Home
Blog
Bestemmingen
De 10 mooiste eilanden van Italië

De 10 mooiste eilanden van Italië

op 26 augustus 2019
3 minuten leestijd
De 10 mooiste eilanden van Italië

Voor een ultiem eilandleven kun je gewoon in Europa blijven. Zo is Italië het thuisland van onderstaande tien waanzinnige stukken land omringd door water. Van bijna onbewoond tot ware hotspots, je wilt ze gezien hebben!

Plekken als het Gardameer, Venetië, Rome, Milaan en Toscane komen waarschijnlijk direct bij je op wanneer je denkt aan een reis naar Italië. Weet echter dat het land ook rijk is aan mooie eilanden. Ten zuidwesten van het Italiaanse vasteland is Sicilië daarvan het grootste en bekendste. Zodanig bekend dat we tien andere juwelen van bestemmingen in dit artikel in het licht zetten. Wie naar de volgende Italiaanse eilanden afreist, mag een kekke combi aan cuisine, cultuur, mooie stranden, een magnifieke flora &fauna en een interessante geschiedenis verwachten.

1. Elba

elba island
elba island

Elba behoort tot de Toscaanse archipel. Zeil vanuit Piombino naar de plek die wereldberoemd werd vanwege Napoleons ballingschap of reis per vliegtuig naar dit bijzondere Italiaanse grondgebied. Zowel het planten- als het dierenrijk is er divers. Op alle fronten, zowel boven als onder water. Wandel van Chissie naar Pomonte over de San Bartomoleo heuvel, bezoek tal van oude bergdorpjes én neem je duikbril en zwemvliezen mee, want snorkelen is the bomb hier!

2. La Maddalena

la maddalena
la maddalena

Bij Sardinië ligt La Maddalena. Je zou bijna denken dat je in de Cariben bent aanbeland wanneer je hier voet aan wal zet. De stranden zijn schitterend, evenals het nationale park. Struin, zwem en ontspan naar hartelust. Tevens aan te raden: huur een boot en ontdek de omliggende onbewoonde eilanden.

3. Capri

capri
capri

Voor de kust bij Napels vind je Capri. Menigeen weet zijn weg hier naartoe te vinden vanwege de grotten op het eiland. ‘Grotta Azzura’, oftewel de blauwe grot, is een van de populairste. Heel gaaf om hier met een roeiboot in te peddelen. Verder is dit vulkanische eiland een must-see vanwege zijn ruige kuststroken, kleurrijke flora én de authentieke romeinse vissershaven!

4. Filicudi

Filicudi
Filicudi

Klein maar heel fijn is Filicudi. Er wonen slechts zo’n 300 inwoners en de plek wordt geroemd om zijn kustlijn met hoge rotsen. Met name hikers en natuurliefhebbers voelen zich hier in hun element. Ontdek een van de 22 wandeltrails en laat je verrassen door de ruwe natuur.

5. Lipari

lipari
lipari

Lipari mag zich het grootste eiland van de Eolische eilanden noemen en ligt voor de noordkust van Sicilië. Heerlijk om er een weekend te vertoeven, maar net zo mooi -en goed te doen- in een dagtrip. Bezoek sowieso Chiesa Vecchia di Quattropani. Kom in de stilte van deze plek tot nieuwe inzichten en aanschouw tevens het prachtige uitzicht op het eiland Vulcano. Zoek je naast het wandelen ook graag de sereniteit van het water op? Ga dan snorkelen, duiken of varen, want ook dat kan je hier als de beste.

6. Salina

salina
salina

Op Salina vind je complete rust. Deze ongerepte parel is een walhalla voor wandelliefhebbers. Hike van Val di Chiesa naar Santa Marina en laat je verrassen door de diversiteit die varens, mastiekbomen, euforbia’s en bremstruiken je kunnen brengen. Let wel, de route is geen kattenpis. Houd rekening met spectaculaire stukken waarbij je over losse trappetjes en gebrokkeld lava loopt. Je krijgt er uiteraard wel wat voor terug: de vergezichten zijn namelijk amazing!

7. Ischia

Ischia
Ischia

De natuurlijke warmwaterbronnen en fumarolen (openingen in de aardkorst waar hete dampen uit ontsnappen) zijn de eye-catchers van dit eiland. Evenals het imposante Castello Aragonese. Dit kasteel staat hoog op het rotseiland en geeft een sprookjesachtig aanblik.

8. Lampedusa

lamepdusa
lamepdusa

Lampedusa is het meest zuidelijkste puntje van Italië. Magische witte zandstranden gecombineerd met heldere turquoise wateren maken dit eiland tot een tropisch paradijs. Ook de temperaturen zijn ernaar! Spot dolfijnen en zet de beschermde karetschildpad op de gevoelige plaat. Ben je een fervent duiker? Dan is dit absoluut jouw place to be!

9. Ponza

ponza
ponza

In de Tyrreense Zee is het eiland Ponza een niet te missen plaatje. Wie hier rondloopt zal beamen dat er een mystieke sfeer hangt. Zowel de grotten, de botanische tuinen als het ondergrondse doolhof aan Romeinse tunnels zijn bizar. Net als de stranden. Ga naar het ‘halve maanstrand’ Chiaia di Luna of pak een ongelooflijk mooie zonsondergang mee op strand Lucia Rosa.

10. Procida

Procida
Procida

Op Procida geniet je van een nog ouderwetse, authentieke Italiaanse sfeer. Breng sowieso een bezoek aan de haven van Marina Corricella en zwerf langs de kleurrijke vissershuisjes. Daarbij mag een pitstop voor een “Lingua”, de lokale specialiteit, niet ontbreken. Dit is een gebakje gevuld met room in citroensmaak. Hemels!

Tip: Italië telt diverse vakantieparken en het is ideaal om vanuit je eigen bungalow of villa een dagtocht te maken naar één van deze mooie eilanden!

Top reizen naar Italië

Reisorganisaties met reizen naar Italië

Meer blogs over Italië

Beoordelingen van Italië

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.2
Cultuur
8.7
Stranden
6.8
Steden
8.7
Eten & drinken
8.7
Activiteiten
8.3