Home
Blog
Bestemmingen
De mooiste plekken van Nepal: top 15 bezienswaardigheden

De mooiste plekken van Nepal: top 15 bezienswaardigheden

4 minuten leestijd
De mooiste plekken van Nepal: top 15 bezienswaardigheden

Nepal staat bekend als het dak van de wereld vanwege haar grote verzameling hoge bergen - waaronder de hoogste berg ter wereld de Mount Everest - en ongelofelijk indrukwekkende natuur. De ideale bestemming voor outdoorliefhebbers.

Nepal is een adembenemend mooi land met ongekend mooie landschappen, veel Hindoeïstische tempels, Boeddhistische kloosters en traditionele dorpjes. De bevolking is vriendelijk en zachtaardig. Wil je het échte Nepal ervaren? Overnacht dan in een homestay. Zo steun je ook de lokale economie. Verder is het aanbod aan indrukwekkende bezienswaardigheden en avontuurlijke activiteiten in Nepal ongeëvenaard. We noemen de top vijftien bezienswaardigheden die je zeker niet wilt missen.

1. Mount Everest

mount everest
mount everest

Himal Alaya betekent ‘woonplaats in de sneeuw’ en dat is dan ook precies wat je te wachten staat in dit onwaarschijnlijk mooie gebergte. Je vindt hier de hoogste bergen ter wereld, waaronder de allerhoogste berg der bergen: de Mount Everest. Hoog op de bucketlist van menig fervent wandelaar staat toch wel de Everest Trail naar het Everest Base Camp op een niet zo zuinige 5.364 meter. Priceless!

2. Kathmandu

kathmandu
kathmandu

De hoofdstad van Nepal is één groot openluchtmuseum en een echte backpackers-favoriet. De stad ligt op zo’n 1.300 meter boven zeeniveau en je vindt er prachtige Hindoeïstische en Boeddhistische tempels. Breng ook een bezoek aan de heilige plaats en tempel Pashupatinath, aan de Bagmati rivier. Aan de ghats bij de rivier zijn plekken ingericht voor crematies; een indrukwekkend schouwspel.

3. Annapurna gebergte

annapurna
annapurna

Tijdens je reis door Nepal wil je één van de mooiste trekkings ter wereld zeker op je to do-lijst zetten: een trekking over het Annapurna circuit. Er zijn verschillende tochten mogelijk, variërend van tien dagen tot drie weken met als doel het Base Camp op 4.130 meter. Een onvergetelijke ervaring. De uitzichten over de wit besneeuwde bergtoppen zijn adembenemend mooi.

4. Kathmandu Vallei

kathmandu valley
kathmandu valley

Deze vallei vormt het hart van Nepal en je vindt er een aantal interessante bezienswaardigheden. Historische steden als Kathmandu, Patan en Bhaktapur, maar ook schilderachtige dorpjes als Bungamat, Panauto en Neware de Thimi. En, hoe kan het ook anders, een indrukwekkend landschap. Wil je kennismaken met de kleurrijke bevolking van Nepal, bezoek dan een bazaar.

5. Chitwan National Park

chitwan
chitwan

Chitwan betekent ‘het hart van de jungle’ en dit is het meest bezochte nationale park in Nepal. Tropisch regenwoud, schitterende natuur en misschien wel één van de beste kansen in Azië om wildlife te spotten. Dikke kans dat je hier Indische neushoorns tegen het lijf loopt, maar ook tijgers, olifanten, wilde varkens, herten en vogels. Je kunt in een lodge in het park overnachten, maar voor budgetopties verblijf je in het nabijgelegen dorp Sauraha.

6. Pokhara

pokhara
pokhara

Pokhara is een laid-back stadje en één van de populairste bestemmingen voor toeristen. Er hangt een relaxte sfeer in de stad en het is dé uitvalsbasis voor trekkings en allerlei outdoor-activiteiten. Je hebt er een prachtig uitzicht over de pieken van het Annapurna gebergte. In deze stad hoef je je niet te vervelen. Bezoek een Tibetaans vluchtelingenkamp, Devi’s waterval en geniet van een prachtige zonsopkomst vanaf het uitkijkpunt op de Sarangkot heuvel. De leukste manier om de stad te ontdekken is op de fiets.

