Home
Blog
Bestemmingen
De mooiste plekken van Oeganda: Top 10 bezienswaardigheden

De mooiste plekken van Oeganda: Top 10 bezienswaardigheden

op 11 september 2017
3 minuten leestijd
De mooiste plekken van Oeganda: Top 10 bezienswaardigheden

Als je denkt aan een vakantie naar Afrika, denk je waarschijnlijk niet meteen aan Oeganda. Think again, want Oeganda wordt niet voor niets de parel van Afrika genoemd.

Oeganda is een relatief klein Afrikaans land in Oost-Afrika, maar heeft veel ‘groots’ te bieden. Je vindt er de grootste mountain range en het grootste meer van Afrika waar de Nijl - de langste rivier ter wereld - ontspringt. Ook heeft Oeganda een bonte verzameling bijzondere dieren; van alle overgebleven gorilla’s ter wereld, vind je de helft in Oeganda. Een indrukwekkend land en nog ontzettend puur en ongerept. Deze tien pareltjes van bezienswaardigheden mag je zeker niet missen.

1. Bwindi Impenetrable National Park

bwindi
bwindi

Zoals het een Afrikaans land betaamt, vind je ook in Oeganda een aantal prachtige nationale parken voor een onvergetelijke safari. Bwindi is wel een heel bijzonder park, want dit is dé plek om berggorilla’s in hun natuurlijke omgeving te zien. Een unieke kans om oog in oog te komen staan met deze imposante dieren.

2. Jinja

jinja uganda
jinja uganda

Misschien wel het schattigste stadje van Oeganda en dé plek bij uitstek voor natuurliefhebbers en adrenaline junkies. Op de boda boda (scooter) naar de oorsprong van de Nijl en met een motorbootje over deze indrukwekkende rivier varen. Maar ook voor raften en bungeejumpen ben je hier op de goede plek.

3. Murchison Falls

murchison falls
murchison falls

De Murchison Falls zijn betoverende watervallen in het grootste wildreservaat van Oeganda. De Witte Nijl stroomt dwars door het park, dus het is een ideale plek om wildlife te spotten. De majestueuze watervallen kun je tijdens een boottochtsafari van dichtbij bekijken. Je kunt hier ook het nabijgelegen neushoornopvangcentrum, Ziwa Rhino Sanctuary, bezoeken.

4. Rwenzori Mountains National Park

rwenzori
rwenzori

In het westen van Oeganda, op de grens met Congo, vind je de Rwenzori Mountains, de ‘mountains of the moon’. Het is een adembenemend mooi gebied van besneeuwde bergen, prachtige watervallen, meren en gletsjers. Een absolute must als je van een uitdagende trekking houdt. De zevendaagse Central Circuit Trail is not for the faint hearted maar zo ongelofelijk mooi. De frequente regenval zorgt voor een spannende trip door moerassen en over steile, modderige paden.

5. Lake Bunyonyi

ssese islands
ssese islands

Vlakbij de grens met Rwanda ligt dit ongelofelijk mooie meer, ook wel bekend als het Zwitserland van Afrika. Lake Bunyonyi wordt omgeven door prachtige, smaragdgroene heuvels en in het meer liggen zo’n twintig kleine, magisch mooie eilandjes. Met een makoro kun je de drijvende markten bezoeken en van de prachtige omgeving genieten. Het meer is bilharzia-vrij, dus geen last van vervelende parasieten.

6. Ssese Islands in het Victoriameer

ssese islands
ssese islands

Oeganda heeft geen kustlijn met prachtige bounty-stranden, maar voor een flinke dosis paradijs kun je wél naar de Ssese eilanden. De Ssese Archipel is een verzameling van 84 eilandjes in het Victoriameer, het grootste meer van Afrika. Prachtige groene bossen, parelwitte stranden en kraakhelder water. Een heerlijke plek om even bij te komen van je indrukwekkende reis door Oeganda.

7. Ngamba Island Chimpanzee Sanctuary

ngamba chimp island
ngamba chimp island

In het Victoriameer, op ongeveer 25 kilometer van de stad Entebbe, ligt Ngamba Island, ook wel Chimp Island genoemd. Deze bijnaam heeft het eiland te danken aan het opvangcentrum voor chimpansees dat hier is opgericht. Deze dieren zijn gered uit de illegale handel of uit bijvoorbeeld circussen en leven hier weer in een natuurlijke omgeving van 40 hectare bos.

8. Queen Elizabeth National Park

queen elizabeth
queen elizabeth

Oeganda is een overgangsgebied tussen uitgestrekte savannes en dichtbegroeide jungles. Het Queen Elizabeth National Park is het bekendste park in Oeganda met 2.000 kilometer aan uitgestrekte savannes, dé ideale plek voor een safari. Je loopt hier zo maar nijlpaarden, olifanten en zelfs pelikanen tegen het lijf. En met een beetje geluk zie je hier ook boomklimmende leeuwen, die je vooral bij Isasha kunt spotten.

9. Sipi Falls

sipi falls
sipi falls

Hallo, je zit in Afrika dus uiteraard is de natuur schitterend. Maar de Sipi Falls in Oost-Oeganda, op de grens met Kenia, is zeker één van de hoogtepunten van je reis. Om er te komen moet je eerst een paar uren door de bergen hiken, door authentieke Afrikaanse dorpjes. Ook kun je hier een bakje koffie van Mount Elgon-bonen proeven, misschien wel één van de lekkerste van de wereld.

10. Kidepo Valley National Park

kidepo
kidepo

In het noorden van Oeganda, vlakbij de grens van Soedan, ligt Kidepo Valley National Park waar je écht off the beaten track gaat. Het is een hele opgave om er te komen, maar daar krijg je dan ook wat voor terug. Een uiterst gevarieerd park met uitgestrekte savannelandschappen en grasvlaktes, steile bergen en diepe ravijnen. Grote kuddes buffels, leeuwen, luipaarden, cheetahs en meer indrukwekkend wild. Safari zoals safari hoort te zijn.

Top reizen naar Oeganda

Reisorganisaties met reizen naar Oeganda

Meer blogs over Oeganda

Beoordelingen van Oeganda

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
9.6
Cultuur
8.3
Stranden
5.3
Steden
6.4
Eten & drinken
8
Activiteiten
9.1