Durbuy

Het 'kleinste' stadje ter wereld

Durbuy is een van de mooiste bestemmingen in de Belgische Ardennen. Het staat bekend om haar sfeervolle historische centrum en vanwege haar centrale ligging is Durbuy ook een goede uitvalsbasis voor uitstapjes in de mooie omgeving.

Durbuy

Durbuy wordt door haar inwoners ook wel het ‘kleinste stadje ter wereld’ genoemd. Een bewering die je best met een korreltje zout mag nemen, maar klein en sfeervol is het wel. Het is een van de hoogtepunten van de Ardennen waar bovendien genoeg te beleven valt voor jong en oud.

Historische centrum van Durbuy

In het historische centrum van Durbuy lijkt de laatste honderd jaar maar weinig aan het straatbeeld veranderd. Het is een aaneenschakeling van mooie stenen huisjes met luiken voor de ramen en geplaveide straten waar slechts één auto per keer doorheen kan. Het centrum is een aangename aaneenschakeling van leuke winkeltjes, kleinschalige b&b’s en gezellige restaurants. Hier vind je bovendien genoeg leuke terrassen waar je neer kan strijken met een plaatselijk gebrouwen biertje en kan genieten van de sfeervolle omgeving.

Uitkijktoren van Durbuy

Het letterlijke hoogtepunt van een bezoek aan Durbuy is de uitkijktoren Du Belvedère des Cretes, vanwaar je een geweldig mooi uitzicht hebt over de stad. Je kunt omhoog met het kleine toeristentreintje, maar sportievelingen gaan gewoon te voet naar boven. Het is een vrij steile klim, maar de route loopt dwars door het bos en eenmaal boven word je beloond met een schitterend uitzicht over de omgeving.

Parc des Topiares

Het Parc des Topiares is een hele leuke bezienswaardigheid net buiten het centrum van Durbuy. Dit park bestaat namelijk uit zo’n 250 buxusstruiken die in de meest creatieve vormen zijn gesnoeid. Stripfiguren, dieren en bekende personen: als je goed kijkt kun je bijvoorbeeld Mannenken Pis ontdekken. Het park is groot genoeg om een leuke wandeling te maken, dus neem de tijd om hier op je gemak rond te dwalen.

Doolhof Barvaux

Het Labyrint van Barvaux is een enorm doolhof van mais. Het wordt elke zomer opnieuw aangelegd en behoort voor jong en oud tot een van de leukste dingen om te doen tijdens een weekendje Durbuy. Het is niet alleen een kwestie van de juiste weg vinden naar de uitgang van het doolhof, maar onderweg kom je ook allerlei hindernissen tegen en raadsels die je moet oplossen om de uitgang te kunnen vinden.

Kanoën

Voor een sportieve activiteit hoef je in Durbuy ook niet lang te zoeken, want je kan namelijk goed kanoën op de rivier de Ourthe. Je kunt hier een route van zo’n 10 kilometer volgen en onderweg kom je de nodige uitdagingen in de vorm van stroomversnellingen en rotsformaties tegen. Kanoën kan overigens het best in het voorjaar en najaar, omdat de rivier dan hoog genoeg staat. Wil je in de zomermaanden kajakken nabij Durbuy, dan kun je ook uitwijken naar een van de andere rivieren in de Ardennen.

Kerstmarkt

Een bezoek aan Durbuy is het gehele jaar een goed idee, maar het plaatsje is aan het eind van het jaar misschien wel op zijn mooist. In de periode voor kerst wordt namelijk groots uitgepakt. Van pakweg eind november tot begin januari verrijst hier een sfeervolle kerstmarkt en wordt de stad verlicht door honderden kerstlichtjes. Kraampjes met lekker eten en bijzondere cadeautjes verrijzen, evenals een kerststal en een ijsbaan voor de kinderen. Je kunt luisteren naar mooie kerstvertellingen, maar ook inkopen doen voor onder de boom.

Belgische Ardennen

Durbuy ligt in een bosrijke omgeving en midden in de Belgische Ardennen. Het is de ideale uitvalsbasis voor een vakantie naar de Ardennen, want vanwege haar centrale ligging heb je alle hoogtepunten binnen handbereik. Zo kun je vanuit Durbuy eenvoudig uitstapjes maken naar plaatsen zoals Spa, Malmedy en La-Roche-en-Ardenne, maar ook de bezienswaardigheden in het zuiden liggen redelijk dichtbij. In de omgeving is het bovendien mooi wandelen en fietsen, en er zijn tal van mooie kastelen en oude burchten te bezoeken.

Reizen naar Durbuy — Hoe kom je er?

Durbuy ligt midden in de Belgische Ardennen en is een goede uitvalsbasis om de regio te ontdekken. Om er te komen kun je het best met de auto reizen, want dan ben je er vanaf de Nederlandse grens het snelst. Om je een idee te geven: vanaf Maastricht is het nog ongeveer een uur rijden naar Durbuy. Het centrum van het stadje is autoluw, maar gelukkig klein genoeg om te voet te verkennen. Je kunt de auto op een van de parkeerplaatsen buiten het centrum parkeren en het laatste stukje naar de stad lopen.

Durbuy ervaringen & beoordelingen

De Durbuy ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Durbuy ervaring.

Er zijn 0 Durbuy ervaringen geplaatst.

-
Totaalscore

Bezienswaardigheden België

Gezellige Vlaamse studentenstad
Bruisende Belgische hoofdstad
Bruisende Belgische modestad
Bourgondische stad aan de Maas
Populaire badplaats aan de Belgische kust
Gezellige Vlaamse studentenstad
Mooiste stad van België
Natuur en outdoor
Groen stukje Vlaanderen
Naar het strand in België

Reizen naar België

Wil je meer weten over reizen naar België? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar België