Home
Blog
Algemeen
Klassieker in Azië: reizen langs de Zijderoute

Klassieker in Azië: reizen langs de Zijderoute

2 minuten leestijd
Klassieker in Azië: reizen langs de Zijderoute

Je hebt er vast wel eens van gehoord: de Zijderoute. Maar wat is de Zijderoute nu eigenlijk? En - het allerbelangrijkste - waarom moet-ie op je bucketlist?

Je houdt van reizen en je wilt elke hoek van de wereld zien. Avontuur zit in je bloed en je bent het liefst altijd op ontdekkingsreis. Maar soms wil je dan ook wel eens wat anders dan anders; buiten de gebaande paden, maar dan in het kwadraat. Maak dan nu een unieke en onvergetelijke reis over de Zijderoute, een klassieker en toch off-the-beaten-track. Met deze informatie helpen wij je een eind op weg.

Fascinerende reis over een populaire handelsroute

De Zijderoute is een populaire handelsroute tussen het oude China en het westen. Eeuwenlang is deze route gebruikt om te handelen in exotische goederen. Tegenwoordig is het afleggen van de Zijderoute een fascinerende reis. Het is een avontuur als geen ander, met veel verschillende landen en landschappen, culturen en gewoontes in één reis.

silk
silk

silk route
silk route

Ontstaan van de Zijderoute

Ruim 2.000 jaar geleden werd zijde voor het eerst vanuit het oosten naar het westen vervoerd. De oorspronkelijke 8.000 kilometer lange route liep vanuit het Chinese Xi’an naar Istanbul. Deze route staat bekend als de Zijderoute.

Later werden er meer exotische goederen verhandeld en ontstonden er ook verschillende routes. Met de Zijderoute wordt dan ook een heel netwerk van karavaanroutes door Centraal-Azië bedoeld, waarlangs goederen werden vervoerd van China naar het Midden-Oosten.

Naast zijde werd ook satijn, diamanten, thee, specerijen en vruchten vervoerd. Door deze handel kwamen de verschillende culturen op de route nauw met elkaar in contact en zo werden ook ideeën, religies en filosofieën uitgewisseld. Ook ontdekkingsreizigers als Marco Polo en Alexander de Grote reisden over de Zijderoute.

Door welke landen loopt de route?

Je kunt nu in de voetsporen treden van Marco Polo en zelf de legendarische Zijderoute bereizen. Het is een heel andere reis dan je gewend bent. Een fascinerende rondreis per bus of trein door landen die ooit belangrijke schakels waren in de Zijderoute, zoals Georgië, Armenië, Iran, Turkmenistan, Oezbekistan, Kazachstan, Kirgizië en China.

Je precieze route hangt helemaal af van hoeveel tijd je te besteden hebt. Als je alle tijd hebt, kun je zo twee maanden uittrekken voor deze reis. Maar als je maar drie of vier weken hebt, kun je ook al veel moois zien. Veel reizen beginnen in het westen van Centraal-Azië, bijvoorbeeld in Istanbul of in Turkmenistan. Vanaf daar reis je richting het oosten en je kunt bijvoorbeeld eindigen in Kirgizië of China.

turkmenistan
turkmenistan

Kirgizië
Kirgizië

Route plannen

Het plannen van de route en accommodaties, alle visa en het vervoer kost behoorlijk wat tijd. Je kunt (een deel van) de Zijderoute - heel avontuurlijk - op eigen houtje bereizen, maar omdat er zoveel geregeld moet worden, zijn er ook verschillende reisorganisaties die een geheel verzorgde reis aanbieden.

Highlights op de Zijderoute

Een reis over de Zijderoute zit boordevol unieke highlights. Op de Zijderoute kom je echt in een heel andere wereld terecht en in één reis maak je kennis met veel verschillende landschappen en culturen. Je bezoekt plekken die veel toeristen nog nooit gezien hebben.

Karavaansteden

samarkand
samarkand

Afhankelijk van je precieze route bezoek je legendarische, rijke karavaansteden, zoals bijvoorbeeld Samarkand en Bukhara in Oezbekistan, Merv in Turkmenistan en Isfahan in Iran. Deze steden staan bol van Oosterse architectuur en cultuur met prachtige moskeeën, pagodes en tempels.

Cultuur en natuur: bergen, vlaktes en meren

silk route
silk route

Je bezoekt kleurrijke markten en bazaars zoals de bekende Kashgar bazaar in China. Je reist over verlaten vlaktes en spectaculaire bergketens, zoals het Kazachstaanse Trans-Ili Alatau, een bergketen met toppen tot bijna 5.000 meter. Of het hemelse meer met zijn diepblauwe water in Tianchi in China, een gebied dat bewoond wordt door Kazachstaanse nomaden.

Woestijnsteden en typische highlights

woestijn
woestijn

Je bezoekt woestijnsteden als Khiva in Oezbekistan, Karakol in Kirgizië of Turpan in China. Ook typische highlights als het terracottaleger in Xi’an en natuurgebied Aksu Djabagly in Kazachstan mogen niet ontbreken op je reis. Als je reis eindigt in Beijing pik je natuurlijk ook nog even de imposante Chinese Muur, het Plein van de Hemelse Vrede en De Verboden Stad mee.

Overnachten

Overnachten doe je afwisselend in homestays, hotels en unieke accommodaties zoals yurts en oude karavanserais.

yurt
yurt

Top reizen naar Turkije

Reisorganisaties met reizen naar Turkije

Meer blogs over Turkije

Beoordelingen van Turkije

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
7.5
Cultuur
7.5
Stranden
7.8
Steden
7.5
Eten & drinken
8.1
Activiteiten
8.2