Het bevroren Abraham Lake in Canada

11 december 2013

Abraham Lake is een kunstmatig meer bij de North Saskatchewan rivier in het westen van Alberta, Canada. Vooral in de winter, wanneer het meer bevroren is, is het adembenemend mooi.

Abraham Lake is een kunstmatig meer bij de North Saskatchewan rivier in het westen van Alberta, Canada. Het meer werd in 1972 aangelegd samen met de bouw van de Bighorn Dam. In februari 1972 schreef het bestuur van Alberta een wedstrijd uit om een naam voor het meer te verzinnen. Het meer werd hierbij vernoemd naar Silas Abraham, een bewoner van de Saskatchewan Rivier vallei in de negentiende eeuw.

Vooral in de winter, wanneer het meer bevroren is, is Abraham Lake adembenemend mooi. Onder het ijs ontstaan er bubbels van methaangas, die vrijkomen wanneer planten en dieren ontleden in het meer. De methaan luchtbellen stijgen op van de warme bodem van het meer totdat ze het oppervlak van het bevroren meer bereiken.

Het ijs bereikt een dikte van rond de 20 tot 25 centimeter, dus kun je er gerust op lopen. De vraag is alleen of jij het aandurft met al die scheuren en bubbels?

CanadaMeerWinterIjs

Relevante reisorganisaties

SNP Natuurreizen
Actieve reizen in de natuur
Riksja Kids
Laat ze de wereld ontdekken
ANWB
Op reis met de ANWB!
Better Places
Je reisexpert ter plaatse
Djoser
Met oog voor de Wereld