Home
Blog
Bestemmingen
Waarom een auto huren in Namibië héél gaaf is

Waarom een auto huren in Namibië héél gaaf is

op 28 februari 2017
3 minuten leestijd
Waarom een auto huren in Namibië héél gaaf is

Voor een avontuurlijke roadtrip over de eindeloze gravelwegen van Afrika is Namibië de place to be. Hier wat tips voor de roadtrip van je leven.

Dé ultieme manier om de Afrikaanse wildernis op te zoeken is natuurlijk met je eigen 4x4 door Namibië. Lekker rondscheuren in een jeep en overnachten in de vrije natuur. Hét ultieme gevoel van vrijheid.

Tips voor autohuur

Met een Fiat 500 ga je het uiteraard niet redden in Namibië, maar het alternatief klinkt je natuurlijk ook veel beter in de oren: een self-drive met een 4x4 om lekker over de ongerepte Afrikaanse gravelwegen te scheuren. Toegegeven, het kan ook met een personenauto, maar het wordt nét even wat avontuurlijker met een 4WD. Je eigen 4x4 met complete kampeeruitrusting, inclusief een tent op het dak, slaap- en kookspullen én zelfs een koelkast. Autohuur is mogelijk vanaf 21 jaar en het is wel belangrijk dat je een internationaal rijbewijs bij je hebt. Dit kun je aanvragen bij de ANWB.

Routes

De meest populaire routes door Namibië starten eigenlijk altijd in de hoofdstad Windhoek. Bedenk goed, Namibië is groot en de afstanden die je aflegt zijn immens. Je kunt dus niet alles in één keer gezien hebben. Het beste kun je je route bepalen aan de hand van de hoogtepunten en bezienswaardigheden die je graag wilt zien.

etosha namibia
etosha namibia

Ondanks dat het heerlijk is om tijdens een roadtrip je neus achterna te gaan, in Namibië is het aan te raden je route te plannen. Je mag namelijk niet zomaar overal kamperen, dus is het een must om je reis enigszins voor te bereiden. Zo kun je je route bepalen en accommodaties vastleggen.

Rijden

In Namibië rijd je aan de linkerkant van de weg. Misschien even wennen, maar aangezien Namibië na Mongolië het dunst bevolkte land ter wereld is, zul je onderweg weinig mensen en verkeer tegenkomen. Verder is er een goede infrastructuur, zeker tussen de toeristische trekpleisters. De wegen zijn over het algemeen goed onderhouden, maar het zijn wel voornamelijk gravelwegen. Houdt er rekening mee dat deze wegen tijdens het regenseizoen (januari-maart) minder goed begaanbaar zijn.

Tanken

In de meeste grotere plaatsen kom je benzinestations tegen, maar dat wil niet zeggen dat je er ook altijd benzine kunt krijgen. Gooi daarom je tank (en eventuele jerrycans) vol zodra je daar de kans voor hebt. De kosten voor brandstof liggen gelukkig een stuk lager dan in Nederland, ruim onder de euro per liter.

Kosten

Je kunt een roadtrip door Namibië zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Wil je overnachten in luxe lodges of ga je liever kamperen? Kamperen is natuurlijk veel avontuurlijker en zeker in Afrika de moeite waard. Maar dan heb je wel je eigen 4WD met kampeeruitrusting nodig, wat weer een stuk duurder is dan de huur van een personenauto. Voor een compleet uitgeruste 4WD ben je tussen de 70 en 140 euro per dag kwijt. Zorg dat je je verblijf vooraf boekt, want vooral de lodges in nationale parken kunnen snel volgeboekt zijn.

camping namibia
camping namibia

Kosten van levensonderhoud en benzine liggen in Namibië een stuk lager dan in Nederland. Ook kun je kosten besparen door zelf te koken en door bijvoorbeeld nét buiten de nationale parken te kamperen. Een self-drive door Namibië is zeker geen goedkope reis, maar wel een onvergetelijke, avontuurlijke ervaring.

Veiligheid

Namibië is zeker voor Afrikaanse begrippen een relatief veilig land met weinig criminaliteit. maar zoals altijd is het natuurlijk wel aan te raden goed op te letten. Bewaar waardevolle eigendommen en documenten altijd uit het zicht van anderen.

Bezienswaardigheden onderweg 

Een self-drive door Namibië is natuurlijk al één groot hoogtepunt op zichzelf. Maar er is een aantal bezienswaardigheden in Namibië die je zeker niet wilt missen.

