Okavango Delta

Schitterend natuurgebied vol wild

De Okavango Delta is niet alleen de grootste binnenlandse delta ter wereld, het is ook nog eens één van de mooiste wildernissen van Afrika!

Okavango Delta

De Okavango Delta is een prachtig natuurgebied dat zeker de moeite van het ontdekken waard is. Het natuurgebied is te vinden in Botswana, in het noordwesten van het land. Het unieke van de delta is wel dat deze uitkomt op land en niet in zee. Hiermee is het de grootste binnenlandse delta van de wereld. Het water in de delta komt uit Angola. Als het in het hooggebergte van Angola regent, dan beweegt dit water zich naar Okavango Delta. Het water doet er ongeveer vier maanden over om de reis tussen het hooggebergte en de delta af te leggen. Tussen de maanden juni en augustus bereikt het water het hoogtepunt. Dit is het gevolg van het regenseizoen in het hooggebergte.

Okavango Delta, Botswana

Okavango Delta, Botswana

Bijzonder schoon water

Bijna nergens ter wereld vind je zo schoon water als in de Okavango Delta. Langs de Okavango River staan vrijwel geen fabrieken of bedrijven, waardoor er geen afvalstoffen in het water terecht komen. Daarnaast zijn er eilandjes aanwezig die fungeren als filter. Het water in de delta is daarom bijzonder schoon. De grote hoeveelheid water die in juni, juli en augustus wordt opgebouwd in de delta wordt in de winter weer voor een groot deel verdampt. Hiermee blijft er veel zout achter in de delta. Omdat het hier om een jaarlijks proces gaat komt de delta ieder jaar weer onder water te staan voor een bepaald deel. Met dit water kan maar liefst 15.000 km2 woestijn jaarlijks van water worden voorzien.

Lake Ngami en Lake Makgadikgadi

Lake Ngami is te vinden nabij de delta en neemt jaarlijks ongeveer twee procent van al het water uit de delta op. Het is een mooi meer dat zeker een bezoekje waard is. Voordat het water van de Okavango Delta in dit meer terecht kwam, kwam het terecht in Lake Makgadikgadi. Dit meer is uiteindelijk door droogte verdwenen. Echter, met het water vanuit de delta kwam ook veel zout mee. Met het opdrogen van het meer is het zout gebleven. Tegenwoordig is er dan ook een enorme zoutvlakte te vinden op de plaats van Lake Makgadikgadi. Het meer was voorheen maar liefst 80.000 km2 groot.

Lake Makgadikgadi zout pan

Lake Makgadikgadi

Okavango Delta safari

Eilanden met zoutvlaktes

In Okavango Delta zijn meerdere eilandjes te vinden. Deze eilanden zijn niet erg geschikt voor begroeiing, vooral omdat er zoveel zout aanwezig is. Verreweg de meeste planten zijn niet bestand tegen dit zout. Hierdoor zijn de eilanden niet in het bijzonder natuurrijk, maar ze zijn zeker wel bijzonder om te zien. De meeste eilanden bestaan aan de bovenzijde volledig uit zout. De grote hoeveelheid water in de Okavango Delta zorgt er wel voor dat er een enorme beweging plaatsvindt op het gebied van flora en fauna, waardoor er steeds nieuwe dingen te ontdekken zijn.

Dieren in de Okavango Delta

Okavango Delta heeft een enorme aantrekkingskracht op dieren, vooral omdat deze dieren zich tegoed kunnen doen aan het schone water. Het is een ideale plek om vogels te spotten. In totaal zijn er maar liefst meer dan vierhonderd verschillende vogelsoorten te vinden in de buurt van de delta. Daarnaast zijn er ook wilde dieren te vinden die zich ophouden in de omgeving. Zo kun je rond Okavango Delta vaak zebra’s, olifanten, neushoorns, leeuwen en nijlpaarden bewonderen. Dit zijn slechts voorbeelden, want er zijn nog veel andere wildsoorten die met grote regelmaat bij de Okavango Delta worden gespot.

Okavango Delta wildlife

Boottour door de delta

Het is mogelijk om een boottour te reserveren. In dit geval maak je een mooie tocht door Okavango Delta. Onderweg wordt aandacht besteed aan het vele moois dat je om je heen kunt zien. Uiteraard kun je de eilandjes met de zoutvlakten van dichtbij bewonderen en heb je de mogelijkheid om de delta vanaf meerdere unieke punten vanaf het water te bekijken.

