Home
Blog
Bestemmingen
De 10 mooiste bezienswaardigheden in Cuzco

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Cuzco

op 10 februari 2020
3 minuten leestijd
De 10 mooiste bezienswaardigheden in Cuzco

Hoog in de Peruaanse Andes is Cuzco een niet te missen hotspot. Het voelt er magisch. Op deze tien locaties helemaal.

Cuzco staat bekend als de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan Machu Picchu. Ooit was het een van de belangrijkste steden van het Incarijk. In en om de stad zijn de invloeden van dit indianenvolk nog steeds duidelijk zichtbaar. Het is dan ook absoluut de moeite waard om de tijd te nemen voor dit kleurrijke oord. Dompel je helemaal onder in de betoverende ambiance van de volgende plekken. Je gaat er geen spijt van krijgen!

1. De steegjes van San Blas

San Blas Cuzco
San Blas Cuzco

San Blas is een van de mystiekste buurten van Cuzco. Struin eindeloos door smalle witte steegjes en bezoek tal van kleine winkels die gave kunst en handgemaakte souvenirs verkopen. Aanschouw de vele blauwe huisdeuren die je onderweg tegenkomt én drink een lekkere kop koffie in Jack’s Cafe. Noot: goede koffie in Peru is schaars. Die van Jack daarentegen is top!

2. Plaza de Armas

plaza de armas
plaza de armas

Het centrale plein in Cuzco mag uiteraard niet ontbreken in deze lijst. Hier is áltijd wat te beleven. Neem plaats op een van de vele banken en zie hoe locals dansen, zingen en vooral heel veel lachen. Gegarandeerd dat je verschillende keren aangesproken wordt. Soms voor een praatje, in andere gevallen voor het kopen van een armbandje of een ander eigen gefabriceerd souvenir. Zowel de jonge als de oude Peruanen zijn mega creatief en laten dat maar wat graag zien aan jou als bezoeker.

3. De San Pedro Markt

san pedro market
san pedro market

Snuif Peruaanse geuren op tussen een wirwar van vers fruit, kruiden en -ja je leest het goed- gebraden cavia. Maar ook speelgoed en souvenirs vind je op de San Pedro Markt. Het is een absolute must als je van lokale ervaringen houdt! Mix en match hier tevens je favoriete smoothie, zie hoe deze vers voor je gemaakt wordt en smul ter plekke.

4. Museo de Vida Monástica

museo de vida
museo de vida

In dit indrukwekkende klooster en rustige museum krijg je een goed beeld van het dagelijks leven van de nonnen. Boek een privé tour en zorg dat je sowieso het schilderij aan het einde van de tour meekrijgt, het is prachtig!

5. San Cristobal

san christobal
san christobal

Wil je Cuzco vanuit een ander perspectief bezichtigen? Zoek dan het uitzichtpunt op bij de kerk San Cristobal. Van Plaza de Armas loop je daar in ongeveer vijftien minuten naartoe. Eenmaal aangekomen en nog energie over om nóg hoger te klimmen? Loop dan door naar Cristo Blanco, het witte beeld van Jezus. Zorg dat je een flesje water meeneemt voor onderweg en bewapen jezelf als vanzelfsprekend met je fotocamera, want de vergezichten zijn fantastisch!

6. Qorikancha

cusco
cusco

Zowel van buiten als van binnen heb je alle reden om Qorikancha te bezoeken. Het was een belangrijke zonnetempel voor de Inca’s en is nu een interessant museum. Laat je door een gids meevoeren door de geschiedenis van de Inca’s en verwonder je over de architectuur.

7. Sacsayhuamán

sacsayhuaman
sacsayhuaman

Klauter in ongeveer een half uur van Plaza de Armas naar deze archeologische plek of laat jezelf erheen brengen met een taxi. Neem een gids in de arm die je rondleidt of verken de ruïnes op eigen gelegenheid. De rust die er hangt gecombineerd met de impressionante steenwerken geeft een feeërieke sfeer.

8. De Heilige Valei

holy valley cusco
holy valley cusco

Rondom Cuzco vind je de Heilige Valei die tal van hotspots rijk is. Vanuit Cuzco maak je eenvoudig dagtrips naar bijvoorbeeld Pisaq, Urubamba en Ollantaytambo. Wanneer je langer de tijd hebt, is het echter aan te bevelen om voor een uitgebreide tour te kiezen. Zo kun je alle indrukken van de verschillende Inca forten, markten en charmante stadjes rustig op je in laten werken. Het is alsof je een andere wereld binnenrijdt, eentje waar de tijd heeft stilgestaan. Voor velen biedt de Heilige Valei een welkome verademing naast de stadse drukte van Cuzco.

9. Tipón

tipon cuzco
tipon cuzco

Eenmaal rijdende door de Heilige Valei wordt Tipón helaas vaak overgeslagen door toeristen. Superzonde! Op ongeveer dertig minuten rijden van Cuzco ligt namelijk het meest inventieve irrigatiesysteem in Tipón. Naast de waterwerken is ook de ruïne van Tipón een aanrader en is dit dé plek om cuy -cavia- te proberen.

10. Machu Picchu

machu picchu
machu picchu

Reis vanuit Cuzco dwars door de Heilige Valei naar Aguas Calientes om vandaar uit het adembenemende Machu Picchu te bezoeken. Loop de Inca trail of de Salkantay trek als je van hiken houdt. Eén ding is sowieso belangrijk: doe het rustig aan en gun jezelf de tijd om aan de ijle lucht te wennen.

Top reizen naar Peru

Reisorganisaties met reizen naar Peru

Meer blogs over Peru

Beoordelingen van Peru

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.6
Cultuur
8.6
Stranden
5.3
Steden
8.2
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
8.4