7. Bardia National Park

bardia national park
bardia national park

In Bardia National Park vind je jungle, savanna en grasland en een bonte verzameling neushoorns, wilde olifanten en meer dan 400 verschillende soorten vogels. Dit is ook je grootste kans in Nepal om Bengaalse tijgers te spotten. Het park is bereikbaar vanuit Kathmandu. Het is een oncomfortabele, heftige rit, maar meer dan de moeite waard. Dit is een nog ongerept park en minder toeristisch dan bijvoorbeeld Chitwan.

8. Bandipur

bandipur
bandipur

Als je even wilt ontsnappen aan de drukte van Kathmandu, dan is het typisch Newari dorpje Bandipur een aanrader. Het is een charmant, historisch dorpje met prachtig versierde huizen, kleine tempels en gezellige straatjes waar je het échte Nepalese leven nog ziet. Het leukste is om dit dorpje te voet te verkennen.

9. Bhaktapur

bhakatpur
bhakatpur

Bhaktapur is een prachtige stad met een middeleeuwse sfeer, veel traditionele gebouwen en tempels. De stad heeft een prachtig historisch centrum en je kijkt je ogen uit als je door de schilderachtige straatjes slentert. Bhaktapur is flink getroffen tijdens de aardbeving in 2015, maar nog steeds is het een prachtig mooie, authentieke plek.

10. Nagarkot

nagarkot
nagarkot

Heb je geen zin, tijd of energie om de Himalaya te beklimmen (zonde!) dan wil je dit wereldwonder minstens eens goed gaan bekijken. Nagarkot is daarvoor dé plek. Het is een klein bergdorpje op 2.000 meter hoogte en van hieruit heb je een adembenemend mooi uitzicht op de gebergtes van de Himalaya en the one and only Mount Everest.

11. Goisankund meren

gosainkund lake
gosainkund lake

Een belangrijk bedevaartsoort met allerlei pelgrimshutten waarin je kunt overnachten. Middenin de meren staat een grote witte rots. Veel pelgrims baden in het heilige water van de meren om zo de God Shiva te eren.

12. Lumbini

lumbini
lumbini

Tegen de grens met India aan ligt Lumbini, de belangrijkste historische plaats van Nepal en de plek waar Boeddha is geboren. In de Sacred Garden liggen allerlei bezienswaardigheden en historische schatten, als ook de Mayadevi Tempel waar Boeddha geboren zou zijn.

13. Trekkings

trekkings nepal base camp
trekkings nepal base camp

Voor iedere wandelliefhebber, van de beginner tot de vergevorderde, is er wel een prachtige wandeltocht te vinden in Nepal. Het is een echt outdoorland en een wandeling is dé perfecte manier om te kunnen genieten van de indrukwekkende natuur. Je kunt dagtochten maken in de Kathmandu vallei, maar liefhebbers gaan vooral voor de uitdagende trekking zoals Annapurna Circuit en Mount Everest Base Camp Trek.

14. Rafting avontuur

rafting nepal
rafting nepal

Nepal is een topbestemming als het op raften aankomt. Je vindt er een aantal van de wildste rivieren ter wereld en dat is precies wat je zoekt als je wilt raften. De relatief rustige Trisuli is geschikt voor beginners. Heb je al wat ervaring, dan zijn de Bhote Kosi en de Sunkosi erg gaaf. Waar je ook gaat raften, elke plek in Nepal staat garant voor spectaculaire uitzichten en een groot avontuur.

15. Durbar Square, Patan

durbar square
durbar square

Voor de mooiste collectie tempels, schrijnen en religieuze monumenten in de wereld ga je naar het Durbar Square in Patan. Ook vind je hier veel fairtrade winkeltjes waarvan de opbrengsten direct in de lokale gemeenschap worden geïnvesteerd. Je kunt een dagtrip maken vanuit Kathmandu, maar het is ook een erg charmante plaatst om een nachtje te verblijven.

Top reizen naar Nepal

Reisorganisaties met reizen naar Nepal

Meer blogs over Nepal

Beoordelingen van Nepal

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.7
Cultuur
8.9
Stranden
n.v.t.
Steden
8.4
Eten & drinken
8.1
Activiteiten
8.5