Potosí

Indrukwekkend mijnwerkersstadje

Het plaatsje Potosí is gelegen aan de voet van de Cerro Rico, de beroemde zilvermijn van Boliva. Door de aanwezigheid van zilver groeide deze plek uit tot een rijke stad met een prachtig koloniaal centrum.

Potosí

Potosí is met 4000 meter de hoogste stad ter wereld en een plek met een boeiend verleden. Vanwege de aanwezigheid van het zilver ooit een van de meest welvarende plekken van het land, tegenwoordig een stad waar jonge mannen al op vroege leeftijd zijn gedwongen om te werken in de mijnen.

Het koloniale centrum van Potosí

Potosi werd in het jaar 1546 gesticht na de ontdekking van zilver en groeide al snel uit tot een van de rijkste steden van Noord- en Zuid-Amerika. Terwijl mijnwerkers soms weken onder de grond verbleven, verrezen in het centrum van Potosí prachtige kerken, koloniale huizen en mooie pleinen. Hoewel de mijnen in de loop van de tijd uitgeput raakten en Potosí anno 2017 in financieel zwaar weer verkeert, herinnert de rijkdom in het centrum aan vroegere tijden. Je wandelt er door smalle, geplaveide straatjes en langs kleurrijke gevels die restaurants en hostels herbergen. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de Iglesia de San Lorenzo en de Torre de la Compañia de Jesus voor een blik op het verleden van de stad.

Bolivia, Potosi

Bolivia, Potosi, Mijn

Bolivia, Potosi, mijn

De Cerro Rico zilvermijn bezoeken

Hoewel er inmiddels geen zilver en ook bijna geen tin meer te vinden is, wordt er nog steeds hard gewerkt in de Cerro Rico. Mijnwerkers werken onder erbarmelijke omstandigheden, in smalle diepe schachten onder de grond. Door de eeuwen heen is er maar weinig veranderd en dat levert nog dikwijls gevaarlijke situaties op. Als toerist kun je het de mijnwerkers een stukje gemakkelijker maken door een bezoek te brengen aan de mijn. Er zijn verschillende tourbureau’s die je meenemen op een excursie onder de grond.

Een excursie begint standaard met een bezoek aan de markt, waar je cocabladeren, drankjes, sigaretten en dynamiet kan kopen voor de mijnwerkers. Door te kauwen op cocabladeren krijgen ze energie voor het zware werk en met dynamiet kunnen ze hele stukken steen wegvagen. Cadeautjes worden gewaardeerd, dus neem zeker wat spullen voor ze mee. Eenmaal in de mijn wordt je in een beschermende outfit gehesen en ga je diep onder de grond. Wat volgt is een urenlange tocht op handen en knieën door het smalle gangenstelsel, terwijl je onderweg kennismaakt met de arbeiders en kan luisteren naar de verhalen. Een indrukwekkende excursie die je gegarandeerd laat nadenken over de privileges die we in het westen hebben. Deze tocht is vanzelfsprekend niet geschikt voor mensen die last hebben van claustrofobie.

Hotsprings bezoeken

Na een bezoek aan de zilvermijn is het tijd voor wat luchtiger vermaak. Rondom Potosí zijn enkele hotsprings waar je na een stoffig bezoek in de Cerro Rico een duik kan nemen in het warme water. Want waar kun je nou beter je stramme spieren een beetje rust gunnen dan in een heerlijk warme hotspring? Chaqui Baño en Tarapaya zijn bekende plekken om te poedelen in het warme water en makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer vanuit Potosi.

Bolivia, Potosi

Bolivia, Potosi

Casa de la Moneda

Potosí was eeuwenlang het centrum van de Boliviaanse munt. In het Casa de la Moneda werden alle munten van Bolivia geslagen en het gebouw staat vanwege de prachtige architectuur op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Op de plek waar vroeger de munten werden geslagen, vind je nu een uitstekend museum met een uitgebreide collectie. Je kunt er zowel religieuze als moderne kunstwerken bekijken, mummies, Inca-erfgoed en oude machines en attributen die vroeger werden gebruikt bij het slaan van de munten. Trek genoeg tijd uit voor een bezoek, want je kunt het museum uitsluitend tijdens een rondleiding bezoeken. Gidsen spreken Engels en een rondleiding duurt 2 à 3 uur.

Convento de Santa Teresa

Het Convento de Santa Teresa is een oud klooster waar vroeger tientallen nonnen woonden die zich compleet moesten afsluiten voor de buitenwereld. De regels zijn inmiddels wel een beetje versoepeld, maar het blijf interessant om in het museum rond te kijken en naar de verhalen te luisteren. Je kunt de oude cellen bezichtigen en vele kunstwerken die aan het klooster werden geschonken. In dit geval is het een absolute meerwaarde om met een gids mee te gaan, want tijdens een rondleiding kom je meer te weten over het leven en werk van de nonnen die hier hebben gewoond.

Bolivia, Potosi

Bolivia, Potosi

Reizen naar Potosi — Hoe kom je er?

Potosí beschikt over een spiksplinternieuw busstation op een half uur rijden van het centrum van de stad. Hier vertrekken en arriveren bussen met bestemming La Paz en Sucre. Combineer je je verblijf in Potosì met een bezoek aan de zoutvlaktes van Uyuni, dan moet je bij de oude busterminal zijn. Vanuit Potosi is het 3 uur naar Sucre en Uyuni, naar La Paz ben je een hele nacht onderweg.

Vanaf het busstation is het een half uur lopen naar het centrum van de stad, maar je kunt ook met een microbus naar de stad reizen.

Potosí ervaringen & beoordelingen

De Potosí ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Potosí ervaring.

Er zijn 0 Potosí ervaringen geplaatst.

-
Totaalscore

Bezienswaardigheden Bolivia

Reis naar de zoutvlaktes van Bolivia
Het witte stadje van Bolivia
Kleurrijke hoofdstad van Bolivia
Toegangspoort tot de Amazone en de pampa’s
Meer vol mysteries
Een Boliviaanse metropool
Uitvalsbasis voor het Titicacameer

Reizen naar Potosí

Groepsreis Peru & Bolivia; Tussen altiplano en zoutvlakte

Groepsreis Peru & Bolivia; Tussen altiplano en zoutvlakte

Groepsrondreis
24 dagen

Ruige bergketens en ontzagwekkende vulkanen, resten van oude beschavingen en een kleurrijke inheemse...

vanaf
€ 2.949
24-daagse privéreis Peru & Bolivia

24-daagse privéreis Peru & Bolivia

Individuele rondreis
24 dagen

Ga met ons mee op deze prachtige nieuwe privé rondreis door twee landen vol hoogtepunten. Peru is na...

vanaf
€ 3.415
Rondreis Bolivia: de Hoogtepunten van Bolivia (13 dagen) - Van Verre Reizen

Rondreis Bolivia: de Hoogtepunten van Bolivia (13 dagen) - Van Verre Reizen

Individuele rondreis
13 dagen

Vanuit Santa Cruz wandelen in de natuur van het Amboró National Park. Je vliegt naar Sucre voor een...

vanaf
€ 2.000

Reizen naar Bolivia

Wil je meer weten over reizen naar Bolivia? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Bolivia