Home
Blog
Algemeen
12x Gerechten waar je spontaan van op reis wil

12x Gerechten waar je spontaan van op reis wil

op 26 oktober 2015
3 minuten leestijd
12x Gerechten waar je spontaan van op reis wil

Niets kan zoveel herinneringen oproepen als eten. En met het proeven van deze klassiekers waan je je in no-time naar verre oorden. Dit zijn 12 gerechten waarvan je meteen een vliegticket wilt boeken!

Zo veel bestemmingen, zo veel karakteristieke keukens en overheerlijke gerechten. Maar deze 12 zijn wat ons betreft dé must-tastes!

1. Pho - Vietnam

Echt goede Pho is gemaakt met een flinke dosis liefde, en dan bij voorkeur door een schattig Vietnamees vrouwtje. De vleesbouillon moet uren pruttelen en wordt afgemaakt met ingrediënten als rijstnoedels, verse Thaise basilicum, chilipeper, taugé en limoen.

2. Xiao Long Bao - Taiwan

Nergens ter wereld zul je zulke goede dumplings tegenkomen als in Taiwan. Het maken van Xiao Long Bao - dumplings met een vulling van varkensvlees en soep - is namelijk ontzettend bewerkelijk. Chefs oefenen jaren op het maken van het perfecte deeg, de perfecte vouw en de perfecte vulling. En dat proef je.

3. Nasi Goreng - Indonesië

Nasi Goreng klinkt niet heel erg bijzonder, maar in Indonesië ga je dit gerecht pas echt waarderen. Als het begint te schemeren, rijden de mobiele keukentjes de straten in en mag je plaatsnemen op een van de geïmproviseerde terrassen. De kok gaat aan het werk, het vuur staat hoog en de kruidige rijst wordt in een enorme wok voor je bereid. En het fijne? Voor deze verse hap met een gebakken eitje en handie kroepoek betaal je doorgaans bijna niets.

4. Quesadillas - Mexico

Het is lastig kiezen in welk gerecht de Mexicanen écht uitblinken, maar wat ons betreft is het de simpele quesadilla. Gemaakt van verse maiswraps en pittige smeltkaas is het de ideale hap voor op het terras. En of dat nou in het gezelschap van een flesje fris of een ijskoud Mexicaans biertje is, dat maakt dan echt niet meer uit.

5. Humus - Israël

Elke zelfrespecterende supermarkt heeft tegenwoordig een bakje humus in zijn assortiment, maar ze zullen nooit tippen aan the real deal. Echte humus uit Israel is een gladde, boterzachte puree van kikkererwten, en is eigenlijk een op zichzelf staan gerecht. Vaak wordt een schaal humus nog extra opgeleukt met pijnboompitten, gegrilde groenten, geroosterd lamsvlees en natuurlijk warm pitabrood. Reken er maar niet op dat je daarna nog honger hebt. 

6. Masala Dosa - India

Een dosa is een flinterdunne Indiase pannenkoek, te vergelijken met de Franse crêpe. Het wordt in India vooral als ontbijt gegeten, maar hij smaakt ook erg goed tijdens de lunch of het diner. Onze favoriet is de masala dosa, met een vulling van kruidige aardappeltjes en verschillende chutney’s.

7. Sashimi - Japan

Je hebt sashimi en je hebt sashimi, en als je eenmaal in Japan bent geweest wil je nooit meer iets anders. Koks gaan voor dag en dauw naar de markt om daar de beste, verse vis uit te kiezen, en snijden het vervolgens in perfecte plakjes. Je eet je schaaltje rauwe vis net zoals de sushi: met sojasaus, gember en wasabi. Ben je nieuwsgierig geworden naar nog meer lekker Japans eten? Dan kan je op Tokyo.nl terecht voor verschillende Japanse maaltijden en unieke restaurants.

8. Ceviche - Peru

Nog zo’n gerecht van rauwe vis is ceviche, uit Peru. Hier wordt de vis gegaard in het zuur van limoen- of citroensap, en afgemaakt met smaakmakers als rode ui, avocado en koriander. Het is nog best lastig om de vis perfect gaar te krijgen, want hij moet dagvers zijn en precies lang genoeg in het zuurbadje hebben gelegen. Dat kun je dus beter aan de experts overlaten.

9. Laksa - Maleisië

Echt goede Laksa is schaars in Europa. Deze pittige currysoep komt uit Maleisië en is het ultieme comfort food. De soep van warme kokos en de kruiden is perfect in balans, en is vaak gevuld met tal van ingrediënten. Vis, kip, tofu, ei, noodles en groenten: als je geluk hebt zit het er allemaal in.

10. Pekingeend - China

Voor Pekingeend moet je gewoon naar Peking. Punt. De eend wordt dik ingesmeerd met een kruidige marinade, hangt vervolgens een dag te drogen en wordt ten slotte geroosterd boven een vuurtje van het hout van fruitbomen. Wanneer het vlees gaar is rol je het met een beetje zoete bonensaus, reepjes lenteui en komkommer in een pannenkoekje, en eet je het uit ’t vuistje.

11. Pad Thai - Thailand

Pad Thai is het perfecte street food gerecht en hoor je gewoon niet op in een restaurant te eten. Het duurt slechts een paar minuten om de kipfilets, het ei, de vissaus en noodles in de wok te bereiden, en hoeft vervolgens alleen nog maar te worden afgetopt met verse taugé, limoensap, koriander en heel veel pinda’s. Zie je jezelf al aan zo’n smakelijk maal zitten op een willekeurige nightmarket in Thailand?

Fan van Thais eten? Lees dan ook zeker: 10x De lekkerste Thaise gerechten.

12. Pão de queijo - Brazilië

Wat de bitterbal is voor de Hollanders, is Pão de Queijo voor de Brazilianen. Deze ronde gele balletjes zijn gemaakt van cassavemeel en kaas, en de ideale snack. Ze worden in restaurants vaak geserveerd als brood vooraf, maar ze doen het ook erg goed in combinatie met een biertje op het terras.

Meer blogs