? Neem dan zeker een bezoek aan Alqueva en ontdek waarom deze plaats de titel 'Starlight Tourism Destination' van het UNESCO krijgt.

5. Guarda

guarda
guarda

Guarda is de hoogstgelegen stad in Portugal en voorzien van een bijzonder mooi rotsachtige omgeving. Ook heeft Guarda een rijke geschiedenis die terug valt te zien in het imposante fort Sé Catedral. Met zijn machtige torens staat dit gebouw symbool voor de verdediging van Portugal. Imposanter dan dit ga je het bijna niet krijgen.

6. Porto

porto
porto

Hoewel iedereen bij Portugal gelijk aan Lissabon denkt, is Porto het economische hart van Portugal. Althans, als we de inwoners van Porto mogen geloven. Porto is een havenstad en de oude wijk Ribeira is zelfs opgenomen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Daarnaast vieren barokke kerken hoogtij en is de metalen brug een ware eyecatcher. En ga zeker port drinken. Daar staat Porto immers bekend om.

7. Azoren

azoren
azoren

In de Atlantisch Ocean liggen de negen bewoonde eilanden (en acht onbewoonde) die tezamen de Azoren vormen. De Azoren staan bekend om hun prachtige natuur, bijzondere kerken en pittoreske dorpjes. Genieten van een prachtige omgeving en rust: wat wil een mens nog meer?

8. Faro

faro
faro

Faro wordt vaak gebruikt als startpunt om de Algarve te ontdekken, maar is het bezoeken op zich waard. Knus en authentiek: zo kan je de stad Faro omschrijven. Dit valt goed terug te vinden in het Van de Cidade Velha (het historisch centrum van Faro), de Sé de Faro kathedraal of Praia de Faro. Wat dat betreft doet Faro echt niet onder voor andere steden in de Algarve.

9. Serra da Arrábida

serra da arrabida
serra da arrabida

Het landschap van Serra da Arrábida maakt indruk! De groene begroeiing, de verbluffende uitzichten op de witte stranden en de vele bochtige bergwegen. Allemaal prachtig! Daarnaast zijn er mogelijkheden om dolfijnen in het wild te spotten en bijna aan te raken. Wie van natuur flora en fauna houdt, slaat Serra da Arrábida niet over.

10. Madeira

madeira
madeira
 

Het eiland Madeira staat bekend om zijn velen natuurlijkparken. Bij het Garajau’s Natural Reserve, Madeira’s Natural Park of het Laurissilva Forest kunnen zowel fietsers als wandelaar hun hart ophalen. Toch zin in meer avontuur? Breng dan een bezoek aan de grotten van São Vicente. En het leuke? Je waant je voor even op een tropisch eiland, althans zo voelt het.

11. Albufeira

albufeira
albufeira

De meeste mensen kennen de toeristische trekpleister in de Algarve wel. De plek waar jongeren jaarlijks naartoe trekken om te feesten en los te gaan. Toch is Albufeira vanwege het oude centrum en de vele vissersdorpjes meer dan dit. Het is een gebied waar je nog kunt genieten van authentieke huizen, het heerlijke (verse) eten en de prachtige kust die het rijk is. Sla Albufeira dus niet zomaar over, ook als je geen feestende student meer bent!

12. De Douro Vallei

douro valley
douro valley

In de Douro Vallei kun jij je niet anders dan je overgeven aan de prachtige natuur: een gebied dat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat. Het wordt gezien als één van de mooiste gebieden binnen Europa en ideaal voor iedereen die de diverse kanten van Portugal wilt ontdekken. De N-222 snelweg leidt je langs groene gebieden en authentieke dorpjes en is de ideale manier om dit gebied te ontdekken.

