Home
Blog
Bestemmingen
Reisgids Sulawesi: Bezienswaardigheden, tips én routes

Reisgids Sulawesi: Bezienswaardigheden, tips én routes

op 28 november 2016
6 minuten leestijd
Reisgids Sulawesi: Bezienswaardigheden, tips én routes

Een mooie rondreis door Sulawesi maken? Bekijk déze handige mini reisgids met de absolute top bezienswaardigheden, handige tips én een mooie route voor een Sulawesi reis.

Het Indonesische eiland Sulawesi ligt ten noordoosten van het bekendere eiland Bali. Vergeleken met de vele andere eilanden uit de archipel is het een grillig gevormd eiland. Dit komt doordat het is ontstaan uit verschillende eilanden van het Euraziatische en Australische continent. Door deze samensmelting vind je hier een unieke flora en fauna die nergens anders ter wereld voorkomt. Daarmee is het één van de interessantste reisbestemmingen van Indonesië.

ALGEMENE INFORMATIE

De vier schiereilanden die samen Sulawesi vormen, dat vroeger eigenlijk Celebes heette, doen denken aan de bloembladen van een orchidee. Doordat het eiland ooit onderdeel van Australië was kom je hier verschillende bomen en dieren tegen die ook in Australië leven. Denk hierbij aan de eucalyptusboom en buidelratten. Het eiland bestaat uit een combinatie van verschillende indrukwekkende bergstreken, bijzondere etnische groepen en waanzinnige koraalriffen voor de duikfanaten onder ons.

Sulawesi, Indonesië
Sulawesi, Indonesië

Sulawesi, Indonesië
Sulawesi, Indonesië

Duiken bij Sulawesi, Indonesië
Duiken bij Sulawesi, Indonesië

Het eiland heeft een tropisch regenklimaat en is het gedurende het hele jaar goed te bereizen. De gemiddelde temperatuur ligt het hele jaar door tussen de 25 en de 35 graden. Wel kent het eiland twee seizoenen, onderverdeeld in het ‘droge’ en het ‘natte’ seizoen. De ‘droge’ periode beschikt over de meeste zonuren en relatief weinig regen. Het vormt daarmee de beste reistijd die loopt van april tot en met oktober. De ‘natte’ periode is gedurende onze winter, van november tot en met maart. Tijdens deze maanden kan er veel regen vallen en is de luchtvochtigheid hoger dan in de andere maanden. Echter kan er ook in deze maanden prima door Sulawesi worden gereisd, de temperatuur is er vaak aangenamer en de natuur is door de regen extra mooi en groen.

De hoofdstad Makassar in het uiterste zuiden is, naast één van de vele bezienswaardigheden op het eiland, in vele gevallen de toegangspoort tot het eiland. Omdat het eiland erg uitgestrekt is, en het toerisme op dit eiland nog in de kinderschoenen staat, is het vooraf natuurlijk erg fijn om te weten welke plekken je absoluut gezien moet hebben bij een bezoek aan dit eiland. Wij hebben vijf hoogtepunten van dit eiland voor je op een rijtje gezet.

MUST-DO 1 — MAKASSAR  (STAD)

Makassar ligt in het zuiden en is de hoofdstad van het eiland. In de loop van de tijd is de stad uitgegroeid tot één van de belangrijkste zeehavens van Indonesië. Een bezoek aan de haven mag daarom zeker niet ontbreken. Je vindt er onder andere de beroemde Pinisi. Dit zijn houten Boeginese zeilschepen. Maar de stad biedt meer bezienswaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan Fort Rotterdam die al in 1545 werd gebouwd door de koning van Gowa. Toen het fort in Nederlandse handen kwam zijn niet alleen de verdedigingsmuren verstevigd, ook zijn op de binnenplaats huizen en een kerk in typische Hollandse stijl gebouwd.

De haven van Makassar, Sulawesi
De haven van Makassar, Sulawesi

Fort Rotterdam in Makassar, Sulawesi
Fort Rotterdam in Makassar, Sulawesi

Makassar, Sulawesi
Makassar, Sulawesi

Verder zijn er verschillende dagtochten te maken naar bijvoorbeeld het houten paleis van sultanaat Tallo, de grotten van Leang Leang of het natuurgebied Rammang Rammang dat op ongeveer 1 uur rijden ten noorden van Makassar is gelegen. Hier kun je een mooie boottocht maken waarbij je door een een prachtig groen gebied met uitzicht op het Karstgebergte vaart. Tevens kun je hier diverse wandelingen maken tussen rijstvelden en rotsen door naar verschillende grotten waar oude handafdrukken te zien zijn. Rammang Rammang is nog niet zo bekend en hierdoor nog erg authentiek. Zo kun je hier ook kennis maken met de vriendelijk lokale bevolking die je wellicht uitnodigen voor een lekker kopje koffie. De lokale bevolking woont in traditionele huizen op palen tussen de rijstvelden en het water in gelegen. Blijf je liever in de stad? Ga dan naar de gezellige boulevard, hier kun je ’s avonds heerlijke vis eten in één van de vele restaurantjes.

