Home
Blog
Bestemmingen
De mooiste plekken van Sri Lanka: top 15 bezienswaardigheden

De mooiste plekken van Sri Lanka: top 15 bezienswaardigheden

4 minuten leestijd
De mooiste plekken van Sri Lanka: top 15 bezienswaardigheden

Waar Thailand en Indonesië de afgelopen jaren de show stalen, is het nu de beurt aan Sri Lanka. Na een roerig verleden, is Sri Lanka nu weer helemaal hot & happening. Dit zijn de 15 mooiste bezienswaardigheden van Sri Lanka!

Sri Lanka - dat tot 1972 bekend stond als Ceylon - is meer dan 25 jaar geteisterd door een burgeroorlog. Gelukkig is deze inmiddels beëindigd en reizigers weten het prachtige land steeds vaker te vinden. Het eiland is 1,6 keer zo groot als Nederland en heeft heel veel moois te bieden. Prachtige natuur, een bonte verzameling wilde dieren, heerlijke stranden en surfspots en verrukkelijk eten. En dat alles tegen zeer betaalbare prijzen. Kortom, de ideale plek voor een backpack-avontuur. We noemen 15 plekken die je zeker niet mag missen.

1. Negombo

negombo
negombo

Dichtbij het internationale vliegveld van Sri Lanka ligt Negombo, een leukere stad om je reis door Sri Lanka te beginnen dan de hoofdstad Colombo. Het is een gezellige plek met veel restaurantjes en hotels. De leukste plekken van de stad vind je direct aan het strand.

2. Anuradhapura

anuradhapura
anuradhapura

De heilige Boeddhistische stad Anuradhapura is één groot openluchtmuseum vol met prachtige historische bezienswaardigheden. Je vindt hier eeuwenoude ruïnes, heilige tempels, stoepa’s, paleizen en de Maha Bodhi boom. De stad is een belangrijke bedevaartsplaats voor Boeddhisten.

3. Minneriya National Park / Uda Walawe National Park

minnertiya sri lanka
minnertiya sri lanka

Als je van olifanten houdt, dan móet je op jeepsafari in Minneriya National Park in het noorden van Sri Lanka. Hier vind je namelijk de grootste verzameling Aziatische olifanten ter wereld. Het park heeft de bijnaam “The Gathering” vanwege de samenkomst van soms meer dan honderd olifanten bij Minneriya Tank, een groot meer in het park. Uiteraard kun je hier ook veel andere dieren spotten, zoals buffels, apen, krokodillen en vogels.

4. Adam’s Peak

adams peak
adams peak

In het centrale deel van Sri Lanka ligt de magische Adam’s Peak, één van de meest bijzondere natuurlijke bezienswaardigheden van Sri Lanka. Adam’s Peak ligt op 2.243 meter hoogte en is het al meer dan 1.000 jaar een belangrijk pelgrimsoord. Wil je de meest geliefde berg van Sri Lanka beklimmen, vertrek dan lekker vroeg. Je hebt dan het mooiste uitzicht en met een beetje geluk hangt er een prachtige, mysterieuze mist.

5. Kandy

kandy sri lanka
kandy sri lanka

Kandy wordt gezien als het culturele hart van Sri Lanka. Na Colombo is het de grootste stad van het land. Er liggen een paar leuke bezienswaardigheden in en rondom de stad. Zo vind je hier veel prachtige Boeddhistische tempels, zoals Dalada Maligawa, beter bekend als de Tempel van de Tand. Maar ook het Royal Palace, de botanische tuinen en het nationale museum zijn een bezoek waard. Ook is Kandy het startpunt van een prachtige treinreis naar Ella via Nuwara Eliya.

6. Nuwara Eliya

eliya sri lanka
eliya sri lanka

Nuwara Eliya staat ook wel bekend als Little England en de invloeden uit de Britse koloniale periode zijn nog duidelijk zichtbaar. Het stadje heeft veel Victoriaanse huizen en traditionele Engelse theefabrieken. Met een tuk tuk kun je de vele theeplantages en -fabrieken in de omgeving bezoeken. Onderweg stop je bij prachtige uitzichtpunten en ook een bezoek aan de Ramboda watervallen mag niet ontbreken.

7. Horton Plains National Park & World’s End

worlds end sri lanka
worlds end sri lanka

Horton Plains National Park is een natuurreservaat gelegen op een 2.100 meter hoog plateau en het park herbergt wildlife en vogelsoorten die alleen hier voorkomen, zoals de blauwe kitta en de ceylonvliegenvanger. Je kunt hier prachtige trekkings maken. Uiteraard breng je ook een bezoek aan World’s End. Hier sta je op een 870 meter diepe afgrond met een prachtig vergezicht.

