Heftig: Beelden van uitbarsting Japanse vulkaan Ontake

29 september 2014

Afgelopen zaterdag werden honderden mensen verrast door de uitbarsting van de 3067 meter hoge Ontake vulkaan in Japan, die as en stenen uitspuwde. Bekijk hier beelden.

De Japanse vulkaan Ontake barstte zaterdag plotseling uit, waardoor vele bergbeklimmers werden verrast. De meesten wisten tussen de aswolken door veilig naar beneden te komen en anderen brachten de nacht door in berghutten en daalden pas zondag af. Er wordt geschat dat er zo'n 31 mensen zijn omgekomen door de vulkaanuitbarsting en tientallen mensen raakten gewond.

De Ontake vulkaan ligt zo’n tweehonderd kilometer ten westen van hoofdstad Tokio. Vlak voor het middaguur kwamen er grote witte rookpluimen uit de vulkaan de lucht in, waardoor alles onder een dikke aslaag kwam te zitten. Op het moment van de uitbarsting waren er zo'n 250 mensen op de gevaarlijke gedeelten van de berg en een nabijgelegen top.

Volgens Japanse meteorologen kan de uitbarsting van Ontake een voorbode zijn van meer vulkanische activiteit. Japan behoort tot de landen met het grootste aantal actieve vulkanen in de wereld. Sinds 1991 kwamen er echter geen mensen meer om tijdens uitbarstingen. De laatste groote uitbarsting van de Ontake vulkaan vond plaats in 1979.

Bekijk hieronder beelden die een bergbeklimmer maakte tijdens de uitbarsting: