Home
Blog
Bestemmingen
Reisgids Bali: Bezienswaardigheden, tips én routes

Reisgids Bali: Bezienswaardigheden, tips én routes

op 31 januari 2017
5 minuten leestijd
Reisgids Bali: Bezienswaardigheden, tips én routes

Een mooie rondreis door Bali maken? Bekijk déze handige mini reisgids met de absolute top bezienswaardigheden, handige tips én een mooie route voor een Bali reis.

Bali is één van de bekendste eilanden van Indonesië. En volgens vele het mooiste en lieflijkste eiland ter wereld. Dit komt vooral door de kleurrijke Balinese cultuur, de vriendelijke en gastvrije bevolking, vele traditionele dorpjes en de prachtige natuur. Het eiland wordt ook wel het ‘Eiland der Goden’ genoemd door de vele oude tempels, bijzondere rituelen en ceremonies. Dit komt onder meer omdat het als enige eiland in Indonesië de Hindoeïstische cultuur heeft. 

ALGEMENE INFORMATIE

Het prachtige en afwisselende landschap van Bali wordt bepaald door betoverende sawa’s, koele bergmeren, majestueuze vulkanen, paradijselijke stranden en tropische zeetuinen. Tevens heeft Bali verschillende leuke kustplaatsen waar je kunt winkelen, slenteren over de boulevard en heerlijk kunt eten aan het strand bij één van de vele restaurantjes. Het eiland biedt daarmee voor ieder wat wils.

Bali beach
Bali beach

Bali rijst terrassen
Bali rijst terrassen

Tempel op Bali
Tempel op Bali

Het eiland heeft een tropisch regenklimaat en is het gedurende het hele jaar goed te bereizen. De gemiddelde temperatuur ligt het hele jaar door tussen de 25 en de 35 graden. Wel kent het eiland twee seizoenen, onderverdeeld in het ‘droge’ en het ‘natte’ seizoen. De ‘droge’ periode beschikt over de meeste zonuren en relatief weinig regen. Het vormt daarmee de beste reistijd die loopt van april tot en met oktober. De ‘natte’ periode is gedurende onze winter, van november tot en met maart. Tijdens deze maanden kan er veel regen vallen en is de luchtvochtigheid hoger dan in de andere maanden. Echter kan er ook in deze maanden prima door Bali worden gereisd, de temperatuur is er vaak aangenamer en de natuur is door de regen extra mooi en groen.

Bali heeft verschillende plekken die meer dan de moeite waard zijn om te bezoeken. We lichten graag vijf hoogtepunten van het eiland uit die je wat ons betreft absoluut niet mag missen. 

MUST-DO 1 — UBUD  (KUNSTENAARSDORPJE)

Ubud is een klein dorpje verscholen tussen de groene heuvels in het binnenland van Bali. Het wordt vaak het culturele hart van het eiland genoemd doordat het van oudsher een kunstenaarsdorp was. Nog steeds vind je er vele mooie ateliers en galeries van kunstschilders, houtbewerkers en beeldhouwers. Ook worden er nog vaak prachtige traditionele muziek- en dansvoorstellingen opgevoerd wat erg bijzonder is om bij te wonen.

Ubud, Bali
Ubud, Bali

Balinese dans in Ubud
Balinese dans in Ubud

Monkey Forest bij Ubud, Bali
Monkey Forest bij Ubud, Bali

Door de hogere ligging van Ubud, midden in de natuur, heeft het een schitterende omgeving waar je mooie wandelingen en fietstochten langs terrasvormige rijstvelden, verscholen tempeltjes en heldere riviertjes kunt maken. Je kunt op een aantal rivieren zelfs raften!

Ubud heeft ook vele traditionele markten en is daarmee de uitstekende plek om een Balinese kookcursus te doen. Je gaat daarbij ’s ochtends eerst naar de lokale pasar om verse groenten, exotische fruit en specerijen te kopen, ook voor de niet kookliefhebbers is dit iets dat je zeker niet mag missen.

MUST-DO 2 — LOVINA  (STRAND EN NATUUR)

Lovina ligt direct aan de kust in het noorden van het eiland. Het is een klein en gemoedelijk vissersdorpje met een mooi breed (lava) strand. Het dorpje staat vooral bekend om de dolfijnen die hier direct voor de kust zwemmen. Ga met een lokale vissersboot de zee op en je ziet ze ongetwijfeld.

Varen bij Lovina, Bali
Varen bij Lovina, Bali

Omgeving Lovina
Omgeving Lovina

Lovina markt
Lovina markt

Ga je liever de omgeving verkennen? Ook daarvoor is Lovina een perfecte uitvalsbasis. Ga bijvoorbeeld naar het dichtbij gelegen bergdorp Munduk, de warmwaterbronnen van Banyuwedang, het stadje Singaraja (de vroegere hoofdstad van de Nederlandse koloniale regering op Bali) en het Bali Barat National Park. Er is genoeg te beleven.

MUST-DO 3 — SIDEMEN (NATUUR)

In het oosten van het eiland, vlakbij de stad Candidasa, ligt aan de voet van de Gunung Agung vulkaan het authentieke dorpje Sidemen. Je verblijft hier prachtig midden in de natuur in het groene heuvellandschap, tussen de rijstvelden met typische rieten huisjes en prachtige vergezichten met in de verte de vulkaan.

