Home
Blog
Bestemmingen
De 15 mooiste bezienswaardigheden van Kroatië

De 15 mooiste bezienswaardigheden van Kroatië

op 20 augustus 2019
5 minuten leestijd
De 15 mooiste bezienswaardigheden van Kroatië

Kroatië is het land van spectaculaire natuur, schitterende watervallen en dé ideale bestemming voor een onvergetelijke strandvakantie. Deze 15 bezienswaardigheden mag je zéker niet missen.

In het ‘land van de duizend eilanden’ komen zon- en waterliefhebbers gegarandeerd aan hun trekken. Kroatië wint aan populariteit en dat is niet voor niets. Wat een ongelofelijk mooi land. Wat dacht je van deze pareltjes?

1. Plitvice meren

plitvice meren
plitvice meren

Deze bonte verzameling watervallen is misschien wel de bekendste bestemming van Kroatië. En niet voor niets, want wat een ongelofelijk spectaculair stukje natuur vind je hier. Je kijkt je ogen uit als je door het park loopt; 16 helderblauwe meertjes en maar liefst 90 watervallen. Het water is kraakhelder en dat willen ze graag zo houden. Aangezien er jaarlijks zo’n 12 miljoen mensen naar de Plitvice Meren komen, mag je er daarom ook niet zwemmen. Maar dat maakt het nationale park niet minder indrukwekkend.

2. Strandvakantie in Krk

krk
krk

In Krk vier je vakantie zoals vakantie bedoeld is. Het is één van de grootste eilanden van Kroatië en door de gunstige ligging een waanzinnig populaire vakantiebestemming. Het eiland is door een grote brug verbonden met het vasteland en tijdens je road trip door Kroatië, rijd je er dus zo naar toe. Het ‘gouden eiland’ barst van de cultuur en prachtige natuur. Naast heerlijke eten ook zéker even naar Vrbnik voor een overheerlijke wijnproeverij.

3. Stedentrip naar Dubrovnik

dubrovnik
dubrovnik

Binnen de stadsmuren van Dubrovnik waan je je even in Games of Thrones. Niet gek, aangezien het één van de opnamelocaties is. De stad staat ook wel bekend als de ‘Parel van de Adriatische Zee’. Het is heerlijk rondslenteren door smalle straatjes met leuke barretjes en verrukkelijke restaurantjes waar je kunt genieten van Kroatische lekkernijen én wijn. Door de ligging helemaal in het zuiden van het land, is het hier ook in het voor- en najaar nog heerlijk weer!

4. Feesten in Hvar

hvar
hvar

Hvar is het Ibiza van Kroatië en heeft de meeste zonne-uren van het land. Hvar Stad ligt boordevol met gezellige uitgaansgelegenheden, fijne barretjes en hippe clubs. In de haven liggen waanzinnig luxe jachten. Als je diep in je buidel tast, vaar je naar de hipste beachclubs op de nabijgelegen Pakleni eilanden. Naast Hvar Stad vind je op het eiland ook prachtige baaitjes met kraakhelder water en gezellige kustplaatjes.

5. Wijnproeven in Korcula

kvarner baai
kvarner baai

In de zuidelijke provincie Dalmatië ligt Korcula, een onwaarschijnlijk mooi eiland met prachtige zandstranden, spectaculaire natuur en nostalgische dorpjes. Daarnaast staat het eiland bekend om haar wijn. Bij één van de vele wijnhuizen kun je terecht voor een heerlijke wijnproeverij. Niet gek opkijken als je op Korcula allemaal musea en souveniertjes tegenkomt van Marco Polo. Het schijnt dat de bekende ontdekkingsreiziger hier namelijk geboren is.

6. Authentiek Kroatië in de Kvarner baai

korcula
korcula

Misschien iets minder bekend bij het grote publiek, maar daardoor niet minder mooi. Kvarner baai is de noordelijke kuststrook bij Krk en de eerste regio die je doorrijdt als je met de auto in Kroatië aankomt. Hier proef je het traditionele Kroatië: verlaten strandjes, ongerepte vissersdorpjes en gezellige kustplaatjes. Het nabijgelegen Velebit gebergte is een prachtige plek om hikes te maken in het rotsachtige landschap van Kroatië.

7. Cultuur en entertainment in Split

split
split

Split is de tweede stad van Kroatië en een belangrijke culturele hotspot. Niet alleen vind je hier prachtige bezienswaardigheden, musea en kerken, maar je kunt er ook uitstekend shoppen en stappen. Slenter over gezellige marktjes of door grote winkelcentra en ’s avonds heerlijk eten in één van de hippe restaurantjes. Ga je graag door tot in de late uurtjes, dan duik je het bruisende nachtleven in. Split heeft alles!

