Home
Blog
Bestemmingen
De mooiste plekken van Noord-India: top 15 bezienswaardigheden

De mooiste plekken van Noord-India: top 15 bezienswaardigheden

4 minuten leestijd
De mooiste plekken van Noord-India: top 15 bezienswaardigheden

Noord-India is een populaire bestemming voor avontuurlijk reizigers. In het bergachtige noorden bevinden zich veel hoogtepunten. Deze 15 bezienswaardigheden mag je zeker niet missen.

India is een land van contrasten. Er wordt wel gezegd “you love it or you hate it” en dat is écht zo. In India worden je zintuigen geprikkeld en kom je in een heel andere wereld terecht. Maar wat is het tegelijkertijd een indrukwekkend land. In het prachtige noorden mogen de volgende bezienswaardigheden zéker niet ontbreken.

1. Delhi

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

De chaos in de hoofdstad van India wil je écht meegemaakt hebben. Of niet. Maar besluit je een paar dagen in New Delhi te blijven, vergeet dan zeker niet een bezoek te brengen aan de Jama Masjid, de grootste moskee van India, het Red Fort en de Indian Gate. Ook is het indrukwekkend om het verschil tussen New en Old Delhi te zien. Verder vind je tal van monumenten verspreid over de hele stad.

2. Taj Mahal, Agra

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Een bezoek aan dit wereldberoemde bouwwerk mag uiteraard niet ontbreken aan je reis. Het is echt waanzinnig indrukwekkend om de Taj Mahal met eigen ogen te zien. Zorg dat je er voor zonsopkomst bent. Niet alleen ontkom je zo aan de massa’s toeristen, ook is de zonsopkomst een magisch schouwspel. Het paleizencomplex van het nabijgelegen Fatehpur Sikri is ook een must see. 

3. Mathura

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Mathura ligt in de buurt van Agra en is een stuk minder bekend, maar om die reden juist zo leuk om te bezoeken. Het is er helemaal niet toeristisch en je ervaart er het authentieke India. Ook vind je er een aantal indrukwekkende tempelcomplexen.


4. De heilige Gangesrivier en ghats in Varanasi

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Varanasi is één van de meest spirituele plekken ter wereld en een bezoek aan deze stad zul je niet snel vergeten. Chaotisch en vies, maar tegelijkertijd zo indrukwekkend. Aan de Gangesrivier vindt het dagelijkse leven plaats. Mensen baden en wassen hier en bij de trappen aan de rivier vind je de Manikarnika Ghat waar ook rituelen, ceremonies en crematies plaatsvinden.

5. De roze stad, Jaipur

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Jaipur wordt ook wel de roze stad genoemd en samen met Delhi en Agra vormt het de Gouden Driehoek. Een prachtige stad om doorheen te wandelen, vol met cultuur en mooie bezienswaardigheden. Wat dacht je van het indrukwekkende City Palace, het windpaleis de Haha Mahal en het prachtige Amber Fort.

6. Fort in de blauwe stad Jodhpur

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Naast een roze stad heeft India ook een blauwe stad, Jodhpur. De stad heeft één van de mooiste en kleurrijkste bazaars van India. Bezoek zeker ook het Mehrangarh-fort, vanwaar je een prachtig uitzicht over de blauwgekleurde stad hebt.

7. Het heilige meer van Pushkar

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Waar Pushkar om bekend staat is het heilige Hindu meer waar de lokale bevolking dagelijkse gaat bidden en baden vanwege de verlossende werking. Daarnaast is het een gezellig stadje met een hippie-vibe waar menig reiziger langer blijft hangen dan gepland. Ook de jaarlijkse kamelenmarkt die eind oktober/ begin november plaatsvindt, is een grappig schouwspel.

8. Bootje varen in romantisch Udaipur

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Udaipur wordt ook wel het Venetië van India genoemd. Je vindt in Udaipur verschillende meren die allemaal met elkaar verbonden zijn. Het is leuk om hier een boottochtje te maken, paleizen als Jag Mandir en Jag Niwas te bezoeken en zonsondergang vanaf Monsoon Palace te bekijken. Ook een bezoek aan het City Palace, het grootste paleis van Rajasthan, is een must.

9. Kamelentocht in Jaisalmer

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

In het sprookjesachtige Jaisalmer lopen de vrouwen rond in de bekende, prachtige Indiase jurken, ook wel sari’s genoemd. Deze stad ligt aan de rand van de Tharwoestijn en van hieruit worden kamelensafari’s door de woestijn georganiseerd. Een heerlijk charmant stadje om doorheen te slenteren. Breng ook zeker een bezoek aan de Golden City.

10. Ladakh

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

In het uiterste noorden van India vind je één van de meest onherbergzame gebieden van Azië. Ladakh ligt ingeklemd tussen de machtige Himalaya en het Karakoramgebergte. Spectaculaire berglandschappen met prachtige natuur, groene valleien en typische, Tibetaanse stupa’s en kleurrijke tempels.

11. Leh

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Nog zo’n toppertje in het onherbergzame noorden van India. Leh is een toeristisch plaatsje in Ladakh en dé uitvalsbasis voor spectaculaire trekkings in de bergen. In Leh zijn er tal van mogelijkheden voor avonturiers: raften, kajakken of mountainbiken. Ook kun je de omgeving prima verkennen op een scooter. Voor de mooiste zonsondergang van Leh ga je naar de Shanti Stupa.

12. Rishikesh

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Rishikesh wordt ook wel “yoga capital of the world” genoemd en het is dé plek om aan je yoga skills en spirituele groei te werken. De stad ligt aan de voet van de Himalaya en is omgeven door bergen, met als centrum de heilige Gangesrivier. Naast diverse yogaklassen en meditatiecursussen kun je hier ook terecht voor wild water raften. Ook de nabijgelegen Kunjapuri tempel is de moeite waard, zeker voor een spectaculaire zonsopkomst.

13. Srinagar

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

In Srinagar, de zomerhoofdstad van Jammu & Kashmir, vind je prachtige oude gebouwen, moskeeën en een heuse botanische tuinen. In Dal Lake wonen lokale bewoners op woonboten en het leven vindt volledig op het meer plaats. Op de nabijgelegen Shankaracharya berg staat een charmante Hindoestaanse tempel en vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op Srinagar.

14. Bezoek de Dalai Lama in Dharamsala

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst


In de noordelijke deelstaat Himachal Pradesh ligt het hillstation Dharamsala en het is de woonplaats van de Dalai Lama. Als de Dalai Lama in town is, kun je één van zijn lezingen bijwonen. In Dharamsala en het nabijgelegen McLeodganj kom je een mengelmoes tegen van Indiase en Tibetaanse cultuur. Het is een bosrijke en bergachtige omgeving waar je prachtige trekkings kunt maken, zoals de Triund Hill trek. Wanneer je bovenop de berg kampeert, kun je ’s ochtendsvroeg van een waanzinnig mooie zonsopkomst genieten.

15. Thrill seekers in Manali

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Voor de echte dare devil is Manali een walhalla. Het is een prachtig gelegen plek in de bergen, een bekende tussenstop voor reizigers naar Ladakh en Leh, en je kunt er paragliden, bergbeklimmen en raften. In de winter is het een populaire plek om te skiën en snowboarden.

Top reizen naar India

Reisorganisaties met reizen naar India

Meer blogs over India

Beoordelingen van India

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8
Cultuur
9.1
Stranden
5.7
Steden
8
Eten & drinken
8
Activiteiten
8.5