Safari

Wegens de aanwezigheid van veel wilde dieren kun je er ook voor kiezen om een safari te boeken in de Okavango Delta. Je hebt de mogelijkheid om van dichtbij kennis te maken met diverse wilde dieren, zoals olifanten, leeuwen en zebra’s. Uiteraard gaat er altijd een ervaren gids mee op safari en wordt er goed gezorgd voor een optimale veiligheid tijdens de tocht over land. Een safari neemt gemakkelijk een hele dag in beslag. Het is dan ook niet alleen bedoeld om de wilde dieren van dichtbij te bekijken, maar je kunt onderweg uiteraard ook genieten van het indrukwekkende uitzicht.

Okavango Delta makoro safari

Okavango Delta, Botswana

Okavango Delta – Hoe kom je er?

Okavango Delta is absoluut de moeite van een bezoek waard. Om er te komen moet je een vliegreis naar Botswana maken.Dit kan via de hoofdstad Gabarone, Windhoek in Namibië, maar voor de beste deals en meeste vluchten vlieg je via Kaapstad in Zuid-Afrika.

In totaal neemt de vliegreis ongeveer dertien uur in beslag, gerekend naar een opstap op Schiphol in Amsterdam. Wanneer je eenmaal in Botswana bent aangekomen, dan is de Okavango Delta het best te bereiken wanneer je reist vanaf Moremi. De delta is te vinden in het noordwesten van Botswana. Dit is aan de zijde van het land waar de grens met Namibië zich bevindt.

Beste reistijd Okavango Delta

De beste periode voor een bezoek aan de Okavango Delta is als de vloed op komst is. Gevoed door de regens die vallen in de Angolese bergen, komt het water precies op het goede moment: als het in het midden van Botswana het droge seizoen is. Dit is tijdens de maanden juni tot augustus. Je kunt dan optimaal genieten van het hoge water en dus met een bootje, kano of makoro varen over het water. Ideaal dus voor een safari in de Okavango Delta!

Okavango Delta ervaringen & beoordelingen

De Okavango Delta ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Okavango Delta ervaring.

Er is 1 Okavango Delta ervaring geplaatst.

10,0
Totaalscore

1 beoordeling

10

Kamperen in de Okavango delta

Botswana
Okavango Delta
20-01-2016

Gekampeerd in Jumbo Junction, snachts hoorde we de olifanten door het water lopen op een paar meter afstand van ons tentje. Ook hoorde we leeuwen en andere geluiden. Super avontuurlijk en dicht bij de natuur. Gevaren in mokoros door de delta. Op een paar meter afstand nijlpaarden gezien, erg spannend als je in zo n wankel bootje zit! Prachtige natuur en zonsondergang, echt n dikke aanrader!!

Gereisd met partner

Okavango Delta op de kaart

Bezienswaardigheden Botswana

Okavango Delta
Schitterend natuurgebied vol wild
Indrukwekkend woestijnlandschap
Prachtig wildreservaat vol wild
Toegangspoort tot het ultieme Botswana
Gegarandeerd de Big 5 spotten

Reizen naar Okavango Delta

Groepsrondreis Zuidelijk Afrika - kampeerreis

Groepsrondreis Zuidelijk Afrika - kampeerreis

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Zuidelijke Afrika bezoeken we Zuid-Afrika, Botswana, Namibi...

vanaf
€ 2.999
Rondreis Botswana, Woestijn en Waterland Safari (14 dagen) - Van Verre

Rondreis Botswana, Woestijn en Waterland Safari (14 dagen) - Van Verre

Individuele rondreis
14 dagen

Onmisbare hoogtepunten van Botswana en de waterrijke Caprivi in Namibië. Tijdens deze complete safar...

vanaf
€ 4.600
Rondreis BOTSWANA - 20 dagen; Natuur op haar best

Rondreis BOTSWANA - 20 dagen; Natuur op haar best

Groepsrondreis
20 dagen

De beste wildlife-bestemming van Afrika! In de Kalahari leer je alles over de Bosjesmannen en in de...

vanaf
€ 3.795

Reizen naar Botswana

Wil je meer weten over reizen naar Botswana? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Botswana