Nieuw-Zeeland's Champagne Pool

19 augustus 2014

Binnen het Waiotapu geothermische gebied op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland ligt de Champagne Pool, een warmwaterbron en een van de kleurrijkste plekken van het land.

De naam Champagne Pool is afgeleid van de constante efflux van kooldioxidegas, dat lijkt op een borrelend glas champagne. De levendige kleuren komen voort uit een rijke afzetting van mineralen en silicaat. De silicaat structuren rond de rand van de warmwaterbron zijn vol met microbieel leven.

De warmwaterbron is 900 jaar geleden ontstaan door een hydrothermale uitbarsting, wat resulteerde in een krater met een diameter van 65 meter en 62 meter diepte. De gekleurde wateren dringen langzaam door vanuit de grond en zitten vol kooldioxide die zorgen voor belletjes aan het oppervlakte van het water, waar de temperatuur 74 graden is. De randen van de pool zijn vel oranje door de rijke afzetting van antimoon dat stolt uit het koelere water. Ook kwik, thallium, goud en zilver worden hier afgezet.

Overtollig water stroomt uit de Champagne Pool naar een ander geothermisch bad genaamd Artist's Palette, die geel gekleurd is vanwege het zwavel. Er is dan ook één keerzijde aan een bezoek aan Waiotapu; de zwavel stanklucht die er hangt!

Gerelateerde berichten