De grootste grot op aarde

Grottenliefhebbers opgelet. In de provincie Quang Binh in Vietnam, vlak bij de grens met Laos, bevindt zich de grootste grot op aarde: de Hang Son Doong. Vier kilometer lang, 180 meter hoog en 90 meter breed!

Grottenliefhebbers opgelet! In de provincie Quang Binh in Vietnam, vlak bij de grens met Laos, bevindt zich de grootste grot op aarde: de Hang Son Doong. De grot ligt in het Nationaal park Phong Nha-Kẻ Bàng. Het is een soort tunnel van maar liefst 4 kilometer lang, 180 meter hoog en 90 meter breed. Toch werd hij pas in 1991 ontdekt, en in 2009 echt volledig in kaart gebracht. 

Tropisch regenwoud
Door de Hang Son Doong loopt de rivier Rao Thuong. In de grot zijn enorme calcietstructuren te vinden, waaronder kegels van wel 60 meter hoog. Op twee plaatsen is de grot ingestort, waardoor er enorme gaten en puinkegels zijn ontstaan. Op deze plaatsen is, zo’n 400 meter onder de oppervlakte, is een compleet tropisch regenwoud ontstaan. 

De Hang Son Doong is momenteel gesloten voor publiek, maar gaat later dit jaar wellicht weer open. Check www.sondoong-cave.com.