MUST-DO 2 — BIRA  (STRAND)

Bira is een klein vissersdorpje in het zuidoosten van het eiland. Dit dorpje is vooral bekend om de prachtige stranden en de gunstige ligging nabij de koraaleilandjes Pulau Kambing en Pulau Lariukang. Deze kun je vanaf Bira eenvoudig per boot bezoeken. Je kunt in deze omgeving heerlijk langs de stranden lopen of juist een verkoelende duik nemen in het glasheldere water. De lunch wordt tijdens deze tocht heerlijk vers voor je bereidt op het strand, genieten maar!

Bira, Sulawesi
Bira, Sulawesi

Bira, Sulawesi
Bira, Sulawesi

Maar ook Bira zelf heeft adembenemende stranden met helder blauw water, waar je de onderwaterwereld kunt verkennen en heerlijke strandwandelingen kunt maken. In de weekenden kun je hier vaak ook nog kennis maken met de lieve lokale bevolking die dan ook aan het strand te vinden is. Wil je even weg van het strand? Ga dan naar het nabijgelegen dorpje Tanah Beru. Hier zie je hoe de beroemde Boeginese zeilschepen op ambachtelijke manier worden gebouwd. Namelijk niet in een echte scheepswerf maar ‘gewoon’ op het strand onder de palmbomen.

MUST-DO 3 — TANA TORAJA (CULTUUR + NATUUR)

Centraal gelegen op het eiland ligt het gebied Tana Toraja. Tana Toraja betekent ‘Land van de bergvolkeren’ en staat vooral bekend om zijn indrukwekkende natuur en de dodencultuur met de daarbij horende ceremonies. Zo’n ceremonie duurt wel een paar dagen en is zeer indrukwekkend. Uiteindelijk worden de overledenen bijgezet in dodenkamers of balkons die zijn uitgehouwen in de rotswanden, waar houten Tau Tau poppen over hun ziel waken. Deze poppen symboliseren de overledene en worden zelfs op ware grootte gemaakt! Tevens uniek in deze streek zijn de tongkonans, de traditionele huizen van de bevolking. Het dak van deze huizen heeft de vorm van een zadel en de gevels zijn versierd met buffelhoorns.

Tana Toraja, Sulawesi
Tana Toraja, Sulawesi

Tana Toraja, Sulawesi
Tana Toraja, Sulawesi

MUST-DO 4 — BUNAKEN (DUIKEN)

Voor de kust, in het noorden van Sulawesi, ligt het zeereservaat Bunaken. Het gebied wordt al sinds 1982 beschermd en heeft één van de mooiste en meest gevarieerde koraalriffen ter wereld! Het reservaat bestaat uit een groep van 5 eilanden die gescheiden worden van het vaste land door een 700 meterdiepe geul.

Dankzij deze beschutte ligging vind je hier een enorm rijke biodiversiteit met vele verschillende koraal- en sponssoorten maar ook meer dan 2000 vissoorten, waaronder rifhaaien, roggen en barracuda’s. Erg bijzonder zijn de steil aflopende koraalmuren die het duiken hier tot een adembenemende ervaring maken.

Bunaken, Sulawesi
Bunaken, Sulawesi

Bunaken, Sulawesi
Bunaken, Sulawesi

MUST-DO 5 — TENTENA + POSOMEER (CULTUUR + NATUUR)

Het Posomeer is één van de helderste meren ter wereld. Je bereikt het meer enkel via een adembenemende en bergachtige route. Eenmaal aangekomen bij het meer overnacht je veelal in één van de idyllische bungalowtjes direct aan het meer. Je kunt hier eenvoudig de omgeving verkennen door bijvoorbeeld een wandeling te gaan maken naar de spectaculaire Saluopa watervallen, naar de vele plantages waar kruidnagel, koffie, cacao en vanille worden verbouwd of naar de markt van Tentena waar je uiteenlopende koopwaar kunt aanschaffen. Tentena is een Christelijk dorpje aan de oevers van het Posomeer dat bekend staat om de grotten waar de overledenen in werden begraven. Maar, natuurlijk kun je ook gewoon heerlijk bij je accommodatie blijven en ontspannend uitkijken over het prachtige meer.

Posomeer, Sulawesi
Posomeer, Sulawesi

Tentena, Sulawesi
Tentena, Sulawesi

VOORBEELD ROUTE — TIPS EN PRAKTISCHE INFO

Bezoek deze vijf hoogtepunten van Sulawesi met de 20-daagse reis ‘Uniek Sulawesi’ van Rama Tours Holland. Je start daarbij in de hoofdstad Makassar en eindigt bij het prachtige Bunaken, de ideale afsluiting van je reis naar dit diverse eiland. Kijk voor meer informatie over deze reis op de website van Rama Tours Holland of vraag een brochure aan.

Je dient bij een reis naar Sulawesi vooraf goed de geldigheid van je paspoort te controleren. Deze moet namelijk bij terugkeer in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Daarnaast is er bij verblijf langer dan 30 dagen in Indonesië een visum verplicht. Deze kun je voorafgaand aan de reis aanvragen. Rama Tours Holland informeert je graag over de mogelijkheden. Verblijf je korter dan 30 dagen in Indonesië dan heb je geen visum nodig wanneer je de Nederlands of Belgische nationaliteit hebt en aankomt en vertrekt op de luchthavens die vallen onder de visumvrijstelling.

