Home
Blog
Bestemmingen
Samoëns: Dit ideale Alpendorpje in Frankrijk is je volgende bestemming

Samoëns: Dit ideale Alpendorpje in Frankrijk is je volgende bestemming

4 minuten leestijd
Samoëns: Dit ideale Alpendorpje in Frankrijk is je volgende bestemming

Soms kom je op plekken waar alles lijkt te kloppen. Waar je je onmiddellijk na aankomst helemaal thuis voelt. Het charmante bergdorpje Samoëns is zo’n plek.

De spectaculaire omgeving, de frisse berglucht, de gastvrije mensen en de eindeloze mogelijkheden om in de natuur te ontspannen óf actief bezig te zijn maken Samoëns tot een fantastische bestemming voor iedereen: van rustzoeker tot thrillseeker.

Samo-wie? Samoëns! — Ja, we geven toe: wij kenden dit Franse dorpje van nog geen 2.500 inwoners ook niet. Ook al staat Samoëns als wintersportbestemming wel stevig op de kaart. Zodra de eerste sneeuw valt wordt Samoëns namelijk omgetoverd tot een gemoedelijk Frans wintersportdorp met alle denkbare wintersportmogelijkheden, inclusief de bijbehorende faciliteiten. Zo heb je vanuit het dorp dankzij een vlotte cabinelift direct toegang tot het Grand Massif, met meer dan 265 kilometer aan skipistes.

Wij bezochten Samoëns echter in de zomer (eigenlijk nog het voorjaar). Een schot in de roos, zo bleek!

Waar ligt Samoëns?

Op nog geen uur rijden van Genève ligt Samoëns. In het hart van het Franse alpengebied en de regio Haute-Savoie. Het dorpje ligt op 720 meter hoogte, middenin de Giffre vallei en wordt omringd door zeven spectaculaire bergpieken. De Giffre rivier stroomt bovendien kwiek langs het dorp. Een schitterende setting, die iedere natuurliefhebber doet watertanden. Waar je je ook in het dorp bevindt: overal heb je een prachtig panoramisch uitzicht op de Alpenbergen.

De hoogste berg is de Col de Joux Plane op 1700 meter hoogte. Wiellerliefhebbers kennen deze bergpas wellicht, want deze is al meerdere malen opgenomen in de Tour de France. Begeef je je zelf op één van de omringende bergen dan geniet je al snel van adembenemende vergezichten over de vallei en kun je zelfs de even verderop gelegen Mont Blanc zien liggen!

Authentiek en gezellig

Samoëns heeft niet alleen een mooie ligging, het dorp zelf is ook nog eens buitengewoon leuk. Het sfeervolle centrum wordt gevormd door het marktplein met daarop een schitterende lindeboom. De boom is het symbool van Samoëns en schijnt al in 1438 geplant te zijn. Iedere woensdag vindt op het plein een markt plaats, één van de grootste uit de streek.

Rondom het plein bevinden zich diverse restaurants, bars en winkeltjes waar je de lokale streekproducten als kaas, gedroogd vlees en wijn zeker moet proeven. Nog een tip: maak een wandeling met een gids door het historische centrum van Samoëns. Ontdek het verhaal achter de unieke kalkstenen huizen en de indrukwekkende middeleeuwse kerk in het dorp. Niet voor niets heeft Samoëns de status “Monument Historique”.

Samoëns heeft daarnaast een zeer fraai aangelegde botanische Alpentuin genaamd “La Ja sinia”. Tijdens een heerlijke wandeling kun je hier meer dan 2.500 plantensoorten bewonderen. Ondertussen geniet je van mooie uitzichten over het dorp.

Ook fijn: in het dorp is alles op loopafstand en het centrum is een autovrije zone.

Walhalla voor buitenactiviteiten

De ongekende outdoor- en buitensportmogelijkheden zijn dé trekpleister van Samoëns. Door de lucht, in het water, over rotsen of op het land: het kan allemaal.

Wat je zoal kunt doen? Veel. Heel veel. We beginnen met wandelen (of hiken als je wilt). Er ligt 600 kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden op je te wachten. Voor ieder niveau en leeftijd zijn er geschikte routes. Van familie-wandelingen tot pittige meerdaagse hikes. En onderweg geniet je van de geweldige omgeving. Van serene bergweiden (inclusief Milka-koeien) tot klaterende watervallen en van groene wouden tot helderblauwe bergmeren.

Liever op de fiets? Absoluut doen! Huur een racefiets en beklim de Col de Joux Plane, een ware uitdaging. Of fiets langs typische Franse dorpjes en gehuchten in de vallei. Stiekem nog leuker om te doen hier: mountainbiken. De regio lijkt gemaakt om op je MTB lekker downhill door de bergen en bossen te knallen. Er ligt 188 kilometer aan mountainbike-trails, verdeeld over 28 verschillende routes. Een aanrader is om naar La Cascade du Rouget te fietsen. Je harde werk op de tweewieler wordt dan beloond met een magisch uitzicht op deze 90 meter hoge (één van de hoogste van Frankrijk) waterval.

