Huacachina: kleine Peruaanse oase die dreigt te verdwijnen

Op slechts 8 kilometer afstand van de stad Ica, in het zuiden van Peru, ligt de schilderachtige woestijn oase van Huacachina, die dreigt op te drogen.

Huacachina: kleine Peruaanse oase die dreigt te verdwijnen

Op slechts 8 kilometer afstand van de stad Ica, in het zuiden van Peru, ligt de schilderachtige woestijn oase van Huacachina. Dit kleine plaatsje met zo'n 100 inwoners is gebouwd rond een klein natuurlijk meer en is omgegeven door enorme zandduinen van tientallen meters hoogte. Huacachina doet hierdoor denken aan een afgelegen buitenpost in de Sahara, maar ligt in werkelijkheid slecht een uur rijden van de Pacifische kust. De oase dreigt echter op te drogen en de lokale overheden hebben moeite met het hervullen met water uit een nabijgelegen bron.

Tegenwoordig trekt Huacachina zo'n 200.000 toeristen per jaar. Het regent er zelden (het ligt ten slotte in de woestijn), dus het is er bijna altijd zonnig en warm. Voor avontuurlijke reizigers is het een waar paradijs. Je kunt er sandboarden, duinen beklimmen of gewoon ontspannen en zonnen aan het water - zo lang het er nog aanwezig is welteverstaan. Voor wie een rondreis Peru gaat maken zeker een aanrader!