Home
Blog
Bestemmingen
5x Redenen waarom Valencia je volgende stedentrip wordt

5x Redenen waarom Valencia je volgende stedentrip wordt

op 29 maart 2016
5 minuten leestijd
5x Redenen waarom Valencia je volgende stedentrip wordt

Zin in een stedenreis? Wij tippen Valencia! Een bezoek aan deze bruisende stad, gelegen aan de zonnige Spaanse oostkust, staat garant voor een onverwacht fijne stedentrip!

Valencia is met 800.000 inwoners, de derde stad van Spanje. Een kosmopolitische stad, maar wel met een overzichtelijk en ontspannen karakter. Een stad waar je heerlijk kunt rondwandelen, mooie dingen kunt bekijken en goed kunt eten. Valencia is een stad die stiekem veel leuker is dan je misschien denkt. Rondreis.nl vertelt je waarom!

1. Valencia is verrassend leuk!

Als er twee woorden op Valencia van toepassing zijn dan zijn het wel “verrassend” en “leuk”. De stad is door relatief weinig mensen – controleer het in je vriendenkring – ontdekt en dat alleen al maakt de stad leuk. Het is geen Rome of London waar je alle hoogtepunten al bijna gezien hebt voor je er überhaupt geweest bent. Nee, dit is Valencia: een prachtige stad met een heerlijk ontspannen sfeertje. Je voelt je er thuis zodra je er bent.

Valencia bus
Valencia bus

Vlag van Valencia
Vlag van Valencia

Het is de diversiteit die het totaalplaatje van Valencia zo mooi maakt. Een zonnig mengelmoesje van oud, nieuw, cultuur, groen, levendigheid én leuke inwoners. We like!

2. Er is veel te zien én doen in Valencia

Valencia heeft meer dan voldoende bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen. Wat je hoe dan ook niet mag missen:

Het knusse oude stadscentrum van Valencia met haar mooie gebouwen en fijne straatjes om in rond te dwalen. Het ware hart van Valencia is het Plaza de la Virgen plein met daaraan de Kathedraal en de Basiliek: de belangrijkste gebouwen van de stad. In de omliggende straatjes vind je tal van goede eettentjes en uitnodigende terrassen. Neem ook een kijkje in het Mercado Central, één van de grootste markthallen van Europa die zowel van buiten als van binnen zeer indrukwekkend is.

Oude stadscentrum van Valencia
Oude stadscentrum van Valencia

Gebouw in Valencia
Gebouw in Valencia

Straatje in Valencia
Straatje in Valencia

Stad van Kunst en Wetenschap, Valencia
Stad van Kunst en Wetenschap, Valencia

Stad van Kunst en Wetenschap, Valencia
Stad van Kunst en Wetenschap, Valencia

Stad van Kunst en Wetenschap, Valencia
Stad van Kunst en Wetenschap, Valencia

Oceanofrafic, Stad van Kunst en Wetenschap, Valencia
Oceanofrafic, Stad van Kunst en Wetenschap, Valencia

Stad van Kunst en Wetenschap, Valencia
Stad van Kunst en Wetenschap, Valencia

De Stad van Kunst en Wetenschap (of: Ciudad de las Artes y de las Ciencias). Dit moderne complex van verschillende gebouwen – 7 in totaal – is misschien wel hét hoogtepunt van Valencia! De futuristische witte look van de gebouwen, de mooie ligging – in een park, omgeven door vijvers – én de gave functie om te onderwijzen en vermaken maken dit complex zo ongelooflijk mooi. Alleen rondlopen tussen deze architectonische hoogstandjes is al een geweldige ervaring!

Het stadspark Jardin del Turia. Dit is een 9 km lang park gemaakt in de drooggelegde rivierbedding van de omgelegde Turia rivier. Een ware oase van groen, rust en ontspanning! Hier kun je eindeloos wandelen, joggen, fietsen of gewoon op een bankje genieten van een ijsje met op de achtergrond fluitende vogels en spelende kinderen.

Jardin del Turia
Jardin del Turia

De jachthaven van Valencia
De jachthaven van Valencia

Strand van Valencia
Strand van Valencia

De Koninklijke jachthaven en stranden van Valencia. In de jachthaven genaamd Marina Real Juan Carlos I vind je niet alleen grote jachten, maar ook in het oog springende gebouwen zoals het moderne Veles y Vents complex. Vanaf de jachthaven wandel je zo het brede strand van Valencia op. Zin in een hapje of drankje? Ga zitten bij één van de vele uitstekende Valenciaanse restaurants aan de strandboulevard.

Shopliefhebbers zitten ook goed in Valencia, want de straatjes in het centrum zitten boordevol winkels. Van kleine boutique-shops tot grote warenhuizen zoals El Corte Inglés met kleding van alle grote merken. De Kalverstraat van Valencia heet Colon.

3. Valencia is héél relaxt

Oké, toffe bezienswaardigheden in Valencia dus, maar wat Valencia nu écht leuk maakt is het plezierige karakter van de stad. Overal waar je komt hangt een relaxt ongedwongen sfeertje. Geen hordes toeristen of busladingen Japanners. Gewoon her en der mensen – waaronder in de eerste plaats veel locals! – die zich vermaken of rustig aan het werk zijn. In de parken, op het strand of in de binnenstad is het gezellig en vooral niet té druk. Zo sta je in de binnenstad binnen no-time in een verlaten straatje en hoef je ook niet lang te zoeken voor een plekje op een terras. Heerlijk!

