Pantanal

Het grootste moerasgebied ter wereld

De Pantanal is het grootste moerasgebied ter wereld en is qua oppervlakte maar liefst 5 keer zo groot als Nederland. Het is een van de mooiste plekken van Brazilië, al moet dit natuurgebied het regelmatig afleggen tegenover het Amazonegebied. Onterecht, want de Pantanal wordt gezien als dé wildlife bestemming van Zuid-Amerika.

Pantanal

Een bezoek aan de Pantanal is voor veel reizigers het hoogtepunt van een reis door Brazilië. Dit innemende natuurgebied barst van de wilde dieren en er zijn volop bijzondere activiteiten te ondernemen. Zo kun je er schitterend wandelen, paardrijden en boottochtjes maken, maar ook dieren spotten en op piranha’s vissen.

Wilde dieren spotten in de Pantanal

De Pantanal is een van de beste wildlife bestemmingen van heel Zuid-Amerika. Hier leven namelijk tal van wilde dieren die je nergens anders ter wereld kan spotten, en tijdens een bezoekje heb je grote kans om er een paar af te strepen. Tot de bekendste bewoners worden onder andere de kaaiman, jaguar, het reuzengordeldier en de laaglandtapir gerekend, maar je hebt ook grote kans om apen, schildpadden, toekans en papegaaien te spotten. Houd je ogen dus goed open en vergeet ook niet om een verrekijker in te pakken als je naar de Pantanal gaat.

Brazilie, Pantanal

Brazilie, Pantanal

Safari-wandeling

De Pantanal bestaat grotendeels uit onherbergzaam gebied. Er is één onverharde weg die dwars door het moerasgebied loopt, maar de rest van de omgeving kun je beter te voet uitkammen. Vrijwel alle lodges en pousadas kunnen een safari-wandeling voor je regelen, waarbij je met een gediplomeerde gids de jungle in gaat om op zoek te gaan naar wilde dieren. Een leuke manier om de omgeving te bekijken en meer over dit bijzondere gebied te leren, want onderweg heb je volop gelegenheid om vragen te stellen.

Boottochtje

Met zoveel water om je heen, is een boottochtje natuurlijk onvermijdelijk. Het is een aanrader om minstens één dag op het water door te brengen, want je zult zien dat de omgeving er vanaf de riviertjes heel anders uitziet. Boottochtjes door de Pantanal zijn echt een geweldig leuke ervaring, want onderweg valt genoeg te zien en te doen. Zo zie je kaaimannen opdrogen langs de oevers, maar soms komen ze ook heel dicht langs de boot zwemmen. In datzelfde water is het overigens ook mogelijk om zelf een plons te nemen. Als je durft natuurlijk. Vind je het leuk om onderweg een beetje te vissen, vraag dan of de schipper een setje hengels mee wil nemen aan boord.

Brazilie, Pantanal

Brazilie, Pantanal

Op piranha’s vissen

Zeker doen als je in de Pantanal bent: op piranha’s vissen. De wateren zitten vol met deze bijtgrage vissen en tijdens een boottochtje is het mogelijk om hengels mee te nemen. Je schuift een stukje aas over het haakje en laat deze vervolgens zo diep mogelijk in het water zakken. Je voelt het vanzelf als je beet hebt en dan is het een kwestie van snel ophalen. De piranha’s kun je vervolgens meenemen naar je accommodatie, waar je ’s avonds kan genieten van een zelf gevangen ‘catch of the day’. Hoe dat smaakt? Dat moet je zelf ervaren.

Paardrijden

Een van de leukste manieren om het gebied van de Pantanal te ontdekken, is vanaf de rug van een paard. Stapvoets trek je door de dichte jungle en onderweg heb je volop gelegenheid om te genieten van de natuur om je heen. Je kunt veel grotere stukken afleggen dan wanneer je een wandeling zou maken en gaat daarom veel dieper de jungle in. Met een beetje geluk zie je tijdens je tocht een heleboel wilde dieren. Geen ervaring met paardrijden? Geen probleem. De dieren zijn gewend aan toeristen en het tempo ligt redelijk laag.

Brazilie, Pantanal

Brazilie, Pantanal

Nachtwandeling maken

Zo tegen zonsondergang is eigenlijk de beste periode om wilde dieren te spotten, want veel laten zich niet zien als het licht is. Daarom moet je tijdens je verblijf in de Pantanal zeker proberen een nachtwandeling te maken, want dan heb je de meeste kans om wildlife te spotten. Bij vrijwel alle lodges en pousadas kun je zo’n excursie regelen. Je gaat dan onder begeleiding van een gids de jungle in en samen zoeken jullie naar de bewoners van de Pantanal. Een beetje spannend is het wel, om zo in het duister rond te lopen, maar tegelijkertijd een avontuur dat je niet gaat vergeten.

Reizen naar de Pantanal — Hoe kom je er?

De Pantanal ligt in het zuidwesten van Brazilië en de steden Cuiaba en Campo Grande gelden als de toegangspoort tot het gebied. Beiden hebben een eigen vliegveld met rechtstreekse verbindingen naar steden als Rio de Janeiro, Sao Paulo en Recife. Vanuit Cuiaba en Campo Grande is het vervolgens nog een aardig eindje rijden naar de Pantanal. Er gaat geen openbaar vervoer, maar gelukkig bieden de meeste accommodaties een transfer van en naar de luchthaven.

Pantanal ervaringen & beoordelingen

De Pantanal ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Pantanal ervaring.

-
Totaalscore

Er zijn nog geen beoordelingen ingevuld voor .

Pantanal op de kaart

Bezienswaardigheden Brazilië

Ontzagwekkend mooi
Een machtig schouwspel
Swingende én prachtige stad
Paradijselijk mooi Braziliaans eiland
Koloniale stad met een tastbaar verleden
Het koloniale hoogtepunt van Brazilië
Wolkenkrabbers en musea
Pantanal
Het grootste moerasgebied ter wereld
Het paradijs van Brazilië
Het ecoparadijs van Brazilië

Reizen naar Pantanal

Groepsrondreis Brazilië en Buenos Aires

Groepsrondreis Brazilië en Buenos Aires

Groepsrondreis
21 dagen

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Argentinië en Brazilië proef je de sfeer van de tango in ko...

vanaf
€ 3.079
Rondreis Brazilie / Reisdata: Gehele jaar

Rondreis Brazilie / Reisdata: Gehele jaar

Individuele rondreis
18 dagen

Deze prachtige en afwisselende reis laat u genieten van het natuurschoon in Brazilie. Zo kunt u heer...

vanaf
€ 2.690
Go Brasil

Go Brasil

Individuele rondreizen
21 dagen

Go Brasil! Wil jij de highlights zien, maar niet achter hordes toeristen aan sjokken? Dat kan, want...

vanaf
€ 2.752
Groepsreis Argentinië, Paraguay & Brazilië ; Tango en samba in één reis

Groepsreis Argentinië, Paraguay & Brazilië ; Tango en samba in één reis

Groepsrondreis
16 dagen

De twee grootste landen van Zuid-Amerika nu verenigd in een groepsreis! In de hipste stad ter wereld...

vanaf
€ 2.299

Reizen naar Brazilië

Wil je meer weten over reizen naar Brazilië? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Brazilië