8. Zwemmen in Krka-watervallen

krka
krka

Als je teleurgesteld bent dat je in de spectaculaire Plitvice Meren niet mag zwemmen, dan zéker even naar Krka Nationaal Park. De watervallen zijn hier niet minder spectaculair en je mag er nog zwemmen ook. Aan het einde van een wandeling door het park kom je bij de grooste waterval van het park terecht, de Skradinski. Ook het kloostereiland middenin de Visovac rivier is een bezoekje waard.

9. 's Werelds mooiste strand in Brac

brac
brac

Voor de kust van Split ligt het op twee na grootste eiland van Kroatië. Een prachtig eiland met pittoreske dorpjes, een heerlijk mediterraan landschap van steile kliffen, bossen en azuurblauw water. De nummer één reden om naar Brac te komen is het Zlatni Rat strand dat al een aantal keren tot het mooiste strand ter wereld is uitgeroepen. Hier wil jij natuurlijk best even lekker chillen en bijbruinen.

10. Idyllisch genieten op Vis

vis
vis

Vanuit Split ben je in 2,5 uur in Vis en veel toeristen kiezen daarom liever voor een dichterbij gelegen eilandje - er zijn er immers genoeg in Kroatië. Dat maakt ook dat Vis een verborgen paradijsje is. Je vindt er prachtige, hagelwitte stranden, helderblauw water en pittoreske Vis-sersdorpjes (ha!). Voor een magische en waanzinnig romantische zonsondergang tippen we Fort George.

11. Wijntjes drinken in Peljesac

peljesac
peljesac

Ook op het schiereiland Peljesac vind je uiteraard weer prachtige stranden. Maar de nummer één reden voor een bezoek zijn de belachelijke goede wijnen en overheerlijke oesters waar je je hier volop aan te goed kunt doen. Uitgedronken en uitgegeten? Dan kun je nog een bezoek brengen aan gezellige vissersdorpjes en prachtige baaitjes.

12. De hoofstad Zagreb

zagreb
zagreb

Zagreb, de hoofdstad van Kroatië, is een ongelofelijk leuke stad. Vanwege het milde klimaat het hele jaar door een ideale bestemming voor een citytrip. Je kunt je hier prima een paar dagen vermaken. Slenter door de sfeervolle straatjes van het oude centrum Gornji Grad met prachtige gekleurde huisjes en straatlantaarns. Donji Grad is wat moderner en je vindt er gezellige restaurantjes en fijne winkeltjes. Zagreb heeft ook een heuze uitgaansstraat Tkalciceva met gezellige terrasjes, heerlijke restaurantjes en hippe barretjes.

13. Cultuursnuiven in Trogir

trogir
trogir

Trogir is een pittoresk stadje met een waanzinnig rijke geschiedenis en een bonte mix van culturen: van Romeinen tot Grieken en zelfs de Fransen en Venetianen hebben hier ooit hun stempel gedrukt. Cultuurliefhebbers komen hier zeker aan hun trekken met het bezichtigen van oude kerken, barokke bouwwerken en paleizen. Het oude stadscentrum staat niet voor niets op de Unesco Werelderfgoedlijst.

14. Lange nachten in Pag

pag
pag

Feestgangers komen ook in Pag prima aan hun trekken. Het party eiland is het op twee na grooste eiland in de Kvarner baai. Op Zrce Beach feest je van vroeg in de middag tot diep in de nacht. Het eiland staat verder bekend om haar unieke landschappen. Door de Bura wind groeien er namelijk bijna geen planten, dus het landschap is rotsachtig en surreëel met hier en daar een olijfboom. Ze zijn hier erg trots op de bijzonder zoute schapenkaas, lamsvlees en prosciutto, dus zéker even proberen!

15. Romantisch genieten in Rovinj

rovinj
rovinj

Het schilderachtige Rovinj is de ultieme bestemming voor een flinke dosis romantiek. Een stadje met sfeervolle, smalle straatjes met kleurrijke huisjes. Slenter door steegjes met boetiekjes en gallerijen en plof daarna neer op één van de ontelbare terrasjes. De échte romantici, maken een boottrapje in een heuse Batana, de traditionele houten vissersbootjes.

Top reizen naar Kroatië

Reisorganisaties met reizen naar Kroatië

Meer blogs over Kroatië

Beoordelingen van Kroatië

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.5
Cultuur
7.7
Stranden
7.4
Steden
7.7
Eten & drinken
7.7
Activiteiten
7.9