Home
Blog
Algemeen
11 eilanden die dreigen te verdwijnen

11 eilanden die dreigen te verdwijnen

op 9 oktober 2013
2 minuten leestijd
11 eilanden die dreigen te verdwijnen

Recente onderzoeken schattten dat de zeespiegel in het jaar 2100 met zo'n 40 tot 140 centimeter gestegen zal zijn, waardoor diverse eilanden dreigen te verdwijnen. Een overzicht.

Door de opwarming van het klimaat blijven ijskappen in Groenland en Antarctica smelten, met als gevolg een steiging van de zeespiegel. Sinds 1870 is de mondiale zeespiegel met zo'n 20 centimeter gestegen, waardoor veel laaggelegen eilanden zich hebben moeten aanpassen. Zo verhuisden sommige populaties naar hoger gelegen gebieden en werden er nieuwe manieren van landbouw ontwikkeld om de landbouw te kunnen beschermen.

Recente onderzoeken schattten dat de zeespiegel in het jaar 2100 met zo'n 40 tot 140 centimeter gestegen zal zijn, afhankelijk van hoe de aarde reageert op het veranderende klimaat. Door deze stijging dreigen diverse eilanden te verdwijnen. Hieronder een overzicht:

Kiribati

Kiribati ligt halverwege tussen Hawaii en Australië en bestaat uit 32 laaggelegen atollen en één verhoogd eiland. Het grootste deel van de bevolking is al verhuisd naar het eiland Tarawam, nadat hun land was verdwenen onder de oceaan.

Malediven

Ook het paradijselijk Malediven dreigt te verdwijnen. De eilandengroep bestaande uit meer dan 1100 eilanden ten westen van India is 's werelds laagst gelegen natie. De eilanden van de Malediven liggen gemiddeld slechts 1,3 meter boven de zeespiegel.

Seychellen

De Seychellen bestaan uit meer dan 115 graniet- en koraaleilanden en ligt in de westelijke Indische Oceaan, ongeveer 1600 km ten oosten van het Afrikaanse continent. Een stijging van 90 centimeter zal de Seychellen onderdompelen en onbewoonbaar maken.

Straat Torres eilanden

 

De Straat Torres is een zeestraat tussen Australië en Nieuw-Guinea en omvat 274 eilanden, die horen bij de Australische deelstaat Queensland. 17 van de eilanden worden bewoond.

Tegua

De Verenigde Naties hebben de ongeveer 100 inwoners van Tegua (onderdeel van de Straat Torrer eilanden) in 2005 verklaard tot de eerste klimaatvluchtelingen. Omdat het eiland zelf bijna 5cm is gezonken tussen 1997 en 2009 en de zeespiegel ook is gestegen, is een groot deel van dit eiland onder water komen te staan.

Salomonseilanden

De Salomoneilanden liggen ten oosten van Papoea-Nieuw-Guinea en hebben zo'n 584.578 inwoners. In totaal bestaat het uit bijna 1.000 eilanden en onderzoekers hebben ontdekt dat het eiland Vanikoro net als Tegua langzaam zinkt.

Micronesië

Micronesië bestaat uit 607 bergachtige eilanden en laaggelegen koraal atollen en ligt ten oosten van de Filippijnen. Micronesië wordt langzaam geërodeerd door de stijgende zeespiegel en er zijn zelfs al enkele begraafplaatsen verdwenen.

Palau

Palau bestaat uit acht hoofdeilanden en meer dan 250 kleinere eilanden, die ongeveer 800km ten zuidoosten van de Filippijnen liggen. De 20.000 inwoners dreigen hun land kwijt te raken door de stijgende zeespiegel.

Carteret eilanden

De Carteret eilanden bevinden zich in het zuidwesten van de Stille Oceaan en is de thuisbasis van ongeveer 2.500 mensen. Deze eilanden zouden al in 2015 onleefbaar worden.

Tuvalu

Tuvalu, je weet wel het land waar Foppe de Haan even bondscoach van was, bestaat uit zes atollen en drie rifeilanden. Het is met 11.636 inwoners na Vaticaanstad het land met het kleinste inwonersaantal. Het hoogste punt van het land ligt minder dan vijf meter boven de zeespiegel, maar het overgrote deel op minder dan een meter. 

Bangladesh

Hoewel Bangladesh, gelegen in Zuid-Azië, geen eiland is, komt het ieder jaar voor ongeveer een kwart onder water te staan door overstromingen. Door de verandering van het klimaat worden de overstromingen steeds erger en worden de 156 miljoen inwonders gedwongen om te leren leven met de gevolgen hiervan.

Meer blogs