Geografie

Cambodja is gelegen in het zuidwestelijk deel van Zuidoost-Azie. Het land grenst in het noordwesten en westen aan Thailand, in het noorden aan Laos en in het oosten en zuidoosten aan Vietnam. Aan de 440 km lange kust grenst Cambodja aan de Golf van Thailand. Cambodja is verdeeld in 20 provincies met Phnom Penh als hoofdstad. Phnom Penh ligt aan de samenloop van de Mekong, de Tonlé Sap en de Bassac.
Cambodja is een redelijk vlak en laaggelegen land met een oppervlakte van ongeveer 181.500 vierkante kilometer. Bijna alle grenzen van Cambodja worden gevormd door lage gebergtes. Binnen dit gebied ligt een grote laagvlakte en is zeer vruchtbaar door de overstromingen. De Mekong rivier die stroomt vanaf Laos in het noorden tot aan Vietnam in het zuidoosten zorgt voor de drainage van dit gebied. Met een totale lengte van 4350 kilometer is de Mekong de langste rivier van Zuidoost-Azië. Centraal in deze laagvlakte ligt het 'Groot meer' (Tonlé Sap). Door de hoge waterstand in het natte seizoen verdrievoudigt het oppervalkte van de Tonlé Sap. Het is dan het grootste zoetwatermeer van Zuidoost-Azie.

De Cambodjaanse laagvlakte wordt omringd door de laatste uitlopers van de Himalaya: de Cardamon-keten (Chuor Phnom Kravanh) en het olifantsgebergte (Chuor Phnom Damrei). Het Cardamon gebergte in het zuidwesten heeft als hoogste piek de Aoral berg. De westelijke grens van Cambodja met Thailand wordt gevormd door een heuvelachtig gebied met afgeronde bergtoppen (Phnom). Aan de noordelijke grens met Thailand liggen de steile Dongrek bergen. In het oosten bij de grens met Vietnam is er een hoogvlakte genaamd het Moi-plateau. Dit ontoegankelijke gebergte kan slechts via een grensovergang worden gepasseerd.

Meer weten over reizen naar Cambodja?

Bekijk hier alle informatie

Reizen naar Cambodja