13. Coimbra

coimbra
coimbra

In Coimbra vind je de oudste universiteit van Europa. Deze universiteit kenmerkt zich door de architectuur die erg Harry Potter-achtig oogt. Ook de bibliotheek is, qua architectuur, zeker de moeite waard. De hoge muren en het bladgoud maken het echt een plaatje om te zien. Wie van architectuur houdt, is in Coimbra aan het juiste adres.

14. Ria Formosa

ria formosa
ria formosa

Aan de kust van Faro ligt het beschermde natuurpark Ria Formosa. Dit gebied is erg veelzijdig. Moerassen, zoutpannen en kleine eiland zijn er te vinden. Daarnaast zijn er veel dieren te spotten. Onze tip? Boek lekker een boottocht en laat je meenemen met al het moois dat dit natuurpark te bieden heeft.

15. Fatima

fatima
fatima

Fatima is één van de bekendste en belangrijkste bedevaartsoorden waar pelgrims over de hele wereld naartoe komen. De plek wordt jaarlijks door miljoenen mensen en pelgrims bezocht. Ook als je niet gelovig bent is het een bijzondere ervaring om een bezoek aan Fatima te brengen. In deze stad ontdek je immers hoe groot het geloof is en kan zijn.

16. Évora

evora
evora

Wie zich in het Romeinse tijdperk wil wanen, doet er goed aan om een bezoek aan Évora te brengen. Deze stad was vroeger in handen van de Romeinen en is nog goed te zien. Zo kun je er een 18 meter lange Romeinse aquaduct vinden en een Romeinse tempel waar je mond van openvalt. Évora is wat dat betreft echt prachtig en het is niet gek dat deze stad dan ook een plek heeft gekregen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

17. Praia de Dona Ana & Ponta da Piedade

ponta da piedade
ponta da piedade

Portugal beschikt over velen stranden, waarvan de mooiste misschien wel in de Algarve zijn te vinden. Praia de Dona Ana is dan ook één zo’n voorbeeld van een schitterend strand. Witte zandstranden, hoge kliffen en kalmte en rust kom je hier allemaal tegen. Op nog geen vier minuten lopen ligt trouwens één van de meest bekende – en spectaculaire – rotsformaties: Ponta da Piedade. Ook dit mag je zeker niet overslaan als je toch in de buurt bent.

18. Peniche

peniche
peniche

Peniche en de zee gaan hand in hand! Deze stad staat dan ook niet voor niets bekend als één van de beste en mooiste stranden voor surfers. Door de perfecte golven krijgt het de bijnaam 'Supertubos'. Maar niet alleen de zee is bijzonder om te zien, ook de gehele omgeving – een mix van rotsen en groene begroeiing – doet je adem stokken. Een aanrader voor zowel surfers als niet-surfers.

19. Aveiro

aveiro
aveiro

Het Venetië van Portugal: zo staat Aveiro bekend. En dat is niet zo gek aangezien Aveiro wordt gedomineerd door water. Daarnaast is het centrum van Aveiro gevuld met kleurrijke huisjes, smalle straatjes en gondels. Exact zoals Venetië zou je zeggen? Toch niet helemaal. Aveiro is namelijk erg kleinschalig waardoor de authenticiteit behouden is gebleven. Wat ons betreft een groot pluspunt.

20. Côa Valley

coa river
coa river

Al sinds 1998 staat dit park op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en maakt het, door zijn vele oude rotstekeningen, een geweldig openluchtmuseum. Op iedere rots is wel een tekening te vinden die dateert uit de prehistorisch tijd. De echte geschiedenisliefhebber neemt ook een bezoek aan het Museu do Côa om zich onder te dompelen over de geschiedenis en het ontstaat van deze rotstekeningen. Geschiedenis is nog nooit zo leuk en dichtbij geweest.

Top reizen naar Portugal

Reisorganisaties met reizen naar Portugal

Meer blogs over Portugal

Beoordelingen van Portugal

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.4
Cultuur
7.8
Stranden
7.4
Steden
8
Eten & drinken
8.1
Activiteiten
8