Home
Blog
Bestemmingen
Op safari in Zuid-Afrika: hier wil je heen! (tips & route)

Op safari in Zuid-Afrika: hier wil je heen! (tips & route)

op 18 september 2018
2 minuten leestijd
Op safari in Zuid-Afrika: hier wil je heen! (tips & route)

Voor een avontuurlijke safari ben je in Zuid-Afrika op de juiste plek. Je vindt er waanzinnige nationale parken en heel veel wildlife. Wij geven je een aantal tips voor de ultieme safari.

Als je het échte Zuid-Afrika wilt ontdekken, ga je natuurlijk op safari. Dwars door de Afrikaanse wildernis op zoek naar de Big Five (olifanten, neushoorns, buffels, leeuwen en luipaarden). In Zuid-Afrika barst het van de uitgestrekte savannes, indrukwekkende rotsmassieven en woeste kusten. Een land waar je op slag verliefd op wordt. Tijdens je rondreis wil je deze parken zéker niet missen.

Krugerpark is een must

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Vanuit Johannesburg rijd je via de spectaculair mooie Panoramaroute naar het wereldberoemde Krugerpark. Must-sees aan de Panoramaroute zijn de Blyde River Canyon, de Lisbon Falls en God’s Window. Onderweg pik je ook nog even de Sudwala Caves mee, één van de oudste grotten ter wereld.

In het Krugerpark kun je je dagenlang vermaken. Tijdens een self-drive spot je - met een beetje geluk - die Groot Vyf. Overnachten kun je in één van de vele lodges, rest camps of een heuse safaritent.

Nijlpaarden en groene bergmassieven

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Voor het spotten van nijlpaarden en krokodillen ben je in het iSimangaliso Wetland Park bij St Lucia op de juiste plek. Ook een bezoek aan Hluhluwe-Imfolozi Park, het oudste natuurpark van Zuid-Afrika, is de moeite waard.

In de buurt van Durban tippen we Drakensberg Park, het grootste bergmassief van Zuid-Afrika. Prachtige groene landschappen, spectaculaire wandelroutes en grotten met de rotstekeningen van de bekende bosjesmannen.

Op safari aan de Garden Route

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Vanuit Durban kun je naar Port Elizabeth vliegen. Dit is het startpunt van de Garden Route, een spectaculaire panoramaroute met verschillende nationale parken. Voor liefhebbers van olifanten is Addo Elephant Park een must. Ook kun je in de buurt gaan sandboarden in één van de grootste duingebieden ter wereld, Alexandria Dunefield.

Verder vind je in het zuiden van het land vooral veel private game reserves die over het algemeen wat duurder zijn, maar ook voor een bijzondere beleving zorgen. Zo zijn Kariega Game Reserve en Sibuya Game Reserve echte aanraders. Ook Garden Route National Park mag niet op je trip ontbreken.

Meer Big Five en een dosis adrenaline

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

In Plettenberg Bay Game Reserve spot je drie van de Big Five (buffels, leeuwen en neushoorns) en ook meer dan 100 verschillende vogelsoorten. Bij het eindpunt van de Garden Route, Mossel Bay, vind je Gondwana Game Reserve. Ook hier kun je de Big Five spotten, evenals de bedreigde Cape Mountain Zebra. Vanuit hier rijd je via de Whale Coast door prachtige groene valleien langs de ruige kust naar naar Kaapstad.

Voor echte daredevils is er ook genoeg te doen in deze regio. Wat dacht je van kajakken in Tsitiskamma National Park, bungeejumpen van de Bloukransbrug of met witte haaien zwemmen in Gansbaai?

Kaapstad, de moederstad van Zuid-Afrika

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

In Kaapstad bezoek je uiteraard Table Mountain National Park met de bekende Tafelberg, Kaap de Goede Hoop en Cape Point. Vanuit Kaapstad kun je prima een dagtocht maken over de Chapmans Peak Drive en het Kaapse schiereiland ontdekken. Hier kom je struisvogels, antilopen en bavianen tegen. Zeker ook even pinguïns spotten bij Boulders Beach. Al heeft het weinig met safari te maken, vanuit Kaapstad kun je trouwens ook prima een wijnproeverij doen in dé wijnregio van het land, Stellenbosch.

Tips voor de ultieme safari in Zuid-Afrika

De leukste manier voor een rondreis langs de mooiste nationale parken is met je eigen vervoer. De wegen zijn over het algemeen goed, een enkele pothole daargelaten. Wij adviseren wel om bij de autohuur een all-in verzekering te nemen, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Je haalt je huurauto op bij het vliegveld en kunt hem op een ander vliegveld weer afleveren.

Het is heerlijk om niet al je overnachtingen vooraf te boeken, zodat je kunt gaan en staan waar je wilt. Voor sommige nationale parken adviseren we om wel tijdig te boeken, want veel goedkopere opties in de populaire parken zitten soms snel vol.

De entree van nationale parken is een flinke kostenpost, dus houdt daar rekening mee in je budget. Je kunt ervoor kiezen om op eigen houtje door het park te rijden, maar je kunt ook een game drive, night safari

Top reizen naar Zuid-Afrika

Reisorganisaties met reizen naar Zuid-Afrika

Meer blogs over Zuid-Afrika

Beoordelingen van Zuid-Afrika

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
9.1
Cultuur
8.1
Stranden
7.5
Steden
7.8
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
8.8