Home
Blog
Algemeen
12x Redenen waarom Zuidoost-Azië een backpackers favoriet is

12x Redenen waarom Zuidoost-Azië een backpackers favoriet is

op 17 februari 2017
5 minuten leestijd
12x Redenen waarom Zuidoost-Azië een backpackers favoriet is

Iedereen die ook maar een beetje van reizen houdt, heeft er waarschijnlijk zijn hart aan verloren: Zuidoost-Azië. Twaalf redenen voor haar ongekend grote populariteit.

Wie is er by now nog niet geweest? Juist ja. Niemand. Zuidoost-Azië is misschien wel dé meest populaire bestemming voor een backpackvakantie. Alleen Thailand al trekt jaarlijks ruim 32 miljoen toeristen. Ook pareltjes als Laos, Cambodja, Vietnam, Maleisië en Indonesië pak je - als je er toch bent - natuurlijk gewoon mee. We noemen twaalf redenen waarom wij helemaal gek zijn van Zuidoost-Azië.

1. Aziatisch eten is to die for

De belangrijkste reden om te gaan backpacken in het Verre Oosten - en misschien wel de enige reden die je nodig hebt - is het verrukkelijke eten. Van Pad Thai en heerlijke curries in Thailand tot Maleisische laksa. Van Vietnamese pho tot overheerlijke vers gegrilde vis op het strand. Aziatisch eten is lekker, heel erg lekker. Veel verse producten, super smaakvol en die typisch Oosterse touch door koriander en citroengras. Én - voor de liefhebber - lekker spicy. Street food op één van de talloze night markets is misschien nog wel het allerlekkerst.

2. Picture perfect stranden

Zon, zee en strand zijn dé ingrediënten voor een heerlijke, relaxte vakantie. En stranden vind je in Zuidoost-Azië in overvloed. Onwaarschijnlijk mooie bountystranden die je normaal gesproken alleen in vakantiegidsen tegenkomt. Hagelwitte stranden, azuurblauwe wateren en een overdosis palmbomen maken het hele plaatje af. Strandhutje erbij, what else?! Summer never ends in Azië. Lekker relaxen in een hangmat op het strand. Maar zeker ook the place to be als je houdt van snorkelen of duiken. Genoeg mogelijkheden in bijvoorbeeld Bali, Thailand, Maleisië of de Filipijnen.

azie
azie

bali local
bali local

vietnam streetfood
vietnam streetfood

3. Altijd lekker weer

Wat is er nu lekkerder dan de hele dag rondlopen op je blote voeten of flip flops? En dat kun je in Zuidoost-Azië als de beste. Met een tropisch klimaat is de kans op heerlijke temperaturen mega groot. Het is er eigenlijk het hele jaar door fantastisch weer, al kan er in het regenseizoen wel een flinke bui vallen. Maar met dergelijke hoge temperaturen mag dat de pret niet drukken.

4. It’s cheap cheap

Dit is een inkoppertje. Een hele goede reden om te gaan backpacken in Zuidoost-Azië is natuurlijk omdat het ongehoord goedkoop is. Zeker vergeleken met de prijzen in Europa is Azië spotgoedkoop en dat houdt in dat je met hetzelfde budget heel veel langer kunt genieten dan op een andere bestemming. Kies je voor budgetaccommodatie en eet je bij straattentjes, dan kun je vooral in Thailand, Vietnam, Laos en Cambodja rondkomen van zo’n 20 euro per dag.

5. Goede infrastructuur

Het vervoer in Zuidoost-Azië is super goed geregeld. Vliegtickets zijn ontzettend goedkoop, dus het is aantrekkelijk om het vliegtuig te pakken voor lange(re) afstanden. Treinen en bussen rijden heel frequent, al weet je nooit zeker of ze ook op tijd rijden. Maar dat maakt het avontuur alleen maar groter. Een ticket koop je op elke hoek van de straat of in je guesthouse. Door de grote populariteit van Zuidoost-Azië onder backpackers zijn in alle toeristische plekken ook heel veel (goedkope) mogelijkheden voor guesthouses, eten en uitgaan en hier hoef je nooit lang voor te zoeken. Daarom is Zuidoost-Azië dé ideale plek om lekker spontaan te reizen en je neus achterna te gaan.

vietnam
vietnam

vietnam falls
vietnam falls

mekong delta
mekong delta

6. Adembenemend mooie natuur

Of je nu gaat voor schitterende picture perfect stranden en koraalriffen, vulkanen wilt beklimmen, wilt zwemmen in blue lagoons met watervallen, eindeloos lang over rijstvelden wilt turen of liever een trekking doet in het regenwoud. Asia has got it all. De natuur in Zuidoost-Azië is adembenemend mooi en biedt voor ieder wat wils. Er zijn ook veel prachtige nationale parken die zeker een bezoek waard zijn.

