Home
Blog
Bestemmingen
Top 25 dingen om te doen op Bali

Top 25 dingen om te doen op Bali

5 minuten leestijd
Top 25 dingen om te doen op Bali

Alleen al de gedachte aan Bali doet het hart van menig reiziger sneller kloppen. Een prachtig eiland met zon, zee en strand. Maar Bali heeft zo veel meer te bieden dan dat!

Bali heeft een unieke en relaxte sfeer, prachtige natuur en in cultureel opzicht is het eiland anders dan andere Indonesische eilanden. De Hindoe-cultuur vind je er overal terug; de rustgevende geur van wierook komt je tegemoet en je vindt overal mandjes met bloemblaadjes van de Canang Sari offers. Naast een bezoek aan een van de 20.000 tempels en altaars, zijn dit de top 25 must-do’s op Bali.

1. Scooter huren

scooter bali
scooter bali

Dé beste manier om het eiland te verkennen is to move like a local. Voor zo’n vier á vijf euro per dag huur je een scooter en kun je (bijna) het hele eiland rond. Dit is absoluut de leukste en makkelijkste manier om je te verplaatsen op Bali en je ziet zo ook nog eens super veel van dit prachtige eiland.

2. Pura Tirta Empul tempel

pura tirta empul
pura tirta empul

Deze Hindoeïstische tempel staat bekend om zijn heilige water. Hier gaat de Balinese bevolking massaal naartoe voor zuiveringsrituelen, waarbij ze zich reinigen met het heilige water. Een indrukwekkend schouwspel en als je het koude water kunt trotseren, kun je ook zelf mee doen.

3. Jatiluwih rijstvelden

jatiluwih ricefields
jatiluwih ricefields

Deze indrukwekkende smaragdgroene rijstvelden staan op de UNESCO-lijst en niet zonder reden. Makkelijk te bereiken vanuit Ubud en een must als je op Bali bent. Al kom je overal op het eiland prachtige rijstvelden in vijftig tinten groen tegen, dit is wel écht een plaatje.

4. Fietsen in Ubud en omgeving

bali bicycle
bali bicycle

Wie Eat, Pray, Love heeft gezien, wil natuurlijk op de fiets door Ubud en door prachtige, kleine, authentieke dorpjes in de omgeving. Bedenk wel dat een fietstocht hier niet voor de fainthearted is. De hoogteverschillen zijn voor ons Nederlanders nog best even aanpoten.

5. Surfen

gili islands
gili islands

Bali is een populaire plek om te surfen. De beste plekken vind je op het zuidelijk schiereiland Bukit Peninsula en de populairste stranden zijn Uluwatu en Padang-Padang, maar ook bij Canggu Beach of Echo Beach boven Seminyak kun je prima surfen.

6. Gili eilanden

gili air
gili air

Officieel horen deze paradijselijke eilanden bij Lombok, maar geloof ons: je wilt ze écht even bezoeken vanaf Bali. Naar Gili Trawangan ga je voor een feestje, Gili Meno bezoek je voor de rust en romantiek en Gili Air zit daar een beetje tussenin.

7. Pura Tanah Lot

pura tanah lot
pura tanah lot

Dit is waarschijnlijk de meest gefotografeerde - en drukbezochte - tempel in Bali en - moet gezegd worden - vooral tijdens zonsopkomst en -ondergang is het een magisch plaatje. De tempel is op een rotspartij in het water gebouwd en kan alleen bezocht worden bij eb.

8. Nusa Lembongan

nusa lembongan
nusa lembongan

Op een half uurtje varen vanaf Bali ligt het paradijselijke Nusa Lembongan. Een klein eilandje met prachtige natuur, schitterende, parelwitte bountystranden - Dream Beach en Mushroom Beach zijn aanraders! - en heel vriendelijke mensen. Groot voordeel is dat het er een stuk rustiger is dan op Bali.

9. Tegenungan waterval

tegenungan waterfall
tegenungan waterfall

De Gitgit waterval is de absolute publiekstrekker, maar het barst er van de toeristen. De Tegenugang waterval op een kwartiertje rijden van Ubud is een stuk minder druk bezocht, maar ook ontzettend bijzonder. Lekker vroeg gaan, dan is het er vaak helemaal niet druk.

10. Kecak Dance Uluwate tempel

dance kecak
dance kecak

Je kunt Bali niet bezocht hebben, zonder een echte Balinese dansshow te zien. Vooral de Kecak Dance bij de Uluwatu Tepel is een indrukwekkend schouwspel. Met deze dans vertellen de bijzonder geklede dansers mythische verhalen.

11. Ubud-Centrum

bali ubud
bali ubud

Ubud is het artistieke hart van Bali. Je vindt er veel kunstenaars en muzikanten en ’s avonds speelt er altijd wel ergens een live band. Het stadje barst van de leuke boetiekjes, koffiebarretjes en heerlijke eettentjes. En natuurlijk ga je ook even aapjes kijken in Monkey Forest en bezoek je tempels en marktjes.

12. Zonsondergang bekijken

sunset bali
sunset bali

Bali is het eiland van de Goden. En de adembenemend mooie zonsondergang op één van de vele stranden doet je inderdaad geloven dat je in de hemel bent beland. Het silhouet van tempels op de achtergrond gehuld in een sensationele oranje gloed maakt een mystiek plaatje.

