Home
Blog
Bestemmingen
Nador in Marokko: Dé toekomstige luxebestemming van Noord-Afrika?

Nador in Marokko: Dé toekomstige luxebestemming van Noord-Afrika?

3 minuten leestijd
Nador in Marokko: Dé toekomstige luxebestemming van Noord-Afrika?

Nu is Nador nog een authentiek Berber-stadje waar alleen Marokkanen komen, maar straks kun je er een luxe villa van een rijke sheik huren! Rondreis.nl ging naar Nador om een stad te zien die over een paar jaar niet meer wordt herkend.

In het noorden van Marokko, aan de rand van het rifgbergte en de Middellandse Zee, ligt het havenstadje Nador. Jaarlijks gaan er al veel Nederlanders naar Nador. Nederlanders met Marokkaanse roots hebben namelijk niet zelden familie wonen in Nador en omstreken. Met circa 140.000 inwoners is het één van de grootste steden van Noord-Marokko, waar begin jaren ‘70 veel Marokkanen hun stad verlieten om als gastarbeiders naar Nederland te vertrekken.

Van Marokkaans toerisme tot westers luxe-oord

Veel Nederlandse Marokkanen gaan nog elk jaar ‘terug’ naar Marokko. Al is het voor de jonge generaties meer een vakantie. Zij zien er niet geboren en gaan naar Marokko om te ontspannen. Daarom kiezen zij er vaak liever voor om per vliegtuig te reizen. Ook wordt de logeerkamer van verre familieleden meer en meer ingeruild voor een hotel. Daar speelt Nador gretig op in. Sinds 1999 heeft Nador een eigen, internationaal vliegveld. De stad is dé toeristenbestemming voor Nederlandse Marokkanen, maar daardoor wel nog echt Marokkaans.

Dat gaat binnenkort veranderen, als het aan Koning Mohammed VI van Marokko ligt. In zijn opdracht wordt momenteel een gigantisch project- Marchica - gerealiseerd. Maar liefst zeven ‘resort-steden’ moeten er in 2025 aan het prachtige meer Marchica bij Nador gevestigd zijn. Elk stadje bestaat uit één of meerdere luxe hotels, inclusief golfbanen (en de grootste golfschool van Marokko), watersportfaciliteiten en havens voor luxeboten. In het hele project wordt 200 miljoen dirham (omgerekend ruim 18 miljoen euro) geïnvesteerd. Wordt Nador dé luxe vakantiebestemming van Marokko?

Vliegen naar Nador

De Nederlandse reisorganisatie FlyML ziet de vraag naar vliegtickets (én pakketreizen) richting Nador groeien. Daarom is er een nieuwe vlucht aan het aanbod toegevoegd: ook vanaf Keulen kan men nu op Nador vliegen. En terug natuurlijk. Ideaal voor Nederlanders (en Duitsers) die niet dicht bij Schiphol wonen. Vanaf Keulen vlieg je – met een gecharterted vliegtuig van SunExpress – in tweeënhalf uur naar Nador. Met zelfs een uurtje tijdswinst (Marokko leeft in Coordinated Universal Time) sta je dus in no time in Marokko. Daar kan geen auto tegenop! “Maar mijn bagage dan?”, denk je misschien. Daar is aan gedacht! Alle passagiers mogen (zonder toeslag) twintig kilo ruimbagage en zes kilo handbagage meenemen.

Eenmaal geland stap je uit het vliegtuig en wordt je begroet door het zonnetje, dat ook in november nog volop schijnt. In de zomer lopen de temperaturen op tot 30 graden. In de winter daalt de temperatuur vrijwel nooit onder de tien graden. Even de douane door (je hebt voor Marokko geen visum nodig) en een half uur later sta je in het centrum van Nador. De ‘voorsteden’ beginnen overigens al eerder. Je ziet er zowel oude, gezellige straatjes, als nieuwbouwwijken en -panden. Al zijn deze nieuwbouwhuizen vaak wel voorzien van een Marokkaans tierlantijntje. Het is nieuw, maar de Arabische architectuur wordt wel in stand gehouden.

Activiteiten: nu en straks

Omdat toerisme in Nador pas net op de kaart staat (op de Marokkaanse toeristen na dus), is er nog niet heel veel te beleven. Ideaal voor reizigers die het ‘echte’ Marokko willen ontdekken. Denk: veel locals, terrasjes (sommige alleen maar mannen), weinig hotels (Mercure is sinds vorig jaar het eerste grote hotel in Nador), en niet veel meer activiteiten dan geiten melken of sinaasappels plukken (tip van een kenner!). Liefhebbers van iets meer luxe en comfort moeten nog even wachten tot het Marchica project af is. Maar het geduld zal worden beloond, als je ziet wat de plannen voor Nador zijn.

Op het schiereiland Atalayoun, net buiten het centrum van Nador, wordt al volop gebouwd aan de eerste resortstad, La Cité d’Atalyoun. De meeste luxe appartementen zijn al verkocht aan rijke sheiks, die graag investeren in Marchica, de fontein bij de ingang van het toekomstige resort werkt al, en het gras voor de inmense golfbaan is al aan aangelegd (en wordt stralend groen gehouden). En dat terwijl deze eerste resort-stad pas in 2020 zijn deuren zal openen. De tweede resort-stad die zijn deuren zal openen is La Cité des Deux Mers (de stad aan twee zeeën). Niet ontoevallig komt dit resort midden op de natuurlijke ‘pier’ te liggen, die het Marchica meer van de Middellandse Zee scheidt. Dit resort zal helemaal eco-verantwoord worden en alleen te bereiken per boot.

Marokko gelooft erin, dat moge duidelijk zijn. Wat denk jij? Wordt Nador het nieuwe (mini-)Dubai? En zo ja, bezoek je Nador dan liever in 2025, als het hele project af is, of liever zo snel mogelijk, nu Nador nog authentiek en rustig is?

Rondreis.nl bezocht Nador op uitnodiging van FlyML, ter gelegenheid van de eerste vlucht van Keulen naar Nador.

Top reizen naar Marokko

15-daagse rondreis Highlights van Marokko

15-daagse rondreis Highlights van Marokko

15 dagen
Groepsrondreis
Marokko, Rabat, Erg Chebbi, Aït Benhaddou, Ouarzazate, Tizi n'Tichka

Reisorganisaties met reizen naar Marokko

Meer blogs over Marokko

Beoordelingen van Marokko

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.4
Cultuur
8.6
Stranden
7.2
Steden
8.4
Eten & drinken
8.1
Activiteiten
8.1