Sideman, Bali
Sideman, Bali

Gunung Agung, Bali
Gunung Agung, Bali

De vulkaan wordt door de lokale bevolking gezien als de heiligste berg van Bali. Je kunt hier op eigen gelegenheid gaan wandelen door de omgeving waarbij het soms lijkt alsof je alleen op de wereld bent. Ook kun je in deze omgeving een bezoek brengen aan een lokaal schootje, altijd leuk! Tip! Sta vroeg op en breng een bezoek aan de lokale en kleurrijke markt.

MUST-DO 4 — SANUR (STRAND)

Bij een reis naar Bali mag een verblijf aan het strand natuurlijk niet ontbreken. Je kunt hiervoor naar het drukkere Kuta en Legian aan de westkant van het eiland gaan, maar persoonlijk gaat onze voorkeur uit naar Sanur. Ofschoon Sanur zich in rap tempo heeft ontwikkeld van een slaperig vissersdorpje tot een gezellige strandplaats, heeft het gelukkig z’n Balinese karakter weten te behouden.

Het centrum beperkt zich tot een lange rustige straat (Jalan Danau Tamblingan), waar het sociale leven zich vooral ‘s avonds afspeelt. Overdag is het er relatief rustig. In Sanur vind je vele gezellige restaurantjes, barretjes en leuke boetiekjes. Een bezoek aan de lokale avondmarkt mag je niet missen; je kunt hier voordelig de heerlijkste lokale gerechten proberen die vers voor je worden bereid.

Strand van Sanur, Bali
Strand van Sanur, Bali

Sanur Bali
Sanur Bali

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Het strand van Sanur is veel minder druk dan dat van Kuta en Legian en bovendien is de zee een stuk rustiger waardoor zwemmen beter mogelijk is. Voor surfen is de kust in de omgeving van Kuta, met zijn krachtige golfen, overigens wel een absolute aanrader. Vanuit Sanur ben je in 15 minuten per taxi in de bekende badplaatsen Kuta, Legian en het trendy Seminyak. Tegenover Sanur liggen in de Straat van Lombok de eilandjes Nusa Penida en Nusa Lembongan, die vanuit Sanur per boot of catamaran eenvoudig te bereiken zijn

MUST-DO 5 — PEMUTERAN (STRAND + NATUUR)

Aan de noordwestkust van Bali ligt Pemuteran. Ondanks dat ook Pemuteran een rustig vissersdorpje is, is het wel een ideale strandbestemming. Het biedt een heerlijk, rustig strand en het direct voor de kust gelegen eilandje Menjangan is een unieke plek om te snorkelen en duiken.

Pemuteran, Bali
Pemuteran, Bali

Duiken bij Pemuteran
Duiken bij Pemuteran

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Vlakbij Pemuteran ligt tevens het Bali Barat National Park. Dit is het grootste nationale park van Bali waar verschillende wilde dieren en zeldzame vogels leven. Je kunt hier mooie wandelingen maken, zwemmen in de heldere baai of per kano door de mangrovebossen varen. In het dorpje zelf is ook nog een schildpadden rehabilitatiecentrum gevestigd waar kleine schildpadjes worden voorbereid op hun terugkeer naar zee. Erg interessant en mooi om te zien hoe deze dieren verzorgd worden! 

VOORBEELD ROUTE + TIPS EN PRAKTISCHE INFO

Met de rondreis ‘Fascinerend Bali’ van Rama Tours Holland breng je in 21 dagen een bezoek aan dit bijzondere eiland. De reis beschikt over een mooie afwisseling van strand, cultuur en natuur waardoor je het eiland écht ontdekt en leert kennen. Kijk voor meer informatie over deze reis op de website van Rama Tours Holland of vraag een brochure aan.

Je dient bij een reis naar Bali vooraf goed de geldigheid van je paspoort te controleren. Deze moet namelijk bij terugkeer in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Daarnaast is er bij verblijf langer dan 30 dagen in Indonesië een visum verplicht. Deze kun je voorafgaand aan de reis aanvragen. Rama Tours Holland informeert je graag over de mogelijkheden. Verblijf je korter dan 30 dagen in Indonesië dan heb je geen visum nodig wanneer je de Nederlands of Belgische nationaliteit hebt en aankomt en vertrekt op de luchthavens die vallen onder de visumvrijstelling.

Op Bali is het tijdens de Nederlandse zomertijd 6 uur later dan in Nederland, op het moment dat het bij ons wintertijd is wordt dit verschil 7 uur.

Voor meer informatie over vaccinaties verwijzen we je graag door naar je huisarts of de GGD. Zij kunnen je adviseren over welke inentingen er verplicht zijn of worden aangeraden. Bovendien kunnen zij bekijken of eventuele vaccinaties die je mogelijk ooit al eens hebt gehad nog geldig zijn voor de desbetreffende reis.

Top reizen naar Bali

Reisorganisaties met reizen naar Bali

Meer blogs over Bali

Beoordelingen van Indonesië

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.4
Cultuur
8.4
Stranden
7.6
Steden
7.2
Eten & drinken
8.4
Activiteiten
8.1