De 7 mooiste bezienswaardigheden van Zambia

Water en wildlife zijn twee belangrijke kenmerken van het mystieke Zambia. De volgende zeven parels in dit bijzondere land laten jouw Afrika-hart gegarandeerd sneller kloppen.

De 7 mooiste bezienswaardigheden van Zambia

In zuidelijk Afrika ligt het land dat gezegend is met indrukwekkende natuurwonderen, een overvloed aan wilde dieren, grote meren en uitgestrekte savannes. Door de grote omvang en variatie aan Nationale Parken zal je niet snel in een jeep-safari-file terechtkomen. Wanneer je op ontdekking gaat in het geweldige Zambia mogen de volgende zeven plekken niet ontbreken op je to-go lijst.

1. Victoria-watervallen

victoria falls 

Op de grens tussen Zambia en Zimbabwe komt er van de Zambezi-kloof elke seconde één miljoen liter water naar beneden vallen. Vanuit Livingstone is het Victoria-watergordijn het beste te bewonderen. Eveneens is dit dé spot om met activiteiten als bungeejumpen, raften en abseilen je adrenaline-niveau een flinke boost te geven.

2. Karibameer

kariba lake

Prachtige baaien, eilandjes en malse vegetatie trekken een grote variatie aan wild life aan in en rondom het Karibameer. Grote en kleine wilde dieren hebben en thuis dankzij dit kunstmatige stuwmeer, dat een natuurgrens vormt met Zimbabwe. Verken het meer in een zogenaamde ‘houseboat’ en geniet van spectaculaire zonsondergangen, het geknor van nijlpaarden en idyllische wandelsafari’s.

3. Tanganyikameer

tanganyika lake

Verdeeld over de landen Burundi, Congo, Tanzania en Zambia is het Tanganyikameer het langste zoetwatermeer ter wereld. Dit natuurschoon is biologisch uniek in zijn soort. Als liefhebber van sportvissen, snorkelen en duiken, ben je hier helemaal in je element.

4. Nyika Nationaal Park

nyika national park

Dit schitterende bergachtig hoogland ligt op 2.000 meter boven zeeniveau in de oostelijke punt van Zambia aan de grens met Malawi. Aanschouw massa’s wilde bloemen tussen golvende graslanden en glooiende heuvels in combinatie met dramatische wolkformaties aan de horizon. Houd je camera gereed, want de uitzichten die je hier voorgeschoteld krijgt, zijn werkelijk verbluffend.

5. Chishimba-watervallen

Chishimba

Ongeveer 35 kilometer ten westen van Kasama zie je deze drie watervallen in één een diepe canyon in tuimelen. De belangrijkste valleien bevinden zich het verste van de ingang en zouden volgens ‘de Bemba’s’ bewoond worden door de geest van Chishimba. Aan de westkant vind je ruig regenwoud en kamperen is mogelijk op een camping vlak boven de watervallen.

6. Chimfunshi Wildlife Weeshuis

chimpansee zambia

Het geheel op donatie-basis opererende Chimfunshi Wildlife Weeshuis biedt onderdak aan 120 chimpansees. In vier grote beboste gebieden wonen ‘de familieleden van de mens’ zo dicht mogelijk bij hun natuurlijke habitat. Het is één van de grootste chimpansee-reservaten ter wereld. Wil je hier een nacht doorbrengen? Dat kan. Chimfunshi biedt drie rustieke huisjes midden in de bush bush waar je helemaal tot rust komt.

7. Mosi oa Tunya Park

rhino zambia

Mosi-oa-Tunya ligt aan de Zambezi-rivier en is met zijn 66 vierkante kilometer een relatief klein Nationaal Park. Antilopen, zebra’s, giraffen en olifanten lopen hier vrij rond. Een ruim twee uur durende ‘Rhino Walk’ is een niet te missen wandeling, waarbij je van heel dichtbij kennis maakt met de, helaas hoogst bedreigde, witte neushoorn.