Home
Blog
Bestemmingen
Twee maanden backpacken in Australië: Route + Tips

Twee maanden backpacken in Australië: Route + Tips

5 minuten leestijd
Twee maanden backpacken in Australië: Route + Tips

Backpacken in Australië wordt steeds populairder. Dit verre land 'down under' heeft genoeg te bieden om een paar maanden of zelfs een jaar doorheen te reizen. Wil jij weten wat de pefecte route is en wat je allemaal moet regelen? No worries mate! Je leest het hier!

Australië is groot. Heel groot. Wist je dat Nederland wel zo’n 180 keer in Australië past? En dat Australië ongeveer net zo groot is als de Verenigde Staten? Je begrijpt dus wel dat als je het hele land wilt zien je waarschijnlijk aan een jaar nog niet genoeg hebt. Voor een reis van twee maanden zal je dus keuzes moeten maken. En daar helpen we je graag mee!

Reizen langs de ooskust

Als je van alles wat wilt zien en niet elke dag enorm lange afstanden wil afleggen is een reis langs de oostkust van Australië ideaal. Reis van Cairns naar Melbourne (of andersom natuurlijk) voor een reis langs mooie stranden, natuurparken, eilanden, steden en nog veel meer. De oostkust zit vól met mooie plekjes maar dit zijn dé hoogtepunten die je zeker niet mag missen!

sydney
sydney

1. Cairns

Als je kiest om van noord naar zuid te reizen zal je je oostkust-trip in Cairns beginnen. Veel backpackers beginnen (of juist eindigen) hier hun trip en er hangt dus een gezellig reizigerssfeertje. Ga hier lekker chillen bij de gratis lagune of maak een tripje naar het Great Barrier Reef.

cairns
cairns

2. Great Barrier Reef

Het Great Barrier Reef is het grootste koraalrif ter wereld en strekt zich uit over zo’n 2.600 km. Je kan hier prachtig duiken (of snorkelen natuurlijk) en met een beetje geluk zie je hier schildpadden, haaien, Nemo en prachtig koraal.

great barrier reef
great barrier reef

3. Port Douglas & Cape Tribulation

Voor je verder naar het zuiden reist, is het zeker de moeite waard om een uitstapje ten noorden van Cairns te maken. Bezoek het relaxte Port Douglas voor een dagje strand of ga nog wat verder naar Cape Tribulation en het Daintree Rainforest. Hier loopt het eeuwenoude regenwoud helemaal tot aan het strand, waar je het Great Barrier Reef alweer ziet liggen.

port douglas
port douglas

4. Magnetic Island

Een paar uur ten zuiden van Cairns ligt Townsville. Leuk om even te kijken maar nog leuker is om hier de ferry te pakken naar Magnetic Island. Een aanrader is de ‘Forts walk’ waarbij je naar een hooggelegen uitzichtpunt loopt. En je kan onderweg koala’s in het wild spotten!

koala
koala

5. Whitsunday Eilanden

Maar liefst 74 eilandjes met witte stranden, omringd door het Great Barrier Reef, welkom op op de Whitsundays! Dit gebied is onwerkelijk mooi, een echt paradijsje. Een leuke manier om deze eilanden te beijken is met een meerdaagse zeiltocht waarbij je een aantal eilanden bezoekt.

whitsunday
whitsunday

6. Fraser Island

Weer een eiland! Fraser Island is het grootste zandeiland ter wereld. De leukste manier om dit gigantische eiland te verkennen is met een 4WD. Lekker rond crossen en kamperen op het strand. Huur er zelf één of sluit je aan bij een tourtje en ga mee met een groep.

fraser island
fraser island

7. Byron Bay

Ten zuiden van Brisbane (ook een leuke stad trouwens) ligt het relaxte hippieplaatsje Byron Bay. Hier draait alles om chillen, surfen, genieten en nog meer chillen. Je vindt hier lange stranden en de golven zijn ideaal om te surfen.

byron bay
byron bay

8. Sydney

Met ruim vier miljoen inwoners is Sydney de grootste stad van Australië. Je kan je hier prima een paar dagen vermaken. Bezoek het wereldberoemde Opera House en de Sydney Harbour Bridge. Maar ook een bezoekje aan Bondi Beach, het surfstrand van Sydney, is een must-do. Leuk om te combineren met de mooie ‘Bondi to Coogee Coastal Walk’!

bondi
bondi

9. Blue Mountains

Vanuit Sydney kun je een (meerdaags) tripje naar de Blue Mountains maken, een prachtig gebied op ruim een uur rijden van Sydney. Je kan hier prachtige wandelingen maken door de bergen, bossen en langs kliffen en watervallen. Wil je minder klimmen en gewoon genieten, maak dan gebruik van de kabelbanen.

