Gent

Gezellige Vlaamse studentenstad

Gent is een gezellige Vlaamse studentenstad, waar voor toeristen bovendien een hoop valt te zien en te doen. Je hebt hier keus uit tal van leuke en hippe restaurants, maar Gent heeft ook een hoop interessante musea en bezienswaardigheden.

Gent

Je zult je niet snel vervelen tijdens een stedentrip Gent, want deze levendige Vlaamse stad staat nooit stil. Of je nou komt om te winkelen, voor het lekkere eten of het brede aanbod van cultuur: er valt altijd iets te beleven.

Het Gravensteen

Een van de opvallendste bezienswaardigheden in het centrum van Gent is Het Gravensteen, een middeleeuwse burcht die pal in het centrum staat. Het bouwwerk kent een bewogen geschiedenis, maar heeft de tand des tijds verrassend goed doorstaan. De poorten, walmuren en iconische torentjes zijn bijzonder goed bewaard gebleven en tijdens een rondleiding is het niet moeilijk om je voor te stellen dat hier vroeger ridders leefden. Je mag op eigen gelegenheid een kijkje nemen in de verschillende vertrekken, waaronder het deel dat is ingericht als foltermuseum. Hier kun je een middeleeuws wapenarsenaal bekijken en worden vroegere marteltechnieken uitgelegd.

Rondvaart

Een beetje toeristisch is het wel, maar een boottochtje hoort nou eenmaal bij een bezoek aan Gent. Want net zoals veel Nederlandse steden heeft is ook Gent rijkelijk bedeeld met grachten. Vanaf het water krijg je de stad vanuit een heel nieuw perspectief te zien en op een mooie dag is het heerlijk toeven op de Gentse binnenwateren. Je kunt aansluiten bij een rondvaart, maar het is ook mogelijk om zelf een sloep of kano te huren.

Winkelen

Gent is een veelzijdige winkelstad, met lange winkelstraten, warenhuizen en bijzondere zaken. Het centrum is opgedeeld in verschillende winkeldistricten die elk hun eigen karakter hebben. 'SoGo' is de naam van het grootste winkelgebied van de stad en wordt gevormd door de Sint-Pietersnieuwstraat, de Walpoortstraat en de Kortedagstraat. In 'Gent Central' vind je alle bekende modemerken en Dok Noord is een enorm winkelcentrum dat is gevestigd op een oud fabrieksterrein. Keus genoeg, dus zorg dat je wat ruimte in je koffer hebt.

Sint-Baafskathedraal

De enorme Sint-Baafskathedraal is het belangrijkste kerkgebouw van Gent. De kerk is meer dan 1000 jaar oud en indrukwekkend groot. Het pand heeft prachtige gebrandschilderde ramen, maar de belangrijkste publiekstrekker is het Lam Gods: het wereldberoemde schilderij van de gebroeders Hubert en Jan van Eyck. Het schilderij bestaat uit verschillende panelen die ook weer open kunnen, dus het is altijd even afwachten hoe het schilderij erbij staat. In volle glorie zul je het in ieder geval voorlopig niet zien, het schilderij ondergaat namelijk een grootscheepse restauratie waarbij de verschillende panelen een voor een worden aangepakt.

STAM

Het STAM is het Stadsmuseum van Gent en heeft diverse tentoonstellingen over het ontstaan van de stad. Je krijgt er een inkijkje in de historie, maar er zijn ook leuke interactieve tentoonstellingen die verschillende kanten van Gent belichten. Zo kun je op zoek naar het wereldberoemde verdwenen paneel ‘De Rechtvaardige Rechters’ van het Lam Gods. De collectie is afwisselend en bestaat uit oude schilderijen van bekende Vlaamse meesters, maar bijvoorbeeld ook uit foto’s van Gentse fotografen.

Street art

Als je op zoek bent naar hedendaagse kunst, dan kun je trouwens ook gewoon een kijkje nemen op straat. Gent is rijkelijk bedeeld met street art en tijdens een citytrip kom je het overal in de stad tegen. Er is een speciale wandeling uitgestippeld langs de bekendste werken, maar je kunt ook op eigen initiatief op zoek gaan. Zet dan in ieder geval het Graffitistraatje op je lijstje, want deze straat is het domein van tal van creatieve Gentse kunstenaars. Het is een van de weinige plekken waar graffiti echt wordt gedoogd, dus je vindt er bijna dagelijks nieuwe street art. Deze straat is te vinden ter hoogte van de Werregarenstraat in het centrum van Gent.

Design Museum Gent

Wist je dat je in Gent het grootste design museum van heel België kan vinden? Het Design Museum Gent richt zich op zowel Belgische als internationale kunstenaars en biedt een afwisselende collectie van design in de breedste zin van het woord. De gigantische collectie omvat stukken uit verschillende tijdsperiodes en het museum heeft regelmatig wisselende tentoonstellingen op het programma staan. Het museum is vrij groot, dus neem de tijd om alles op je gemak te kunnen bezichtigen.

Reizen naar Gent — Hoe kom je er?

Gent ligt in Vlaanderen en is goed bereikbaar met zowel de trein als het openbaar vervoer. Vanaf de Nederlandse grens is het ongeveer een uurtje rijden en met de trein hoef je alleen in Antwerpen over te stappen. Eenmaal aangekomen in Gent kun je het grootste deel van het centrum te voet verkennen, want de meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand. Ben je van plan om een buitenwijk in te duiken, dan kun je gebruik maken van de tram.

Gent ervaringen & beoordelingen

De Gent ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Gent ervaring.

-
Totaalscore

Er zijn nog geen beoordelingen ingevuld voor .

Gent op de kaart

Bezienswaardigheden België

Gezellige Vlaamse studentenstad
Bruisende Belgische hoofdstad
Bruisende Belgische modestad
Bourgondische stad aan de Maas
Populaire badplaats aan de Belgische kust
Gent
Gezellige Vlaamse studentenstad
Mooiste stad van België
Natuur en outdoor
Het 'kleinste' stadje ter wereld
Groen stukje Vlaanderen
Naar het strand in België

Reizen naar België

Wil je meer weten over reizen naar België? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar België