Home
Blog
Algemeen
Vijf plekken om het Noorderlicht te spotten (en wanneer is de beste tijd?)

Vijf plekken om het Noorderlicht te spotten (en wanneer is de beste tijd?)

op 29 oktober 2017
2 minuten leestijd
Vijf plekken om het Noorderlicht te spotten (en wanneer is de beste tijd?)

Je hebt er vast wel eens van gehoord: de Aurora Borealis oftewel het Noorderlicht. Maar de vraag is: heb je het ook wel eens van dichtbij gezien? Zo ja, lucky you. Zo nee, dan staat het vast hoog op je bucketlist!

Het Noorderlicht is één van de meest spectaculaire en bijzondere natuurverschijnselen ter wereld. Een indrukwekkende lichtshow aan een donkere hemel, vrijwel alleen te spotten ten noorden van de Poolcirkel. Wij noemen de vijf beste plekken én beste tijd voor een magische encounter met de Aurora Borealis.

Wanneer is de beste tijd voor het Noorderlicht?

Tussen de maanden september en maart is de beste tijd om het Noorderlicht te zien, omdat het wel écht donker moet zijn. Zorg in ieder geval dat je op een plek bent met zo min mogelijk lichtvervuiling. Ook speelt de helderheid van de lucht een grote rol. In de herfstmaanden is het vaak wat bewolkter en natter. In de wintermaanden, vanaf december, wordt het meestal droger en dat is de meest optimale tijd. Maar garanties heb je uiteraard nooit.

1. Lapland

lapland
lapland

Misschien wel de meest populaire plek om het Noorderlicht te gaan spotten, aangezien Lapland ook garand staat voor met huskytochten, uitgestrekte sneeuwlandschappen en avontuurlijke sneeuwscooterritjes. In Saariselkä kun je overnachten in een glasiglo en dat maakt je Noorderlicht avontuur natuurlijk helemaal compleet.

2. Canada & Alaska

alaska
alaska

Canada is wellicht de beste plek ter wereld om het Noorderlicht te bekijken, omdat het noorden van het land valt onder de zogenaamde ovaal van het poollicht. Hier is het Noorderlicht het sterkst. De beste plekken zijn Whitehorse in Yukon en ook de uitgestrekte vlaktes en heldere hemels van Yellowknife in Northwest Territories zorgen voor een vrij uitzicht op the Aurora Borealis. Ook in Alaska is de kans op het noorderlicht ontzettend groot, door haar extreem noordelijke ligging. De meeste kans maak je in Fairbanks, waar je het lichtspektakel vanuit een hotspring kunt bekijken.

3. IJsland

iceland
iceland

Vanwege de superschone lucht en beperkte lichtvervuiling is IJsland de meest toegankelijke en betaalbare bestemming om het Noorderlicht te zien. Je hoeft je niet te vervelen terwijl je op de Aurora Borealis wacht. Je kunt hier ook sneeuwscootertochten of gletsjerwandelingen maken of gewoon lekker ontspannen in een hot tub.

4. Groenland

greenland
greenland

Ook op het grootste eiland ter wereld, met gemiddeld zo’n driehonderd heldere hemeldagen per jaar, maak je grote kans om het Noorderlicht te zien. Het grootste deel van dit eiland is bedekt met immense ijskappen en gletsjers. Op Groenland doet het Noorderlicht zich in principe het hele jaar door voor, maar in de zomermaanden is het niet donker genoeg om het schouwspel goed te kunnen zien. Helemaal ultiem is natuurlijk om het poollicht te bewonderen tijdens een hondensledetocht of een cruise met een expeditieschip.

5. Scandinavië

noorwegen
noorwegen

Op veel plekken in Scandinavië (naast Lapland) kun je het Noorderlicht zien, maar de grootste kans maak je in Spitsbergen, Lofoten en Tromsø in Noorwegen. Ook in Ivalo in Finland verschijnt het Noorderlicht regelmatig aan de hemel en als leuk extraatje kun je hier ook de thuisbasis van de Kerstman bezoeken in Korvatunturi. Wil je er ook nog een spectaculaire accommodatie bij, dan is Kiruna in Zweden een aanrader. Hier overnacht je in het allereerste ijshotel van Zweden en bewonder je de Aurora Borealis vanuit je bed.