Blue mountains
Blue mountains

10. Melbourne

In Melbourne is altijd wat te beleven. Er hangt een goede sfeer, het stikt er van de leuke koffietentjes en restaurantjes en je vindt er veel kleurrijke streetart. Genoeg te doen dus hier! Vergeet ook een bezoekje aan het strand van Melbourne niet: St. Kilda. Je kan hier zelfs pinguïns spotten!

melbourne
melbourne

11. Great Ocean Road

Ten westen van Melbourne ligt de Great Ocean Road, één van de mooiste kustroutes ter wereld. De route is zo’n 240 kilometer lang en loopt via een kronkelige weg langs mooie stranden, uitzichtpunten en kliffen. De populairste attractie langs deze route zijn de Twaalf Apostelen, kalkstenen rotsen die midden uit de oceaan steken. Dit spectaculaire uitzicht mag je zeker niet missen!

great ocean road
great ocean road

Verder reizen

Natuurlijk is er in Australië nog (heel) veel meer te zien dan alleen de oostkust. En als je echt het hele land wil zien is twee maanden dan ook niet genoeg. Als je wat meer tijd is het zeker de moeite waard om ook andere delen van Australie te bezoeken. Vanuit Sydney of Melbourne kun je bijvoorbeeld een tourtje boeken naar het Red Center; het midden van Australië in een woestijn van rood zand. Hier bekijk je o.a. Alice Springs en Uluru (Ayers Rock). Heb je echt veel tijd? Maak dan een 'rondje Australie' en bezoek ook de prachtige westkust en het tropische noorden.

broome
broome

outback
outback

olga's
olga's

Praktische tips

Zin om te vertrekken? Dit is wat je moet weten voor vertrek.

Klimaat

Zo’n groot land heeft natuurlijk ook verschillende klimaten. Als je echt het hele land wil door reizen zul je door verschillende seizoenen reizen. Reis je langs de oostkust dan kun je dat in principe het hele jaar doen. Maar april en mei zijn vaak de beste maanden. Er valt dan weinig regen en de temperatuur is ideaal. In Sydney en Melbourne heb je in onze witnermaanden het beste weer, terwijl het in de outback dan juist weer bloedheet is. Goed checken dus!

camping australia
camping australia

Visum

Voor een bezoek aan Australië heb je een toeristenvisum nodig. Deze kun je voor vertrek gratis aanvragen op de website van de Australische overheid. Hiermee mag je drie maanden in Australië blijven. Langer blijven? Vraag dan (voor je 30ste) een Working Holiday Visum aan voor een heel jaar werken en reizen.

Vliegen

Voor het maken van een reis langs de oostkust is het handig om in Cairns of Melbourne te beginnen. Je bent vaak wel minimaal 24 uur onderweg en overstappen is altijd nodig. Het kan goedkoper zijn om een ticket naar Sydney te boeken en verder te vliegen met een goedkope binnenlandse vlucht.

road australia
road australia

Budget

Australië is een duur land maar je kan het zo goedkoop of duur maken als je zelf wil natuurlijk. Elke dag uit eten kost een stuk meer dan lekker zelf koken in je hostel of een echte 'Aussie barbie' op de camping. Reizen langs de oostkust kan goed met de bus, je kan hier zelfs speciale buspassen voor kopen waarmee je overal kan in- en uitstappen. Een auto huren (of kopen) is een stuk duurder maar geeft je wel veel meer flexibiliteit.

Reis je met de bus, slaap je in goedkope hostels, kook je altijd zelf en drink je weinig? Reken dan minimaal op 50 Australische dollars per dag. Dit is nog exclusief tourtjes zoals duiken, zeilen of binnenlandse vluchten. Wil je regelmatig uit eten of op stap dan kun je dit bedrag zeker verdubbelen.

Top reizen naar Australië

Reisorganisaties met reizen naar Australië

Meer blogs over Australië

Beoordelingen van Australië

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
9.1
Cultuur
7.8
Stranden
9.1
Steden
8.4
Eten & drinken
8
Activiteiten
9