8. Ella

ella
ella

Vanuit Kandy maak je de indrukwekkende treinreis naar Ella, de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de theevelden en Sri Lanka’s prachtig groene berglandschappen. Ella is een heerlijke relaxte plek in een prachtige omgeving en door haar hogere ligging is het klimaat aangenaam. Vooral doen? Een scooter huren en lekker door de omgeving cruisen. Bezoek theeplantages, de Ravana Falls en Demodara Nine Arch Bridge. Wil je meer actie? Dan klim je naar het hoogtepunt van de omgeving: Ella Rock.

9. Sigiriya & Pidurangala

sigiriya
sigiriya

Misschien wel één van de mooiste plekken van Sri Lanka is Sigiriya, ook wel Lion’s Rock genoemd. Hoog bovenop de rots bezichtig je de restanten van het paleis van koning Kasyapa. Het is een zware klim naar boven, maar het waanzinnige uitzicht over de omgeving is zeker de moeite waard. Ook het uitzicht vanaf het wat minder bekende Pidurangala is adembenemend mooi. Vooral een aanrader als je liever wat minder toeristen tegenkomt. Vanaf Pidurangala heb je een prachtig uitzicht op Lion’s Rock.

10. Polonnaruwa

polonnaruwa
polonnaruwa

Polonnaruwa is één van de oudste koningssteden van Sri Lanka en hier vind je de mooiste ruïnes en tempels het land. Als je langs de vele stoepa’s en gigantische Boeddhabeelden loopt, duik je terug in de tijd. De bouwwerken zijn meer dan 1.000 jaar oud, maar nog in goede staat. De beste manier om dit prachtige gebied te bezoeken? Zoals het een echte Hollander betaamt: op de fiets natuurlijk.

11. Dambulla

dambulla
dambulla

Al is er in het stadje zelf niet veel te doen, de Cave Temples bij Dambulla zijn een erg bijzondere plek om te bezoeken. Hoog bovenop de berg liggen vijf prachtige tempels, uitgehakt in de rotsen. De grotten zijn gevuld met vele prachtige Boeddhabeelden en Hindoefiguren. Vanaf de berg heb je een prachtig uitzicht over Sigiriya. Vanuit Dambulla kun je verschillende leuke dagtrips doen, bijvoorbeeld naar Sigiriya, Polonnaruwa en Anuradhapura.

12. Hikkaduwa

hikkaduwa
hikkaduwa

Hikkaduwa ligt in het zuidwesten van Sri Lanka vlakbij Galle. Er hangt een heerlijke laid-back live in deze kustplaats. Zo’n plek waar je met liefde langer blijft hangen dan de bedoeling was. Lekker chillen in een hangmat, surfen, snorkelen en schildpadden spotten. Never going home!

13. Galle

galle
galle

Galle is misschien wel het mooiste koloniale stadje van Sri Lanka met een heerlijk gemoedelijke sfeer. Vroeger een belangrijke havenplaats, tegenwoordig een sfeervol plaatsje met leuke boetiekhotelletjes, barretjes en winkeltjes. Galle wordt omringd door een fort en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

14. Jeepsafari in Yala National Park

yala national park safari
yala national park safari

Tijdens je jeepsafari door Yala National Park kun je olifanten, flamingo’s, beren, krokodillen, apen en vele verschillende soorten vogels spotten. Maar dé reden om hier op safari te gaan, is omdat het één van ’s werelds beste plekken is om luipaarden te spotten. Om die reden kan het ook behoorlijk druk worden in het park. Wil je liever een wat rustigere omgeving, dan kun je beter naar Kumana National Park gaan (het voormalige Yala East).

15. Mirissa, Midigama en Ahangama: surfer’s paradise

mirissa
mirissa

Sri Lanka is the place to be als je van surfen houdt. Het land heeft prachtige stranden en heerlijke kustplaatsen, ideaal als je op zoek bent naar een goede surfspot met de beste golven. Als je overdag graag wilt surfen en ’s avonds een feestje wil bouwen, dan is Mirissa dé perfecte bestemming. Ben je al een echte pro op de surfplank, dan ga je voor Midigama of Ahangama. Je vindt hier veel surfaccommodaties en een echte surfers-vibe.

Top reizen naar Sri Lanka

Reisorganisaties met reizen naar Sri Lanka

Meer blogs over Sri Lanka

Beoordelingen van Sri Lanka

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
9
Cultuur
8.9
Stranden
8
Steden
7.4
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
8.4