Top reizen naar Noorderlicht

Orka`s & Noorderlicht 5 dagen

Orka`s & Noorderlicht 5 dagen

5 dagen
Individuele rondreis
Fly-drive
Reykjavik, Golden Circle, Noorderlicht, Blue Lagoon, Gullfoss, Brussel, Mount Kirkjufell, Gullfoss waterfall, Strokkur geyser, Thingvellir National Park
Zuid IJsland incl. ruime vakantiewoning en huurauto 8 dagen

Zuid IJsland incl. ruime vakantiewoning en huurauto 8 dagen

8 dagen
Individuele rondreis
Fly-drive
Vanuit uw ruime vakantiewoning kunt u met de huurauto dagexcursies maken naar de vele toeristische hoogtepunten van Zuid IJsland, zoals de beroemde Gullfoss waterval, Geysir, Thingvellir National Park, de Skogafoss, Dyrholaey, Vik met haar zwarte strand, de Seljalandsfoss, Skaftafell en het ijsbergenmeer Jökulsárlón. Optioneel kunt u verschillende excursies bijboeken zoals bijv. de Blue Lagoon, riverraften, een gletsjerwandeling of tocht per 4x4 bus naar de hooglanden. In de winterperiode wordt hier regelmatig het Noorderlicht waargenomen. U verblijft in de ruime Gljufur Cottages in Hveragerdi/Selfoss, die beschikken over een eigen hottub op het terras, waarin u heerlijk kunt relaxen. Excursies Om uw vakantie in IJsland nog leuker te maken kunt u optioneel excursies en activiteiten bijboeken. Kijk op het tabblad Excursies voor een compleet overzicht van alle excursies die u bij deze reis kunt boeken. Enkele van de meest populaire excursies/activiteiten zijn: • Blue Lagoon • Gletsjerwandeling • Jökulsárlón ijsbergenmeer boottocht Vervoer U kunt dagelijks vertrekken vanaf Amsterdam naar Reykjavik met Icelandair. Het is ook mogelijk te vertrekken vanaf Brussel. Voor het vervoer ter plaatse heeft u een huurauto nodig. Als u alleen de ringweg route gaat doen volstaat een normale personenauto. Als u ook de niet geasfalteerde wegen in het ruige binnenland wil verkennen heeft u een 4x4 auto met een flinke bodemvrijheid nodig. Klik hier voor de Avis autohuurprijzen en voorwaarden .
Reykjavik, Noorderlicht, Blue Lagoon, Gullfoss, Brussel, Gullfoss waterval, Geysir, Thingvellir National Park, Skogafoss, Dyrholaey, Vik, Seljalandsfoss, Skaftafell, Jökulsárlón
Autorondreis Imponerend IJsland in vakantiewoningen 15 dagen

