Home
Blog
Bestemmingen
De 15 mooiste plekken van Baden-Württemberg

De 15 mooiste plekken van Baden-Württemberg

op 20 augustus 2020
4 minuten leestijd
De 15 mooiste plekken van Baden-Württemberg

Baden-Württemberg is een populair vakantiegebied in het zuidwesten van Duitsland. Dat bewijzen deze vijftien eye-catchers van deze streek!

De Duitse deelstaat Baden-Württemberg grenst aan Frankrijk en Zwitserland. Bij het grote publiek is deze provincie vooral bekend door Het Zwarte Woud en het Bodenmeer. Maar ook een verscheidenheid aan cultuurhistorische dorpen, burchten, kastelen, kloosters, kerken, grotten en wijngaarden zorgen ervoor dat jaarlijks massa’s toeristen toestromen naar dit gebied. We zetten hieronder vijftien indrukwekkende bezienswaardigheden voor je uiteen, waarbij de architectonische hoogstandjes je om de oren vliegen. Gaat dat zien!

1. De Burg Hohenzollern

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Bij Hechingen vind je een van de mooiste kastelen van Duitsland. Burg Hohenzollern heeft een neogotische stijl, dateert uit de negentiende eeuw en pronkt op een bergtop van de Schwäbische Alb. ‘Sehr schon’ is een understatement voor dit vorstelijk aangezicht!

2. Het Slot Lichtenstein

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Deze burcht ligt eveneens in de Schwäbische Alb en lijkt recht uit een sprookje te komen. Op een steile rots boven het dal van de rivier Echaz staat dit historische bouwwerk. Tip: combineer een bezoek aan dit kasteel met een avontuurlijke wandel- of fietstocht door het middelgebergte van Baden-Württemberg.

3. Het Zwarte Woud

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Een oase van groen gecombineerd met watervallen te midden van bergen beschrijft de pracht van Het Zwarte Woud in één zin. Beklim de Feldberg van 1493 meter, neem een verfrissende duik in de Titisee en bezoek de watervallen van Triberg. Het maken van gave wandeltochten is hier een vanzelfsprekendheid. Hoewel je mogelijk het idee hebt in een jungle ver weg te zijn, zit je gewoon bij onze oosterburen. Waanzinnig!

TIP: Overnacht bij Center Parcs Park Allgäu, een prachtig nieuw bungalowpark in de regio.

4. Gengenbach

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Wissel het veelzijdige groen van het Zwarte Woud af met een bezoek aan Gengenbach. Struin door de kleurrijke straatjes en pik een van de vele gezellige terrasjes. Dit pittoreske plaatsje heeft een authentieke uitstraling door zijn eigentijdse bebouwing. Houd dan ook je camera gereed

5. Het Bodenmeer (Bodensee)

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Op de grens met Zwitserland en Oostenrijk vind je het Bodenmeer. Vooral de drie eilandjes Reichenau, Lindau en Mainau zijn belangrijke trekpleisters. Mainau in het bijzonder vanwege zijn ontelbare bloemensoorten en tropische beplanting. Niet voor niets wordt dit eiland ook wel ‘het bloemeneiland’ genoemd. 

6. Mannheim

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Zet je fototoestel op scherp wanneer je Mannheim bezoekt. Het ene fotogenieke gebouw na het andere staat je hier namelijk te wachten. Doe een kasteeltour, ontspan in het magische Luisenpark en bezoek het Planetarium Mannheim, om maar enkele voorbeelden te noemen. Neem lekker de tijd wanneer je hier vertoeft, want elke hoek van de straat is er prachtig. 

7. Heidelberg

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Heidelberg vind je onder de rook van Mannheim en laat zich het beste definiëren als een oude romantische studentenstad. Schloss Heidelberg is een van de hoogtepunten. Ook zijn de Alte Brücke over de rivier de Neckar, de botanische tuin, de ‘studentenkerker’ Studentenkarzer en het Kurpfälzisches Museum must sees!

