Perito Moreno gletsjer

Één van de hoogtepunten van Zuid-Amerika

Het is blauw en het kraakt: het ijs van de Perito Moreno gletsjer in Argentinië. De gletsjer is met zijn blauwe ijskap en constante gekraak een indrukwekkende verschijning. In het decor van dit adembenemende natuurlandschap maak je spectaculaire ijswandelingen en sta je oog in oog met enorme ijsmassa's. De Perito Moreno gletsjer moet je beleven.

Perito Moreno gletsjer

De Perito Moreno gletsjer is een bijzonder natuurverschijnsel. De gletsjer dankt zijn blauwe kleur aan de enorme druk waarmee het ijs de afgelopen eeuwen is samengeperst, en het gekraak wordt veroorzaakt door over elkaar schuivende ijsbrokken. In de zomer breken regelmatig onder luid gekreun en met veel geweld enorme stukken ijs af, maar kleiner wordt de gletsjer niet. In de winter groeit het ijs net zo snel weer aan, en dat maakt de gletsjer nog specialer.

National Park Los Glaciares

De Perito Moreno gletsjer ligt temidden van het Parque Nacional Los Glaciares. Het park ligt in Patagonië: in het zuiden van Argentinië en op de grens bij Chili. Hier vind je hoge bergen, ijsmeren, bossen en enorme gletsjers, waarvan de Perito Moreno de meest bekende is. Het park is verdeeld in een noordelijk en een zuidelijk deel. Het noorden is vooral populair onder klimmers en heeft een aantal schitterende wandelroutes. In het zuiden is de Perito Moreno gletsjer de voornaamste attractie, al kun je er ook ijsvissen, paardrijden en ballonvaarten doen. Het park staat sinds 1981 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Zuid-Patagonisch ijsveld

De Perito Moreno gletsjer is één van de 48 gletsjers die wordt gevoed door het Zuid-Patagonische ijsveld. Tezamen vormen zij na Antarctica en Groenland de grootste ijskap ter wereld. De Perito Moreno is enorm: 60 meter hoog, vijf kilometer breed en wel dertig kilometer lang. Maar wat deze ijsberg pas echt uniek maakt is dat hij constant in beweging is. De ijsmassa schuift elke dag 1 à 2 meter op en dat is goed te horen. Het gekraak van het ijs is oorverdovend en bijna net zo indrukwekkend als zijn verschijning zelf. Met een beetje geluk kun je tijdens een bezoekje zelfs getuige zijn van hoe een stuk ijs zich met veel lawaai van de ijswand losmaakt en in het heldere water stort.

Perito Moreno

Maak een boottocht

Rondom de gletsjer lopen verschillende wandelpaden, en er zijn een hoop uitzichtpunten vanwaar je een panoramisch zicht hebt op de gigantische ijsberg. In theorie zou je je hier makkelijk een dag kunnen vermaken met wandelen, maar een bezoek aan de gletsjer is eigenlijk niet compleet zonder hem vanaf het water te hebben gezien.

Met een boot vaar je naar de voet van de ijsrots en kun je het blauwe ijs van heel dichtbij bekijken. Leg je hoofd in je nek en vergaap je aan de indrukwekkende ijsmassa die boven het water uit torent. In het nabijgelegen Calafate zitten veel bureautjes die je kunnen helpen met het boeken van een excursie en boottochtje.

IJswandeling

Behalve er omheen, is het ook mogelijk om óp de Perito Moreno te wandelen. Van augustus tot mei kun je onder begeleiding van een gids een wandeltocht te maken over het gigantische ijsoppervlak. De bodem is onregelmatig, maar stevig en erg veilig. Je krijgt klimijzers onder je voeten gebonden en verkent de bovenkant van de gletsjer. Onderweg zie je stroompjes, lagunes en ijs in de meest bijzondere vormen.