Autorondreis Imponerend IJsland in vakantiewoningen 15 dagen

15 dagen
Individuele rondreis
Fly-drive
Rondreis in rustig tempo waarbij u in twee verschillende vakantiewoningen verblijft in West- en Zuid-IJsland en de reis afsluit met een verblijf in de hoofdstad Reykjavik. Met uw huurauto kunt u dagtochten maken in de omgeving. De door ons aangeboden huizen liggen verspreid over geheel IJsland en zijn allemaal privé bezit, waardoor de bouw, grootte en inrichting verschillen. De meeste woningen liggen midden in de natuur. Ze beschikken allemaal over een woonkamer met TV, volledig ingerichte keuken en een badkamer met douche en toilet. Sommige huizen beschikken over een terras met eigen hottub. De woningen worden bij boeking op basis van beschikbaarheid toegewezen. Het aantal slaapkamers varieert naar gelang het aantal deelnemers. Vertrek is mogelijk op elke zondag. Deze reis kan ook in de herfst/wintermaanden worden geboekt; in deze periode heeft u goede kansen op het zien van magische Noorderlicht ! Reisschema 4 n. Vakantiewoning in West IJsland7 n. Vakantiewoning in Zuid IJsland 3 n Stay Apartments Bolholt - Reykjavik Excursies Om uw vakantie in IJsland nog leuker te maken kunt u optioneel excursies en activiteiten bijboeken. Kijk op het tabblad Excursies voor een compleet overzicht van alle excursies die u bij deze reis kunt boeken. Enkele van de meest populaire excursies/activiteiten zijn: • Baden in de Secret Lagoon • Solheimajokull gletsjerwandeling • Into The Glacier Vervoer U kunt voor deze reis iedere zondag vertrekken vanaf Amsterdam naar Reykjavik met Icelandair. Op aanvraag is het ook mogelijk op donderdag te vertrekken, maar dan verblijft u drie nachten in West IJsland en vier nachten in Reykjavik. Het is ook mogelijk te vertrekken vanaf Brussel. Voor het vervoer ter plaatse heeft u een huurauto nodig. Als u alleen de ringweg route gaat doen volstaat een normale personenauto. Als u ook de niet geasfalteerde wegen in het ruige binnenland wil verkennen of in de herfst/winterperiode reist heeft u een 4x4 auto nodig. Klik hier voor de Avis autohuurprijzen en voorwaarden .
Reykjavik, Noorderlicht, Brussel, West IJsland, Zuid IJsland
Autorondreis Zuid IJsland in vakantiewoningen 6 dagen

Autorondreis Zuid IJsland in vakantiewoningen 6 dagen

6 dagen
Individuele rondreis
Fly-drive
Een voordelige korte reis, zeer geschikt als eerste kennismaking met Zuid- en Oost IJsland. Vanuit uw eerste standplaats, een cottage in Hveragerdi kunt met uw huurauto de hoogtepunten van de Golden Circle bezoeken, zoals de Gullfoss waterval, Geysir en het Thingvellir nationale park. Dan rijdt u langs de watervallen Seljalandsfoss en Skogafoss naar het zwarte strand van Vik, de tweede overnachtingsplaats. Van hieruit kunt u een dagtocht maken naar het nationale park Vatnajökull en de gletsjers bij Skaftafell, de vogelkaap Ingólfshöfði en het ijsbergenmeer Jökulsarlon bezoeken. De laatste nacht logeert u in een appartement in de knusse hoofdstad Reykjavik, met veel leuke winkels, cafe’s en restaurants. Deze reis kan ook in de herfst- en winterperiode worden geboekt, met goede kansen op het zien van het Noorderlicht. Reisschema 2 n Nupar Cottages - Hveragerði2 n Mid Hvoll Cottages - Vik1 n Stay Apartments Bolholt - Reykjavik Excursies Om uw vakantie in IJsland nog leuker te maken kunt u optioneel excursies en activiteiten bijboeken. Kijk op het tabblad Excursies voor een compleet overzicht van alle excursies die u bij deze reis kunt boeken. Enkele van de meest populaire excursies/activiteiten zijn: • Baden in de Secret Lagoon • Skaftafell gletsjerwandeling• Jökulsárlón ijsbergenmeer boottocht Vervoer U kunt dagelijks vertrekken vanaf Amsterdam naar Reykjavik met Icelandair. Het is ook mogelijk te vertrekken vanaf Brussel. Voor het vervoer ter plaatse heeft u een huurauto nodig. Als u alleen de ringweg route gaat doen volstaat een normale personenauto. Als u ook de niet geasfalteerde wegen in het ruige binnenland wil verkennen heeft u een 4x4 auto met een flinke bodemvrijheid nodig. Klik hier voor de Avis autohuurprijzen en voorwaarden .
Reykjavik, Golden Circle, Noorderlicht, Gullfoss, Brussel, Thingvellir National Park, Seljalandsfoss waterfall, Skogafoss waterfall, Vik black sand beach, Vatnajökull National Park, Skaftafell glaciers, Ingólfshöfði bird cliff, Jökulsárlón iceberg lagoon

Reisorganisaties met reizen naar Noorderlicht

Meer blogs over Noorderlicht

Beoordelingen van Amerika

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.9
Cultuur
7.8
Stranden
7.5
Steden
8.7
Eten & drinken
8
Activiteiten
8.8