13. Ulun Danu Bratan tempel

ulun danu bratan
ulun danu bratan

Deze tempel ligt op een schiereiland in het kratermeer Bratan en het lijkt hierdoor alsof de tempel drijft. De omgeving is adembenemend mooi, met prachtige bergen en de Bedugul botanische tuinen. Levert gegarandeerd prachtige kiekjes op!

14. Koffieplantage bezoeken

lulak bali
lulak bali

Misschien wel de meest merkwaardige koffie ter wereld, kopi Luwak, móet je geproefd hebben. De koffie wordt gemaakt van koffiebonen die - ja ja - zijn uitgepoept door een luwak. Deze bijzondere koffie is poepieduur - de duurste ter wereld - maar een kopje proeven op één van de vele koffieplantages in Bali is gelukkig nog best betaalbaar.

15. Snorkelen en duiken

manta rays
manta rays

Misschien wel de beste plek om te snorkelen of duiken is op de Gili eilanden. Je vindt er de mooiste koraalriffen en prachtige tropische vissen. Maar ook bij Bali zelf, bij bijvoorbeeld Menjangan eiland of Nusa Penida kun je prachtige duiken maken. Dit is bovendien dé plek waar je gigantische manta rays kunt spotten.

16. Legian Beach

legian beach
legian beach

Overdag is het een strand als alle anderen, maar na vier uur ’s middags ontpopt dit strand zich tot een waar kleurenfestijn met allemaal fel gekleurde parasolletje en zitzakken. Het is druk en behoorlijk toeristisch, maar toch leuk om eens meegemaakt te hebben.

17. Yoga

yoga bali
yoga bali

Door de bijzondere energie en aantrekkingskracht van het eiland, is Bali is het yoga-walhalla van Indonesië. Je kunt je helemaal onderdompelen in de wereld die yoga heet bij een van de vele yogascholen die het eiland rijk is. Vooral in Ubud komt je yoga-hart niets te kort.

18. Ontdek de omgeving van Ubud

ubud temple
ubud temple

It's Ubud again! In de prachtige omgeving van Ubud met sierlijke, terrasvormige rijstvelden, tempels en leuke authentieke dorpjes, raak je niet uitgekeken. Bezoek bijvoorbeeld de Gunung Kawi tempel, Goa Gajah en de Pura Dalem Agung Padangtegal tempel.

19. Beklim Mount Agung

mount agung
mount agung

De echte avonturier wil de hoogste berg, Gunung Agung, van Bali natuurlijk beklimmen. Het is een spectaculaire hike van zo’n vier uur. Als je ’s nachts vertrekt, kun je vanaf de top een prachtige zonsopkomst bekijken.

20. Kookworkshop

cooking class bali
cooking class bali

Tijdens je reis door Bali geniet je in een van vele warungs van de overheerlijke Indonesische keuken. En die overheerlijke gerechten wil je thuis natuurlijk ook bereiden. In een kookworkshop leer je de fijne kneepjes van de Indonesische keuken. Selamat makan!

21. Balinese massage

massage bali
massage bali

Geen reis naar Azië is compleet zonder een overheerlijke massage. Een Balinese massage is een stevige, diep ontspannende massage met een heerlijke aromatische olie. Een weldaad voor lichaam en geest dus zeker even proberen.

22. Lovina

lovina
lovina

In het noorden van Bali vind je de minder drukbezochte stranden bij Lovina. Het strand is hier donkergekleurd, omdat het vulkanisch zand is. Je kunt hier in de vroege ochtend een dolfijnentocht maken, de Gitgit watervallen bezichtigen en in de hot springs van Air Banjar kun je een heerlijk verwarmd bad nemen.

23. Tirta Gangga

tirta gangga
tirta gangga

Het ‘waterpaleis’ ligt middenin prachtige rijstvelden, zo’n twintig minuten rijden vanaf Amed. Het heilige ‘water van de Ganges’ wordt gebruikt voor reinigingsrituelen. Door een vulkaanuitbarsting was deze prachtige plek bijna geheel vernietigd, maar inmiddels in schitterende staat hersteld.

24. Eten, eten, eten

sate bali
sate bali

De Indonesische keuken is er een om je vingers bij af te likken. Overal vind je gezellige warungs waar je heerlijk kunt eten. Denk bijvoorbeeld aan Gado Gado, Daging Rendang of Nasi Campur, een eenvoudig typisch Balinees gerecht met rijst, ei, groenten, kip en pinda’s.

25. Relaxen op een verlaten strand

beach bali
beach bali

De populaire stranden op Bali zijn vaak super druk. Wil je een strandje helemaal voor jou alleen, dan is bijvoorbeeld Green Bowl Beach iets voor jou. Je moet wel eventjes vijfhonderd treden naar beneden lopen, maar dan heb je ook wat. Ook White Sand Beach, Bias Tugal of de stranden van Nusa Lembongan zijn aanraders.

Top reizen naar Bali

Reisorganisaties met reizen naar Bali

Meer blogs over Bali

Beoordelingen van Indonesië

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.4
Cultuur
8.4
Stranden
7.6
Steden
7.2
Eten & drinken
8.4
Activiteiten
8.1