Kalahari woestijn

Indrukwekkend woestijnlandschap

De Kalahari woestijn is een uniek gebied in het hart van zuidelijk Afrika. Een ongekend en rauw stukje aarde, maar een mooie bezienswaardigheid.

Kalahari woestijn

De Kalahari woestijn is voor het grootste deel te vinden in het land Botswana, maar delen van de woestijn vallen ook binnen de grenzen van Zuid-Afrika en Namibie. De woestijn is van aanzienlijk formaat en te vinden in zuidelijk Afrika. In de Kalahari woestijn zijn meerdere indrukwekkende natuurparken te vinden. De meest populaire hiervan is het Central Kalahari Game Reserve. Dit immense park neemt ongeveer tien procent van het Botswaanse grondgebied in beslag. Central Kalahari Game Reservce behoort dan ook tot de grootste natuur- en wildparken die er op de wereld te vinden zijn. Een ander bewonderenswaardig natuurpark in de Kalahari woestijn is het Kgalagadi Transfrontier National Park.

De San

Wanneer we denken aan een woestijn, dan denken we aan enorme zandvlaktes en een bijzondere droogte. Dit is dan ook zeker wat er te vinden is in bijvoorbeeld de Sahara, maar de Kalahari is een heel andere woestijn. In deze woestijn regent het namelijk wel eens. We hebben het niet over liters, maar over nog geen 175 millimeter op jaarbasis. Overigens heeft alleen het zuidwesten van de woestijn in minimale mate te maken met neerslag. De hitte is wel kenmerkend voor een woestijn. In de heetste maanden van het jaar kan de temperatuur oplopen naar 45 graden Celsius. Veel water verdampt dus, en dat betekent dat het bijzonder schaars is. De traditionele bewoners van de Kalahari woestijn worden de San genoemd. Deze mensen leven van het vocht dat zij kunnen trekken uit plantenwortels. Tussen 1997 en 2005 werden veel San uit de woestijn verwijderd, omdat de overheid van Botswana had besloten dat het gebied niet meer bewoond mocht worden. In 2006 wonnen de San een rechtszaak tegen de overheid. De rechter besloot dat de verwijdering van de San onrechtmatig was en gaf de San toestemming om weer in het gebied te gaan wonen.

Kalahari Woestijn

Kalahari Woestijn

Kalahari Woestijn

Central Kalahari Game Reserve

Het Central Kalahari Game Reserve

Wanneer je echt optimaal kennis wilt maken met de pracht van de Kalahari woestijn, dan ga je naar het Central Kalahari Game Reserve. Je kunt hier een enorme vegetatie bewonderen. Zo kun je er kennis maken met de welbekende en zeer populaire acacia. Het is belangrijk om rekening te houden met het feit dat de wegen in de nazomer vrijwel onbegaanbaar zijn. In deze periode vindt het regenseizoen plaats. Wanneer je het park in deze tijd van het jaar wilt bezoeken, dan is het aan te raden om een tweede auto mee te nemen het park in.

Wilde dieren

In het Central Kalahari Game Reserve zijn ook veel wilde dieren te vinden. Zeker in de nazomer, in het regenseizoen, kun je de meest uiteenlopende dieren tegenkomen. Zeker in de buurt van de oostelijke Matswere Gate, aan de noordzijde van Deception Valley, is de kans groot dat je veel wild tegenkomt. Soms heb je wel wat geduld nodig voor je wild kan spotten, maar over het hele park gezien is dit de meest populaire plek voor wild spotten. Je kunt onder meer wilde dieren zoals leeuwen, kudu’s, hyena’s en gemsbokken tegenkomen in Central Kalahari Game Reserve.

Dieren Kalahari woestijn

Dieren Kalahari woestijn

Leeuw in de Kalahari woestijn

Reserveren van je bezoek

Het is belangrijk om te weten dat je niet zomaar een bezoek mag brengen aan het Central Kalahari Game Reserve. Als je een bezoek aan de Kalahari woestijn wilt brengen, dan is het nodig dit bezoek van tevoren te regelen. Dit kan op meerdere plekken, maar de meest voor de hand liggende plek is het kantoor van het Department of Wildlife and National Parks, ofwel het DWNP kantoor. Deze is te bezoeken in Kubu Street.

Bescherming tegen het woestijnklimaat

Het is een bijzondere ervaring om tijd door te brengen in een echte woestijn. Echter, juist omdat wij niet gewend zijn aan het woestijnklimaat besteden we al snel te weinig aandacht aan onze kleding. Als het ‘lekker warm’ is, dan trekken we eropuit in een korte broek en een shirt of een hemd. Zeker in de zomer kunnen de temperaturen in de Kalahari woestijn behoorlijk pittig zijn, zeker voor Nederlandse begrippen. Bij temperaturen die ver boven de veertig graden Celsius stijgen is het belangrijk om je goed te beschermen tegen de (hitte van de) zon. Als de zon nog niet op is, of net onder is, dan kan het al aanzienlijk frisser zijn. Wanneer je van plan bent een hele dag in de woestijn door te brengen, dan is het aan te raden twee sets kleding mee te nemen om je steeds passend te kunnen kleden.

De Kalahari woestijn — Hoe kom je er?

De Kalahari woestijn is absoluut een geweldige en onvergetelijke ervaring, zeker wanneer je een bezoek brengt aan het Central Kalahari Game Reserve. Vanaf Amsterdam vlieg je in ongeveer dertien uur naar Botswana. Om het meest populaire natuurgebied te bereiken is het nodig ongeveer veertig kilometer van de A30 af te rijden richting de oostelijke Matswere Gate, waar je het park kunt betreden. Een andere optie om er te komen is via de plaats Ganzi. Vanaf deze plaats is het nog ongeveer 10 kilometer rijden naar de ingang bij de zuidelijke Xade Gate.

Kalahari woestijn ervaringen & beoordelingen

De Kalahari woestijn ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Kalahari woestijn ervaring.

Er is 1 Kalahari woestijn ervaring geplaatst.

10,0
Totaalscore

1 beoordeling

10

Rondreis Botswana

Botswana
Kalahari woestijn
24-06-2018

Rondreis Botswana, wij hebben er luipaarden, stokstaartjes, nijlpaarden enz gezien , blij dat we destijds een digitale camara hebben aangeschaft.
In een woord geweldig.

Gereisd met partner

Kalahari woestijn op de kaart

Bezienswaardigheden Botswana

Schitterend natuurgebied vol wild
Kalahari woestijn
Indrukwekkend woestijnlandschap
Prachtig wildreservaat vol wild
Toegangspoort tot het ultieme Botswana
Gegarandeerd de Big 5 spotten

Reizen naar Kalahari woestijn

17-daagse privé rondreis

17-daagse privé rondreis

Individuele rondreis
17 dagen

Namibië is een land met fascinerende landschappen en bijzondere natuurverschijnselen en heeft zijn n...

vanaf
€ 2.213
Namibië 4WD rondreis - Local Hero Travel

Namibië 4WD rondreis - Local Hero Travel

Individuele rondreis
13 dagen

Zelf Namibië ontdekken in je sportieve 4WD met daktent gecombineerd met kleinschalige lodges met eig...

vanaf
€ 1.399

Reizen naar Botswana

Wil je meer weten over reizen naar Botswana? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Botswana