De echte avonturiers op zoek naar een adrenaline-boost gaan raften op de woeste Giffre rivier of springen met een soort parachute (en een ervaren gids) van een berg af. Ook wel paragliding (of in Frankrijk: parapenting) genoemd.

Nog meer? Jazeker: Klimmen, kajakken, quadbiken, waterskiën, canyoning, riverboarden, kanoraften of met een airboat over het water scheren. Like!

Wie toe is aan pure ontspanning neemt een massage, een yoga-les, een duik in het zwembad of bezoekt één van de spa & wellness centers.

Lekker eten en goed slapen

Actief zijn in de buitenlucht zorgt voor een gezonde trek. Gelukkig weten de restaurants in Samoëns daar wel raad mee. De kwaliteit en het aanbod van de eetgelegenheden zijn op zijn minst indrukwekkend te noemen voor een dorpje als dit. Van heerlijke salades tijdens de lunch tot uitgebreide diners met een goede wijn. Onze aanraders: “La Table de Fifine” voor verfijnde maaltijden met een subliem uitzicht en “Aux Becs à Fleur” voor uitstekende gerechten uit de traditionele Franse keuken.

Overnachten kan in een verscheidenheid aan accommodaties: hotels, appartementen, bed & breakfasts, hostels of op een camping. Wij verbleven in het 3-sterren hotel “Le Gai Soleil”, een mooi rustiek hotel gerund door een gastvrije familie. Goede bedden, een smakelijk ontbijt, gratis Wi-Fi, een overdekt zwembad en een sauna maken dit hotel tot een prima plek om te verblijven.

Reizen naar Samoëns — Hoe kom je er?

Samoëns is goed bereikbaar, zowel met het vliegtuig als met de auto. Het dorp ligt op een zo’n 1000 kilometer vanaf Utrecht en is slechts 10 minuten rijden vanaf de A40 autoweg.

Makkelijker is om met het vliegtuig te gaan. Vanaf Amsterdam vlieg je in nog geen anderhalf uur naar Genève en vandaar is het nog geen uur rijden naar Samoëns.

Meer weten? Bekijk de officiële Samoëns website.

Top reizen naar Frankrijk

20-Daagse rondreis Het beste van Vietnam en Cambodja

20-Daagse rondreis Het beste van Vietnam en Cambodja

20 dagen
Individuele rondreis
Wat een reis is dit! Liefhebbers van het echte Azië, reizigers die in contact willen komen met de lokale bevolking, die veel op het platteland willen zijn, die willen zien hoe men in Cambodja en Vietnam leeft en werkt, maar die ook benieuwd zijn naar de absolute hoogtepunten in deze regio, zitten helemaal goed met deze 20-Daagse rondreis Het beste van Vietnam en Cambodja.Vietnam en Cambodja delen een geschiedenis met Frankrijk. Ze behoorden in de 19e en 20e eeuw tot Frans Indochina, het koloniale gebied van Frankrijk in Zuidoost-Azië. Dat is nog altijd te merken, in de architectuur en in de keukens. Beroemd is het Vietnamese broodje Banh Mi, een overblijfsel uit Franse tijden, maar inmiddels vanwege de ingrediënten en smaken helemaal Vietnamees. Het platteland op deze rondreis bezoek je in de Mekong Delta in Zuid-Vietnam en Cambodja, waar de Mekong rivier uiteen wordt gereten in vele kleinere stromen en een landschap is ontstaan waar het water de baas is. Totaal anders, maar even fascinerend, zijn de rijstterrassen en bergen van Sapa in Noord-Vietnam. Net als de vissersgemeenschappen bij het Tonle Sap meer in Siem Reap in Cambodja.Het platteland is de spiegel van deze landen en ze zullen een onvergetelijke indruk maken, maar de extra's zitten 'm in de hoogtepunten van deze reis: Halong Bay, het spectaculaire merengebied vol rotspieken in Noord-Vietnam en Angkor Wat in Cambodja, het grootste religieuze monument ter wereld.Optioneel: als het je leuk lijkt en je tijd hebt, dan kun je deze rondreis completeren met een paar dagen aan het strand van het Thaise eiland Koh Chang.

Reisorganisaties met reizen naar Frankrijk

Meer blogs over Frankrijk

Beoordelingen van Frankrijk

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.2
Cultuur
7.5
Stranden
7.7
Steden
8.3
Eten & drinken
8
Activiteiten
8.3