8. Freiburg 

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Freiburg biedt je een warmhartig verblijf in het zuiden van Duitsland. Naast dat het een centrale ligging heeft in het wijngebied, is het tevens de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan het Zwarte Woud. De stad zelf ademt een rijke geschiedenis en staat bol van de architectonische hoogstandjes. Struin door het oude stadscentrum en bezoek naast de Freiburg Cathedral ook het Augustiner museum. Wil je iets anders? Verken de stad dan stand-up peddlend vanaf het water. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden benoemen we apart, namelijk de Freiburger Munster.

9. De Freiburger Munster Cathedral

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

De Freiburg Munster Cathedral is zowel van binnen als van buiten namelijk het aanschouwen meer dan waard. In het oude stadscentrum van Freiburg vind je dit groteske bouwwerk aan een fraai plein. Binnen stelen vier orgels de show. Deze plek is daarom niet alleen een lust voor het oog, maar zeker ook voor de oren!

10. Ulm

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Ulm is een prettig stadje aan de Donau met huizen die een sterk staaltje vakmanschap uitstralen. Dat levert eveneens aangename plaatjes op. Ulmer Muenster en Fishermen's Quarter zijn twee hotspots die je sowieso afgevinkt wilt hebben.

11. Grabkapelle auf dem Wuerttemberg

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Voor een gaaf uitzicht over wijngaarden én Stuttgart is Grabkapelle auf dem Wuerttemberg een niet te missen locatie. Aan de rand van Stuttgart vind je deze kapel. Tip: combineer je bezoek aan de kapel met een visite aan het Mercedes-Benz Museum wat vlakbij ligt. Zo ervaar je oud en hypermodern op een fascinerende wijze. 

12. Stuttgart

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Als hoofdstad van Baden-Württemberg mag je Stuttgart natuurlijk niet missen. Een rijke mix aan bezienswaardigheden, geschiedenis en architectuur staat je hier te wachten. Zo is het Neues Schloss een van de indrukwekkendste bouwwerken en Schloss Ludwigsburg een van Europa’s grootste barokpaleizen. Ook het Kunstmuseum Stuttgart en Schloss Solitude zijn aanraders. Daarnaast is Stuttgart een echte wijnstad. Proost! 

13. Het Porsche Museum 

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Het Porsche Museum verdient absoluut een aparte vermelding. Want autoliefhebber of niet, een bezoek aan het Porsche Museum staat gegarandeerd hoog op je wensenlijst wanneer je in Stuttgart bent. Op maar liefst 5600 vierkante meter worden tachtig klassiekers tentoongesteld. Ook vind je er oude formule 1 wagens en kom je allerlei interessante dingen te weten over Porsche.

14. Karlsruhe

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Nabij Stuttgart vind je het veelzijdige Karlsruhe. Een dynamische plek waar je letterlijk alle kanten op kunt. De wegen zijn hier aangelegd in een waaiervorm, waardoor je je als fietser en wandelaar vrijer kunt bewegen. Ook zijn er allerlei attracties voorhanden. Zo is het tweehonderd jaar oude paleis een van de oogappels. Check sowieso het prachtige uitzicht over de stad. Winkel daarnaast in de Kaiserstrasse, bezoek het Badisches Landesmuseum en ga naar het kuuroord Baden-Baden in de nabije omgeving.

15. Europa-Park

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Op de grens bij Frankrijk verhoog je je adrenaline-peil in het grootste attractiepark van Duitsland. Europa-Park bevindt zich in Rust, maar voor sereniteit heb je hier niet te zijn. Roetsj door achtbanen, bezoek de veelzijdige waterwereld en laat je verrassen in de avondbioscoop. Het kan niet anders dan dat je je weer een dag kind voelt. 

Top reizen naar Duitsland

Reisorganisaties met reizen naar Duitsland

Meer blogs over Duitsland

Beoordelingen van Duitsland

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
7.4
Cultuur
7.5
Stranden
n.v.t.
Steden
7.9
Eten & drinken
7.6
Activiteiten
7.6