7. Indrukwekkende en rijke cultuur

In Zuidoost-Azië vind je misschien wel enkele van de oudste beschavingen van de wereld. De herinneringen daaraan zijn nog overal zichtbaar. Je vindt er honderden tempelcomplexen die je gezien móet hebben. Bezoek de indrukwekkende tempels van Ayutthaya of Sukhothai in Thailand, verken de ruïnes van Angkor Wat, ga fietsen tussen de tempels van Bagan in Myanmar en ook Borobudur op Java mag niet ontbreken tijdens je reis. Er zijn genoeg kleinere tempelcomplexen die misschien wel minder bekend (en dus ook minder toeristisch en druk) zijn, maar zeker ook de moeite waard. Laat je vooral informeren door locals, die kennen vaak de mooiste plekjes.

8. Adventure guaranteed

Ook voor echte adrenaline junkies is Zuidoost-Azië the place to be. Genoeg spannende dingen te doen en te beleven die ervoor zorgen dat je adrenaline levels de pan uit rijzen. Catch some waves in Indonesië, spring op een mountainbike in Noord-Vietnam, ga back-to-basic tijdens een (meerdaagse) jungletrekking, ga ziplinen in Laos, naar de Filipijnen ga je voor canyoning, bergbeklimmen doe je uiteraard in de Himalaya of je crosst gewoon lekker heel Zuidoost-Azië door op een motor.

kuala lumpur
kuala lumpur

tempel cambodja
tempel cambodja

locals
locals

9. Technology friendly

Waar zouden we zijn zonder onze smartphones, laptops en een goed werkende wifi-verbinding? Of je nu gewoon in contact wilt blijven met het thuisfront, je vrienden wilt mee laten genieten van al je avonturen of als digital nomad afhankelijk bent van wifi voor je werk. Bijna alle guesthouses, hostels en restaurants in Zuidoost-Azië hebben tegenwoordig een goedwerkende wifi-verbinding. Dat is veel beter vergeleken met veel bestemmingen in bijvoorbeeld Australië of Zuid-Amerika, waar internet vaak langzaam is, niet werkt of juist extreem duur is.

10. Metropolen én off the beaten track

Als je van de drukte en vibe van een grote stad houdt, dan ben je in Zuidoost-Azië op de goede plek. Steden als Bangkok, Ho Chi Minh City en Kuala Lumpur moet je gezien hebben. Een bonte mix van oud en nieuw Azië met futuristische wolkenkrabbers en oude tempels. Het moderne leven gaat hier hand in hand met traditie en gewoontes. Maar als je juist liever toeristen wilt ontwijken, hoef je alleen maar van de gebaande paden af te gaan en je bent zo in een niet-toeristische regio. Hier kun je het traditionele Aziatische leven ervaren. Leven gaat hier hati hati - take it easy.

11. P.A.R.T.Y.

For all you party animals out there: eat your heart out. Zuidoost-Azië is the place to be als je wel houdt van een goed feestje. De ideale plek om helemaal uit je dak te gaan. Veel steden en plekken op de gangbare toeristische routes en uiteraard op alle prachtige stranden en eilanden hebben leuke barretjes waar je kunt doorfeesten tot de zon weer op komt. Uiteraard zijn de full moon parties in Thailand hiervan het bekendste voorbeeld. Die wil jij toch ook minimaal één keer in je leven meegemaakt hebben?

12. De vriendelijke bevolking

Sommige landen in Zuidoost-Azië zijn door behoorlijk heftige tijden gegaan in het verleden. Maar nog steeds bruisen de bewoners van optimisme. Thailand wordt ook wel het land van de glimlach genoemd, maar ook in andere Zuidoost-Aziatische landen is de bevolking over het algemeen open, gelukkig en ontzettend vriendelijk. En ook dat draagt bij aan een onwaarschijnlijk bijzondere tijd en veiligheid als je gaat backpacken in Zuidoost-Azië.

Meer blogs