Tussendoor wordt regelmatig gestopt voor een slokje helder ijswater en krijg je uitleg over de omgeving. De wandeling is niet heel zwaar, maar je moet wel goed te been zijn. Je hebt keus uit wandelingen van een uur tot ongeveer een halve dag, en in principe zijn ze geschikt voor iedereen met een fatsoenlijke conditie.

Perito Moreno walk

Reizen naar de Perito Moreno gletsjer — Hoe kom je er?

De Perito Moreno Gletsjer ligt in het zuidelijke puntje van Argentinië en om er te komen moet je een flinke reis afleggen. KLM vliegt vanaf € 850 rechtstreeks op en neer naar hoofdstad Buenos Aires, en vanaf daar kun je over land (36 uur) of per vliegtuig (3 uur) afreizen naar het zuidelijke El Calafate. Dit stadje ligt 80 kilometer verderop en is de uitvalsbasis voor iedereen die de Perito Moreno Gletsjer wil bezoeken.

Het vliegveld ligt enkele kilometers buiten de stad en de maatschappijen Aerolinas Argentinas, LADE en LAN vliegen tussen El Calafate en verschillende Argentijnse steden heen en weer. Wie liever per land door Argentinië reist kan vanaf meerdere plekken met de bus in El Calafate komen. De stad heeft ondermeer verbindingen met El Chaltén (3,5 uur) en Río Gallegos (4 uur).

Eenmaal in El Calafate kun je bij één van de vele toeristenbureautjes een tour naar het National Park boeken, of een andere excursie in de omgeving regelen. Het is ook mogelijk om op eigen gelegenheid de gletsjer je bezoeken. Er zijn drie busmaatschappijen die om acht uur in de ochtend vertrekken en om vier uur 's middags weer terugkeren. De bus zet je af bij de haven waar je de boten naar de Perito Moreno vindt.


Perito Moreno gletsjer op de kaart

Bezienswaardigheden Argentinië

Buenos Aires

Perito Moreno gletsjer

Ushuaia

Salta

Bariloche

El Calafate

Los Glaciares National Park

Mendoza

Puerto Madryn

Iguazu Watervallen

Reizen naar Argentinië

Wil je meer weten over reizen naar Argentinië? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Argentinië

Perito Moreno gletsjer ervaringen & beoordelingen

De Perito Moreno gletsjer ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Perito Moreno gletsjer ervaring.

Er zijn 2 Perito Moreno gletsjer ervaringen geplaatst.


Plaats beoordeling
10,0
Totaalscore
2 beoordelingen
10,0

Perito Moreno geltsjer op een zonnige dag, niet te evenaren

  • Argentinië
  • Perito Moreno gletsjer
  • 09 February 2017

boottrip tot aan de gletsjer, dan wandeling langs de platformen, fantastische zichten, en met fantastisch weer is het een onvergetelijke gebeurtenis.

Gereisd met partner
Reiziger icon

10,0

Één van de hoogtepunten van Argentinië

  • Argentinië
  • Perito Moreno gletsjer
  • 14 December 2015

De Perito Moreno gletsjer is zonder meer één van de absolute top bezienswaardigheden van Argentinië! Wat een geweldig stukje natuur! Het enorme witte en lichtblauwe ijstveld is de eerste keer dat je het ziet zeer indrukwekkend, En je hoort het ijs werken door het gekraak en helemaal spectaculair is het als er (als je geluk hebt) een enorm stuk ijs van de gletser afbreekt en het water in valt. Het looppad geeft hele mooie uitzichte op de gletsjer. Je kunt ook nog met een bootje dichterbij komen, maar dat hebben wij niet gedaan. Ook het lopen op de Perito Moreno (een zogenaamde Ice hike) schijnt nog te kunnen. Hoe dan ook: zeker bezoeken als je een rondreis door Argentinië (of Chili) maakt, want het is een geweldige ervaring!

Gereisd met partner
Reiziger icon