Kenia begint bouw nieuwe spoorweg

15 januari 2014

In Kenia zijn ze begonnen met het bouwen van een nieuwe spoorlijn tussen Nairobi en Mombasa. De aanleg van de nieuwe spoorroute kost maar liefst 5,2 miljard dollar en wordt gefinancieerd door China.

In Kenia zijn ze begonnen met het bouwen van een nieuwe spoorlijn tussen Nairobi en Mombasa. De aanleg van de nieuwe spoorroute kost maar liefst 5,2 miljard dollar en wordt gefinancieerd door China, dat vele projecten is begonnen om de infrastructuur in Afrika te verbeteren.

Kenia staat in de regio bekend als hub op het gebied van logistiek, handel en transport. Toch dateert het huidige spoor uit de koloniale tijd en de 483 kilometer lange reis van Mombasa naar Nairobi neemt momenteel 12 uur in beslag voor passagiers, en tot wel 36 uur voor goederentreinen. Het spoor is oud en grote delen blijven ongebruikt, terwijl de wegen overvol zijn en het verkeer traag is.

De nieuwe spoorlijn moet voor passagiers zo'n vier uur sneller worden dan de huidige 'Lunatic Express' en acht uur voor goederentreinen. Naar verwachting zal het nieuwe spoor in 2017 gereed zijn. Ook zijn er plannen om het spoor door te trekken naar Zuid-Soedan, Rwanda en Uganda.