Op Sulawesi is het tijdens de Nederlandse zomertijd 6 uur later dan in Nederland, op het moment dat het bij ons wintertijd is wordt dit verschil 7 uur.

Voor meer informatie over vaccinaties verwijzen we je graag door naar je huisarts of de GGD. Zij kunnen je adviseren over welke inentingen er verplicht zijn of worden aangeraden. Bovendien kunnen zij bekijken of eventuele vaccinaties die je mogelijk ooit al eens hebt gehad nog geldig zijn voor de desbetreffende reis.

Top reizen naar Sulawesi

19-Daagse rondreis Java, Sulawesi en Bali

19-Daagse rondreis Java, Sulawesi en Bali

19 dagen
Individuele rondreis
Sulawesi is waarschijnlijk de grote onbekende in deze prachtige 19-daagse rondreis naar Java, Sulawesi en Bali. SULAWESI is een rustig eiland, maar niet klein. Van Makassar, in de zuidelijke punt naar het noordelijk gelegen Manado is hemelsbreed ongeveer 1.000 kilometer en over de weg bijna 1.800 kilometer. Je bent daarom ook alleen in Zuid-Sulawesi, dat een in historie gedrenkte sterke eigen cultuur heeft, een ruig bosrijk berggebied is met vulkanen en hot springs, en fantastische stranden heeft waar het goed snorkelen (en duiken) is tussen grote koraalriffen en tropische vissen. Maar je maakt hier ook kennis met de Toraja, een opvallende en authentieke minderheid met rijke (en soms ietwat macabere) tradities...JAVA. Het kloppend hart van de natie, maar ook het eiland van de vulkanen, de ogenschijnlijk eeuwig groene rijstvelden en twee van de beroemdste tempelcomplexen ter wereld: de Borobudur en Prambanan. En Mount Bromo! Deze ligt met nog 4 vulkanen in een krater die de 'zee van zand' wordt genoemd, een vreemd ondefinieerbaar landschap, dat net zo goed op de maan zou kunnen zijn.BALI. Een Indonesisch buitenbeentje. Het is hindoeïstisch en dat geeft het eiland een originele eigen cultuur en sfeer. De kleurrijke feesten en ceremonies, de opvallende tempels, de traditionele ambachten, de dans en gamelan muziek, en de Balinese keuken, zijn de fundamenten van dit bijzondere eiland.Wij hebben er 19 geweldige dagen van gemaakt, een reis om nooit te vergeten. Maar wil je langer op Bali blijven, bijvoorbeeld, of je reis op een andere manier uitbreiden, laat het ons weten. Wij maken je reis helemaal op maat voor je!
Bali, Java, Borobudur, Bromo vulkaan, Sulawesi, Prambanan, Makassar, Manado, Zuid-Sulawesi, Mount Bromo
12-Daagse bouwsteen Java en Bali

12-Daagse bouwsteen Java en Bali

12 dagen
Individuele rondreis
Deze reis heet 'bouwsteen Java en Bali', wat betekent dat? Dat betekent dat je deze twee Indonesische eilanden samen in een en dezelfde reis kunt bezoeken. Het is namelijk een complete reis (op de vlucht na). Maar leuker, handiger en nog mooier is het dat je deze bouwsteen kunt gebruiken om je eigen langere Indonesië rondreis te plannen en te maken. Helemaal naar jouw wensen.JAVA. Het kloppend hart van de natie, maar ook het eiland van de vulkanen, de ogenschijnlijk eeuwig groene rijstvelden en twee van de beroemdste tempelcomplexen ter wereld: de Borobudur en Prambanan. En Mount Bromo! Deze ligt met nog 4 vulkanen in een krater die de 'zee van zand' wordt genoemd, een vreemd ondefinieerbaar landschap, dat net zo goed op de maan zou kunnen zijn.BALI. Een Indonesisch buitenbeentje. Het is hindoeïstisch en dat geeft het eiland een originele eigen cultuur en sfeer. De kleurrijke feesten en ceremonies, de opvallende tempels, de traditionele ambachten, de dans en gamelan muziek, en de Balinese keuken, zijn de fundamenten van dit bijzondere eiland.Zoek je roze stranden en wil je weleens zelf de beroemde Komodo varanen zien? Voeg dan 8 dagen Flores en Komodo toe. Wat een geweldige reis is dat! Of ben je juist van plan orang-oetans in het wild te zien? Overweeg dan 3 dagen Kalimantan (Indonesisch Borneo) mee te pakken. Wil je echt een ander deel van de wereld ontdekken, denk dan aan 6 dagen Noord-Sulawesi. En heb je gewoon zin in strand en snorkelen, dan valt je keus mogelijk op Sanur!

Reisorganisaties met reizen naar Sulawesi

Meer blogs over Sulawesi

Beoordelingen van Indonesië

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.4
Cultuur
8.4
Stranden
7.6
Steden
7.2
Eten & drinken
8.4
Activiteiten
8.1