Home
Blog
Bestemmingen
De Ultieme Roadtrip Utah: Route & Tips

De Ultieme Roadtrip Utah: Route & Tips

3 minuten leestijd
De Ultieme Roadtrip Utah: Route & Tips

Van bizarre rotspartijen tot gave wintersport: neem deze tips ter harte en trek eropuit in amazing Utah.

Op tien uur vliegen van Amsterdam vind je het ruwe Utah, een staat in de USA die omringd wordt door de staten Idaho en Wyoming in het noorden, Nevada in het westen, Colorado in het oosten en Arizona in het zuiden. In het zuidoosten van ‘de bijenkorf-staat’ is tevens het enige vierstaten-punt van Amerika (Four Corners) te vinden. Hier sta je binnen één stap in Utah, Colorado, New Mexico of Arizona. Deze bezienswaardigheid is echter de allerminste van heel Utah. Een goede roadtrip door Utah zal je namelijk nooit meer vergeten. Volg deze tips en geniet al cruisend van het verbluffend mooie landschap.

Utah met auto of camper en waar overnachten?

Luxeprobleem gespot! Je ontdekt Utah namelijk het makkelijkst in een auto óf camper. Alle grote autoverhuurbedrijven opereren vanaf de internationale luchthaven van Salt Lake City. Ook in de grote hotelketens huur je met gemak een fijne bak om de staat te doorkruisen. Wanneer je van plan bent om veel off-road te gaan, is een four wheel drive een must. Overnachten doe je in je eigen camper kamperend in het wild, op één van de particuliere campings of in één van de andere onderkomens in Utah, zoals een luxe vijf-sterren resort, goedkopere motels of een skihut.

camper utah
camper utah

Populaire Utah routes of op de bonnefooi

Utah leent zich perfect om zelf op onderzoek uit te gaan. Wil je echter de hossel van het uitdenken van een route besparen, ga dan voor een al uitgestippeld reisplan. Zo brengt “The Mighty Five Route” je bijvoorbeeld door de vijf nationale parken van Utah. Een andere aanrader is de “Dino Trekker” waarbij je zeven dagen lang in Utah’s eigen Jurassic World waant.

Warm en koud 

Over het algemeen heeft Utah een droog klimaat met veel zon. Temperaturen kunnen echter uiteenlopen. Zorg dan ook dat je je tijdens warm weer goed insmeert en voldoende water drinkt om gehydrateerd te blijven. Maar bereid je ook voor op koude nachten en neem een goede jas en handschoenen mee. Vooral op grote hoogten kan het flink afkoelen ’s avonds. Over het algemeen is de zomer de meest populaire tijd om Utah en deschitterende nationale parken te bezoeken. Het park Canyonlands is hierop echter een uitzondering. Temperaturen kunnen daar oplopen tot boven de veertig graden Celsius. Ga je voor wintersport naar Utah? Richt dan je peilen op Bryce Canyon Park. Hier heb je de grootste kans op sneeuw.

monument valley utah
monument valley utah

snow in utah
snow in utah

The Mighty Five

Utah wordt vaak in één adem genoemd met de Mighty Five. Dit zijn de nationale parken Arches, Bryce Canyon, Zion, Capitol Reef en Canyonlands, allen groots en perfect voor avontuurlijke hikes en bumpy moutainbiketrips. De parken zijn verbonden door de meest schilderachtige bochtige wegen. Dagelijks tussen 8:00 en 16:30 uur kan je er je intrede maken. In het hoogseizoen gelden er uiteraard ruimere openingstijden en Arches Nationaal Park is zelfs 24/7 geopend.

Arches 

Geërodeerde zandstenen vinnen, torens, ribben, waterspuwers, hoodoos en veel bogen vormen het decor van Arches Nationaal Park, dat tot één van de beste nationale parken in de Verenigde Staten behoort. Breng ook een bezoek aan de nabijgelegen stad Moab die bekend staat om zijn ontspannen outdoor-vibe. Kamperen doe je op één van de Bogen-campings.

arches
arches

Bryce Canyon

Het op 2500 meter liggende Bryce Canyon is het meest geschikt voor wintersportactiviteiten. Ook is dit dé plek om ’s avonds prachtig sterren te kijken.

bryce
bryce

Zion

Zion Nationaal Park dankt zijn ontstaan aan de natuurlijke samenwerking van water en tijd. Hoge plateaus, steile ravijnen en monolithische kliffen lenen zich perfect voor avontuurlijke beklimmingen en canyoning tochten. Er vliegen meer dan 200 verschillende vogelsoorten rond in dit park. Houd de verrekijker dus bij de hand!

bryce
bryce

zion narrows
zion narrows

Capitol Reef

Dacht je in Bryce Canyon en Zion’s park al in een sprookje te leven? Wacht dan tot je Nationaal Park Capitol Reef ziet. Met spectaculair gekleurde kliffen, verborgen bogen, enorme koepels, en diepe canyons leef je in een droom. Omdat het park minder bekend is bij het grote publiek is het er vaak rustiger dan in de andere parken.

capitol reef
capitol reef

Canyonlands

Canyonlands Nationaal Park is er tot slot één van uiterste natuurkrachten. Er is een extreem temperatuurbereik variërend tussen 25 graden onder nul en 45 graden boven nul. De lente en de herfst zijn, vanwege de meest gematigde temperaturen, de beste perioden om het park te bezoeken.

arch canyonlands
arch canyonlands

canyonlands
canyonlands

Bonus: bos- en waterfun

Utah is eveneens de thuisbasis van Dixie National Forest. Dit circa 8.000 vierkante kilometer bosgebied vind je tussen The Great Basin en de Colorado rivier. Maak hier prachtige wandelingen en bezoek ‘Red Canyon’ (één van de meest spectaculair gekleurde rots canyons in het zuiden van Utah) in het hart van het bos. Voor de nodige verkoeling en waterpret tussen al dat rots-schoon ga je naar Glen Canyon National Recreation gebied. Huur een bootje, peddel rond in een kayak, gooi je hengel uit of neem een verfrissende duik en laat alle majestueuze indrukken van Utah even bezinken.

dixie forest
dixie forest

 

Top reizen naar Amerika

Reisorganisaties met reizen naar Amerika

Meer blogs over Amerika

Beoordelingen van Amerika

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.9
Cultuur
7.8
Stranden
7.5
Steden
8.7
Eten & drinken
8
Activiteiten
8.8