Belgische Kempen

Groen stukje Vlaanderen

De Kempen is een streek die deels in Nederland als België ligt, maar het Belgische stuk is verreweg het grootst. Het gebied is een aaneenschakeling van mooie natuurgebieden, maar er valt ook genoeg te doen voor cultuurliefhebbers.

Belgische Kempen

De Kempen is de groenste regio van Vlaanderen en heeft alle typen reizigers wel iets te bieden. Je vindt er honderden kilometers aan wandel- en fietspaden, maar kunt bijvoorbeeld ook een bezoek brengen aan de mooie begijnhoven en abdijen.

Turnhout

Turnhout is zelfverklaard hoofdstad van de Belgische Kempen en een goede uitvalsbasis om het gebied te verkennen. Daarnaast leent de stad zich uitstekend voor een afwisselend dagje weg. Er zijn een aantal interessante musea, zoals het Natuurpunt Museum en het Nationaal Museum van de Speelkaart. Ook interessant: een bezoekje aan het 14de eeuwse begijnhof dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het is prachtig onderhouden en in het bijbehorende Begijnhofmuseum leer je meer over hoe men hier vroeger leefde.

Begijnhof van Lier

Naast het Begijnhof van Turnhout zijn er nog meer begijnhoven die je in de Belgische Kempen kunt bezoeken. Ook het Begijnhof van Lier, Hoogstraten en Herentals zijn benoemd tot Werelderfgoed. Het Begijnhof van Lier ademt historie en bestaat uit monumentale straten en gebouwen. De tijd lijkt hier te hebben stilgestaan en in de oude huisjes kun je nog steeds oude ambachtslieden aan het werk zien. Een bijzonder uitstapje!

Natuur

In de Belgische Kempen vind je meerdere aaneengesloten natuurgebieden en daarom mag je de regio best omschrijven als één groot natuurpark. Het landschap is afwisselend en wordt bepaald door heide, vennen en heuvels. Je ziet er bijzondere bloemen en planten, maar kunt met een beetje geluk ook bijzondere weidevogels spotten, zoals de grutto en de wulp. Als je graag de natuur opzoekt in de Belgische Kempen, dan moet je zeker een kijkje nemen bij het Turnhoutse Vennengebied, de Kamthoutse Heide en de Kempense heuvelrug. Je kunt de verschillende natuurgebieden op verschillende manieren ontdekken: wandelend en fietsend, maar bijvoorbeeld ook tijdens een kano- of huifkartocht.

Wandelen

Tijdens een bezoek aan de Belgische Kempen heb je keus uit 10 verschillende wandelnetwerken en ontzettend veel wandelroutes. Of je nu graag een lange wandeling maakt of met kinderen bent, er is veel keus en voor iedereen wat wils. Onderweg hoef je je bovendien niet snel te vervelen, want je komt genoeg mooie plekken tegen. Van uitkijkpunten en vogelkijkhutten tot kastelen, dorpjes en smokkelroutes.

Fietsen

De fiets is een uitstekend vervoersmiddel om de Belgische Kempen te ontdekken. In het gebied ligt zo’n 2000 kilometer aan bewegwijzerde fietspaden en met een e-bike kun je in korte tijd veel zien. Volg een van de uitgestippelde routes langs de hoogtepunten van de Belgische Kempen of ga zelf op zoek naar mooie plekjes. Mountainbiken kan ook. Daarvoor kun je terecht op een van de vele routes. Het mountainbikenetwerk van De Merode is zelfs goed voor 122 kilometer aan mooie tracks. Want hoewel er niet heel veel hoogteverschil is, zijn de routes uitdagend genoeg voor zowel beginnende als gevorderde mountainbikers.

Abdijen

De Kempense abdijen speelden een belangrijke rol in de geschiedenis van het gebied en hebben al vele honderden jaren een plek in de regio. Als je het leuk vindt om in deze geschiedenis te duiken, dan is het een aanrader om de Abdijenroute te volgen. Deze is 105 kilometer lang en brengt je langs de abdijen van Tongerlo, Postel, Averbode en Malle. Met name die laatste is een bezoekje waard, want hier wordt het bekende Westmalle trappistenbier gebrouwen. Hier wordt het bier van oudsher gebrouwen om de monniken te voorzien in hun onderhoud en wat dat betreft is er in al die jaren maar weinig veranderd. Tijdens een bezoek aan de abdij kun je ook een kijkje nemen in de brouwerij en het een en ander proeven.

Herentals

Naast Turnhout is ook Herentals een leuke bestemming in de Belgische Kempen. Je kunt hier leuk winkelen en goed eten, maar het is vooral een fijne uitvalsbasis voor mooie wandel- en fietstochten. De eerste routes beginnen midden in het centrum en in een straal van enkele kilometers vind je meerdere bewegwijzerde wandelingen. Het is daarnaast ook een aanrader om de omgeving van Herentals te verkennen vanaf het water. Je kunt eenvoudig een kano of kajak huren, en het is zelfs mogelijk om het water op te gaan met een zelfgebouwd vlot.

Reizen naar de Belgische Kempen – Hoe kom je er?

De Belgische Kempen liggen net over de grens met Nederland en is uitstekend bereikbaar met de auto. Vanaf de grens is het nog maar een klein stukje rijden en eenmaal in de buurt kun je de auto makkelijk laten staan, zeker als je de natuurgebieden wilt ontdekken. In plaats daarvan pak je de fiets of ga je wandelen en maak je gebruik van het uitgebreide netwerk aan wandel- en fietsroutes. Ben je van plan te overnachten in dit gebied? Dan is Center Parcs Terhills Resort een aanrader! Dit vakantiepark ligt op loopafstand van Nationaal Park Hoge Kempen en net iets luxer en ook kleinschaliger dan andere Center Parcs parken. Het is ook een heel nieuw park (opening halverwege 2021).

Belgische Kempen ervaringen & beoordelingen

De Belgische Kempen ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Belgische Kempen ervaring.

Er zijn 0 Belgische Kempen ervaringen geplaatst.

-
Totaalscore

Bezienswaardigheden België

Gezellige Vlaamse studentenstad
Bruisende Belgische hoofdstad
Bruisende Belgische modestad
Bourgondische stad aan de Maas
Populaire badplaats aan de Belgische kust
Gezellige Vlaamse studentenstad
Mooiste stad van België
Natuur en outdoor
Het 'kleinste' stadje ter wereld
Naar het strand in België

Reizen naar België

Wil je meer weten over reizen naar België? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar België