Home
Blog
Bestemmingen
12x Waarom Portugal één van onze favoriete Europese bestemmingen is

12x Waarom Portugal één van onze favoriete Europese bestemmingen is

3 minuten leestijd
12x Waarom Portugal één van onze favoriete Europese bestemmingen is

Portugal is het bewijs dat je niet ver hoeft te reizen om een geweldige trip te maken. Om deze twaalf redenen is het een van onze favorieten in Europa.

Portugal: zo gewoon en toch zo bijzonder. Je vliegt er in twee uur naartoe, maar je waant er in een andere wereld. Portugal is zo anders dan Nederland! Het land combineert fantastische natuur met een rijke cultuur, gezellige steden en heerlijk eten. En nog meer, zoals je hier kunt lezen.

1. Geweldig Lissabon

De hoofdstad van Portugal is meteen een goede reden om eens te gaan. Lissabon is een van de tofste steden van Europa, als je het ons vraagt! Het klimaat is er zeer goed, er is enorm veel geschiedenis - van kastelen tot oude smalle straatjes - en het is er nog betaalbaar ook. Lissabon is ook zeer geschikt om een citytrip te combineren met strand, want dat is in Portugal nooit ver weg.

2. De ruige kust

De Algarve wordt niet voor niets wel eens vergeleken met de ‘Europese Great Ocean Road’. De ruige kustlijn van Portugal heeft namelijk zeker wat weg van de Australische Twaalf Apostelen. Ruige rotsformaties en prachtige stranden maken deze regio zowel geschikt voor een zon-zee-strand-vakantie als een avontuurlijke trip. 

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

3. Surfen

Portugal is een van de beste landen in Europa als het op surfen aankomt. Net als Frankrijk en Spanje is het een ideale plek om een goede golf te pakken - of je nu beginner of gevorderd surfer ben. Mei tot en met oktober is de beste periode om te gaan. Het is dan goed weer, al blijft een wetsuit wel noodzakelijk. De beste surfspots vind je aan de westkust van Portugal. Plaatsen als Baleal (surfspot Peniche), Ericeira (surfspots Foz do Lizandro en Praia do Sul) en Amado zijn goede opties.

4. Lekker eten

Met stip op een: de pastel de nata natuurlijk! De beste eet je bij de oudste bakker van deze lekkernijen, in Belem (Lissabon). Bestel hier een Pastéis de Belém en geniet van deze kleine traktatie in het Portugese zonnetje. Overigens kan je de pastels in heel Portugal vinden. Niet zo’n zoetekauw? Geniet dan van veel verse vis, schelp- en schaaldieren en de bekende kip piri piri. 

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

5. Goede wijn

De Douro is de bekendste wijnstreek van Portugal. Je vindt de meeste wijngebieden in het noorden van het land. Een andere bekende wijn is portwijn, oftewel port. Alleen de portwijnen uit Portugal mogen het label port dragen. Je zult dus echt naar Portugal moeten om een fatsoenlijke port te proeven… 

6. Roadtrip

Portugal is ruim 500 kilometer lang, en heeft een uitgestrekte kustlijn. De leukste steden, Lissabon, Porto en Faro, liggen aan de kust, en ook de Algarve is natuurlijk aan het water gelegen. Dat maakt Portugal een ideaal land voor een roadtrip. Rijd langs de kust en geniet van de weidse uitzichten van Portugal. Of kies voor het binnenland en verken de heuvels en kleine dorpjes van het Portugal off the beaten track. 

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

7. Lieve mensen

De Zuid-Europese mentaliteit maakt dat het Portugese leven zich op een relaxter tempo afspeelt dan wij in Nederland gewend zijn. Portugezen zijn over het algemeen zeer beleefd, harde werkers en enorm gastvrij. Ze maken lange dagen, maar zijn nooit te beroerd om een praatje te maken. Wie langer in Portugal verblijft zal merken dat het trotse volkje - dat overigens wel bescheiden blijft - je bezoek extra fijn maakt. 

8. Niet duur

Laten we eerlijk wezen: toch een extra voordeel wanneer een mooi lang ook een beetje betaalbaar is. Dat is Portugal zeker. Naast Oost-Europese landen is Portugal zeker een van de goedkopere vakantielanden van Europa. Een zevendaagse rondreis Portugal begint al vanaf 400 euro per persoon!

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

9. Stranden

Zoals bij punt twee al aangestipt, heeft Portugal prachtige stranden. Camilo Beach en Praia de Rocha zijn wat ons betreft de mooiste parels van Portugal. Beide stranden liggen aan de zuidkust, in de Algarve dus. Gelukkig hoef je in Portugal niet te kiezen. Huur een auto en ontdek de mooiste en meest afgelegen strandjes tijdens een roadtrip. 

10. Prachtig Porto

Lissabon al gezien? Of ben je meer van de minder bekende steden? Dan is Porto zeker een aanrader! Deze charmante stad aan het water heeft prachtige straatjes en kerken, en je kunt er uiteraard terecht voor een lekker glaasje port. Een fijne citytrip voor als je niet veel tijd hebt. 

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

11. Azoren

Jawel, deze relatief onbekende eilanden behoren ook tot Portugal. Deze archipel in de Atlantische Oceaan bestaat uit zeventien eilanden en werden ‘ontdekt’ in de vijftiende eeuw. Er is in de loop der tijd door veel landen om de Azoren gevochten, maar de eilanden bleven Portugees. Sinds 1976 zijn de Azoren wel een autonoom gebied binnen Portugal. Je spot hier walvissen en kan er prachtig wandelen.

12. Madeira

Last but not least is het eiland Madeira, ook onderdeel van Portugal. Op Madeira is het weer altijd nog net wat beter dan in Portugal zelf, door de zuidelijke ligging van het eiland. Madeira staat bekend om de prachtige flora: van kleurrijke bloemen tot UNESCO-genoteerde inheemse laurierbossen. Het eiland had lang een oude lullen-imago, maar de laatste jaren komt Madeira - mede door hoofdstad Funchal - steeds hoger op menig bucketlist. 

Top reizen naar Portugal

10-daagse rondreis Parels van Portugal

10-daagse rondreis Parels van Portugal

10 dagen
Groepsrondreis
Coimbra, Sintra, Obidos, Guimaraes, Braga, Douro-vallei, Viseu

Reisorganisaties met reizen naar Portugal

Meer blogs over Portugal

Beoordelingen van Portugal

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.4
Cultuur
7.8
Stranden
7.4
Steden
8
Eten & drinken
8.1
Activiteiten
8