Officieel is de Kalahari een halfwoestijn, aangezien er relatief veel neerslag valt. Maar dat geeft meteen ook een grote verscheidenheid aan prachtige natuur en veel flora en fauna. Rode, golvende duinen, bossen en grasvlaktes zijn kenmerkend voor deze prachtige plek.
Kalahari: de grote dorst
De Kalahari beslaat het grootste deel van Botswana en Namibië en delen van Zuid-Afrika, Zimbabwe en Zambia. Kalahari betekent grote dorst maar naast gigantische, droge zandvlaktes, kent deze woestijn ook drassige steppe en savanne.
Wildlife
Het is één van de meest dunbevolkte gebieden op aarde, maar toch komt ook hier leven voor. Zo is dit het leefgebied van de bijna uitgestorven San, ook wel Bosjesmannen, die worden gezien als de oudste bewoners van de wereld. Ook vind je er leeuwen, antilopen, stokstaartjes, bavianen en hyena’s.
Ideale plek voor grote migratie
De Kalahari kent een extreem klimaat waar het overdag zo’n 30 graden wordt maar in de avond kan de temperatuur dalen tot wel vijftien graden onder nul. In de regenperiode tussen november en maart valt er relatief veel regen, vooral in het noorden van de woestijn in de Okavango delta, waardoor dit gebied verandert in een drassige delta. Mede hierdoor is de Kalahari woestijn de ideale plek voor het aanschouwen van de indrukwekkende migraties van kuddes olifanten, zebra’s, gnoe’s en buffels. Tijdens je rondreis in zuidelijk Afrika mag de Kalahari woestijn zeker niet ontbreken op je reis.