Namib woestijn, Etosha National Park en Walvis Bay

namib desert
namib desert

Zo rijd je vanuit Windhoek naar Sossusvlei, Deadvlei en Dune 45 in de oeroude Namib woestijn om de bekende metershoge rode zandduinen met prachtige vergezichten te bekijken. Een absolute must is Etosha National Park waar je leeuwen, neushoorns, olifanten, luipaarden, zebra’s, giraffen, hyena’s en veel - heel veel - andere, prachtige, typisch Afrikaanse diersoorten kunt spotten. Zeeleeuwen, pelikanen en walvissen ga je bekijken tijdens een catamaran cruise in Walvis Bay.

Fish River Canyon en Waterberg Plateau

waterberg
waterberg

In het uiterste zuiden van Namibië bezoek je Fish River Canyon, de één na langste canyon ter wereld met adembenemende vergezichten. Ook is een bezoek aan Waterberg Plateau de moeite waard. Hier vind je een aantal bedreigde diersoorten, zoals de zwarte en de witte neushoorn. Op de top van het plateau word je beloond met een prachtig uitzicht. Je waant je even in de Lion King.

Koloniale dorpen en Swakopmund

swakopmund
swakopmund

Verder zijn er veel Duitse, koloniale dorpen gelegen tussen de Atlantische Oceaan aan de ene kant en de nietsontziende Kalahari woestijn aan de andere kant. Ben je een echte adrenaline junkie, dan ga je sandboarden of quadbiken door de woestijnduinen in Swakopmund.

Inheemse stammen en Bosjesmannen

namibia people
namibia people

Aangezien je eigen vervoer hebt, kun je tussendoor overal even stoppen om kennis te maken met de prachtige natuur en inheemse stammen, zoals Owambo, Kavango en Himba. Ook ontdek je het leefgebied van de Bosjesmannen in Twyfelfontein. Hier zie je de bekende, prehistorische rotstekeningen van de Bosjesmannen van dichtbij. 

Top reizen naar Namibië

Zuid Afrika & Namibie

Zuid Afrika & Namibie

19 dagen
Individuele rondreis
Individuele rondreis
Deze reis neemt u mee op een onvergetelijke trip door Namibië & Zuid Afrika. De perfecte combinatie tussen avontuur, prachtige natuur, schitterende witte stranden en heerlijk eten & drinken. Het prachtige Zuid-Afrika wordt ook wel de ‘Regenboognatie’ genoemd, vanwege de enorme variëteit aan kleuren, culturen en tradities. In het land vindt u uitgestrekte woestijnen, imposante bergen en ook glooiende wijngaarden. Zuid-Afrika is een aantrekkelijke mix van Afrikaanse cultuur, landschappen en wildlife enerzijds en Europese voorzieningen, luxe en infrastructuur anderzijds. De mensen zijn zeer vriendelijk en behulpzaam en geven u graag tips over bezienswaardigheden en restaurants.Vervolgens reist u door naar Namibie. De onvoorstelbare leegte, grillige natuur en een eeuwenoud cultureel erfgoed zijn enkele redenen waarom Namibië bij velen zo geliefd is. Het land dankt zijn naam aan de uitgestrekte Namib woestijn, die het grootste deel van het landschap bepaalt. De Namib is de oudste woestijn ter wereld en gaat over in de Kalahari woestijn, die doorloopt in buurlanden Botswana en Zuid-Afrika.Ondanks dat Namibië grotendeels uit woestijn bestaat, is de flora en fauna verbazingwekkend divers. De door ijzerdioxide roodgekleurde zandduinen van de Namib bevatten net genoeg vocht voor de prehistorische welwitschiaplant om te overleven. In de droge rivierbeddingen in Damaraland leeft een groeiend aantal woestijnolifanten en zwarte neushoorns. Etosha National Park huisvest grote troepen leeuwen en is menigmaal decor geweest van indrukwekkende natuurdocumentaires. Dankzij de machtige rivieren Kavango, Kwando, Zambezi en Chobe is het noordoosten van Namibië weelderig groen en zijn de omstandigheden voor wilde dieren hier zeer gunstig.Wij streven ernaar u de perfecte reis te bezorgen. En omdat iedereen uniek is en iedere wens anders, maken wij die bijzondere reis natuurlijk voor u op maat. Wij nemen u niet alleen mee naar prachtige bezienswaardigheden en de beste accommodaties, maar laten u proeven van de cultuur en natuur die de bestemming te bieden heeft.

Reisorganisaties met reizen naar Namibië

Meer blogs over Namibië

Beoordelingen van Namibië

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
9.3
Cultuur
7.8
Stranden
5.9
Steden
6.8
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
9.1