Smullen in Istanbul

Wie de Turkse keuken alleen kent van de broodjes kebab, moet maar eens naar Istanbul. Niet alleen een fantastische stad vol geweldige bezienswaardigheden, maar ook een eetwalhalla!

Wie de Turkse keuken alleen kent van de broodjes kebab, moet maar eens naar Istanbul. Niet alleen een fantastische stad vol geweldige bezienswaardigheden, maar ook een eetwalhalla!

Toen foodfreak en tv-maker Anthony Bourdain Istanbul aandeed voor zijn culinaire reisprogramma No Reservations (zoek op YouTube!), verwachtte hij vooral veel kebab. Maar na een paar dagen was hij om: Istanbul is een eetwalhalla. Waar je ook bent, restaurants zitten bomvol en overal op straat wordt eten bereid. Verplicht proeven: lahmacun (pikante Turkse pizza), köfte (gekruid gehakt in verschillende variaties), mezze (kleine vegetarische voorgerechtjes met Turks brood), de vele soorten kebabs (lamsvlees), verse vis aan de Bosporus, diverse zoete nagerechten (baklava!) en natuurlijk het Turks fruit. 

Bloemenpassage
De beste plek om lokale specialiteiten te proeven is de oude bloemenpassage (Çiçek Pasaji) halverwege de İstiklâl Caddesi, een oergezellige verzameling restaurants waar tot diep in de nacht wordt gegeten en raki (Turkse sterkedrank) gedronken.