De Ecuadoriaanse Amazone

13 november 2013

Het Amazoneregenwoud is het grootste regenwoud op aarde en zo'n 1,5 procent hiervan ligt in het oosten van Ecuador.

De Ecuadoriaanse Amazone

Het Amazoneregenwoud is het grootste regenwoud op aarde en zo'n 1,5 procent hiervan ligt in het oosten van Ecuador. Het klimaat in de Ecuadoriaanse Amazone is tropisch: warm en vochtig. De vele rivieren die door dit gebied stromen zijn allemaal vertakkingen van de grote Amazonerivier.

Diep in de jungle van de Ecuadoriaanse Amazone leeft één van de meest geïsoleerde etnische groepen van de wereld: de Huaorani. Deze inheemse mensen hadden pas halverwege de twintigste eeuw voor het eerst contact met de zogenaamde beschaafde wereld. Zij oogsten het fruit uit de jungle en jagen op dezelfde manier zoals ze dat al duizenden jaren hebben gedaan. Helaas brengen oliebelangen in de regio hun manier van leven en de ongerepte omgeving in gevaar.

De overheid van Ecuador heeft oorspronkelijk de internationale gemeenschap gevraagd om fondsen te werven om potentiële olieinkomsten te compenseren - een poging om de olie ontwikkeling in de Amazone te rechtvaardigen die werd beschouwd als chantage. Toch komen de ontwikkelingen snel op gang, wat slecht nieuws is voor de Huaorani alsmede voor de talloze vogelsoorten en andere dieren die hier leven.

De Huaorani zijn één van de inheemse stammen die de Brits-Nederlandse fotograaf Jimmy Nelson vastlegde in zijn boek 'Before They Pass Away'.