En natuurlijk minstens zo belangrijk: in Valencia schijnt de zon. Vaak. Toen wij er waren – begin maart – was het al ruim twintig graden!

Terras in Valencia
Terras in Valencia

Plein Valencia
Plein Valencia

Valencia fietstour
Valencia fietstour

Fietsen Valencia
Fietsen Valencia

4. Fietsen in Valencia = super

Één van de leukste dingen om te doen in Valencia is – echt waar – fietsen! Valencia is één van de weinige steden in Zuid-Europa waar wij als Nederlanders ons een beetje thuis zullen voelen op de fiets. De stad heeft over het algemeen goede fietspaden en de afstanden zijn ook prima. Must-do: Fiets door de Jardin del Turia van noord naar zuid: van de oude binnenstad via de Ciudad de las Artes y de las Ciencias naar het strand. Superleuk om te doen!

Een échte aanrader is om een georganiseerde fietstour te doen bij Valencia Bikes. Binnen drie uur wordt je door een Nederlandstalige gids op een leuke en informatieve manier door de stad geleid. Huur daarna je fiets nog wat langer (of gedurende je gehele verblijf), want met de fiets kun je overal makkelijk en snel komen. Het openbaar vervoer is overigens ook prima geregeld in Valencia. Metro’s en met name de vele bussen rijden veelvuldig en op tijd.

De echte fietsliefhebbers gaan per fiets naar het nabijgelegen Parque Natural de la Albufera. Een natuurpark rondom het Albufera meer, het grootste binnenmeer van Spanje. Dit is een geweldig uitstapje vanuit de stad op ongeveer 20 kilometer fietsen. Het fietspad is goed aangegeven en al snel fiets je langs verlaten stranden, rijstvelden, sinaasappelgaarden en mooie dorpjes. In het park zelf spot je tussen de groene bomen en langs het meer vele vogels en kun je met een bootje het meer op. Wie geen zin heeft om te fietsen kan overigens ook de toeristenbus nemen vanuit Valencia. De Albufera Turistic Bus brengt je binnen 15 minuten naar het park. Vergeet vooral ook niet om in het nabijgelegen plaatsje El Palmar échte Paella Valenciana te eten. Hier is de Paella daadwerkelijk uitgevonden en eet je de lekkerste Paella van Spanje!

Strand bij Valencia
Strand bij Valencia

Albufera natuurpark, Valencia
Albufera natuurpark, Valencia

El Palmar bij Valencia
El Palmar bij Valencia

Paella eten in El Palmar
Paella eten in El Palmar

5. Valencia en eten zijn een topcombinatie

Valencia is een fantastische stad voor iedereen die van lekker eten houdt. De Valenciaanse keuken is van oorsprong typisch mediterraan met de lokale producten – zoals rijst, sinaasappelen, groenten, fruit en vis – als basis. Maar ook vind je naast de traditionele keuken enorm veel lekkere moderne gerechten.

Paella is zonder meer een niet te missen gerecht in Valencia. Dit is de plek waar de Paella zijn oorsprong heeft en op vele plaatsen in de stad kun je dan ook de heerlijke rijstschotels in vele verschillende varianten proberen.

Valencia staat sowieso bol van de uitstekende restaurants. Van luxe restaurants met een Michelin ster tot gezellig eettentjes en barretjes. Één van de beste plekken om op zoek te gaan naar een goed restaurant is de hippe wijk Ruzafa, ten zuiden van het oude stadscentrum. Of je nu wilt ontbijten, een hapje tussendoor wilt doen of uitgebreid wilt dineren, in Ruzafa zit je goed!

Tapas eten hoort ook zeker bij een bezoek aan Valencia. Stap één van de vele tapas-bars  binnen en geniet van al die lekkere Spaanse hapjes!

Zin om te snacken? Haal bij één van de straattentjes in de binnenstad Churros met warme chocola. Hmm!

Oh en let op: In Valencia eten ze ‘s avonds pas na 21:00 uur.

Tapas eten in Valencia
Tapas eten in Valencia

Tapas, Valencia
Tapas, Valencia

Churros eettentje in Valencia
Churros eettentje in Valencia

Zonsondergang in Valencia
Zonsondergang in Valencia

Vueling op het vliegveld van Valencia
Vueling op het vliegveld van Valencia

Stedentrip Valencia doen dan maar? :-)

Wie meer informatie wil kan kijken op de website van Valencia Tourism. Vliegtickets zijn bovendien vaak erg goed betaalbaar. Wij vlogen met Vueling rechtstreeks van Amsterdam naar Valencia. Ideaal!

Top reizen naar Valencia

Reisorganisaties met reizen naar Valencia

Meer blogs over Valencia

Beoordelingen van Spanje

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.1
Cultuur
7.6
Stranden
8
Steden
8
Eten & drinken
8.3
Activiteiten
8