Phnom Penh

Parel van Azië

Phnom Penh is een plek met een bewogen historie. De stad staat bomvol rijkdommen uit de Khmer-periode en overblijfselen van de Franse kolonisten. Maar slechts enkele kilometers verderop verliest al dat moois zijn glans vanwege de gebeurtenissen tijdens het regime van Pol Pot. Ontdek waarom de stad de bijnaam ’Parel van Azië’ kreeg, maar ga ook zeker niet voorbij aan haar bloedige verleden.

Phnom Penh

Phnom Penh is de hoofdstad van Cambodja en ligt in het zuidoosten van het land. Met haar voorbijrazende tuktuk’s, toeterende motoren en straten vol schreeuwende marktkooplui, is het een echte Aziatische miljoenenstad. Maar Phnom Penh is ook een stad van tegenstellingen. De drukte op straat wordt afgewisseld met serene rust op de binnenplaatsen van de prachtige tempels. En terwijl je overdag een indrukwekkende bezoek aan de Killing Fields en het Tuol Sleng museum brengt, kun je je daarna tot in de vroege uurtjes vermaken op de levendige boulevard.

Royal Palace

Het majestueuze Royal Palace is al sinds 1866 het optrekje van de koninklijke familie. Het paleis is een goed voorbeeld van de eeuwenoude Khmer-architectuur en de absolute blikvanger van de stad. Het paleis is nog steeds in gebruik door de koning en daarom is het niet toegestaan om het hele complex te bekijken. Bezoekers kunnen wel de troonzaal, die regelmatig het decor is van officiële gelegenheden, en de naastgelegen Zilveren Pagode bewonderen. Vooral die laatste is met zijn zilveren vloer, gouden boeddha en Italiaanse marmer een plaatje om te zien. Ben je van plan om het Royal Palace te bezoeken? Houd dan wel rekening met de geldende kledingvoorschriften: knieën en ellebogen dienen bedekt te zijn.

Killing Fields

De Rode Khmer heerste van 1975 tot 1979 over Cambodja en onder het bewind van leider Pol Pot vonden bijna 2 miljoen burgers de dood. Een paar kilometer ten zuiden van de stad ligt het indrukwekkende Choeung Ek, één van de duizenden beruchte Killing Fields. Het is de gruwelijke erfenis van Cambodja’s inktzwarte verleden. Op deze plek werden bijna 17.000 mannen, vrouwen en kinderen op brute wijze vermoord en begraven in een massagraf. Vandaag de dag zijn nog steeds niet alle slachtoffers opgegraven en bij een hevige regenbui komen nog regelmatig botten en kledingstukken naar boven drijven. Een bezoek aan de Killing Fields is zeker niet het leukste onderdeel van een reis door Cambodja, maar wel verplichtte kost wanneer je in Phnom Penh bent. De toegangsprijs is inclusief een indringende audiotour, waarbij de levendige geschiedenisles wordt verteld aan de hand van verhalen van overlevenden.

Tuol Sleng

Tuol Sleng

Ook het Tuol Sleng museum, ofwel het museum van volkerenmoord, is een stille getuige van de wreedheden van de Rode Khmer. In deze voormalige middelbare school werden mensen gevangen genomen en gemarteld voordat ze op de Killing Fields ter dood werden gebracht. Het gebouw hangt vol met duizenden foto’s van slachtoffers en documentatiemateriaal van alle wreedheden. Als bezoeker kun je een kijkje nemen in de cellen en martelkamers en ook dat zal ongetwijfeld veel indruk maken. Veel reizigers combineren Tuol Sleng met een bezoek aan de Killing Fields. Regel een chauffeur die je heen en weer kan rijden, of sluit aan bij een tourgroep voor een heftig uitstapje.

Wat Phnom

De eeuwenoude Wat Phnom staat bovenop de enige heuvel (Phnom) van de stad. Volgens de legende werd hier de eerste pagode gebouwd nadat een vrouw genaamd Penh vier boeddhabeelden uit de Mekong rivier had gehaald. De huidige Wat Phnom dateert uit 1926 en veel gelovigen komen er om te bidden voor geluk en succes. Ook voor niet gelovigen is de tempel het bezoeken waard, want bovenop de heuvel heb je een fantastisch uitzicht over Phnom Penh en kun je bovendien je toekomst laten voorspellen door een helderziende…

Central Market

Niets is zo leuk als een uitstapje naar een kleurrijke Aziatische markt. Ook in Phnom Penh zijn er genoeg markten te bezoeken, maar de Central Market in het oosten van de stad is de grootste. Het pand uit 1937 is volledig opgetrokken in Art Deco stijl en was lange tijd de grootste markt van heel Azië. De markt bestaat uit vier vleugels waar je vrijwel alles kunt vinden. Van textiel tot huishoudelijke producten, van zilveren sieraden tot antieke munten en van valse horloges tot heel erg veel eten. Schuif zeker aan bij een van de dametjes in het westelijke gedeelte van de hal voor een huisgemaakte curry of een kommetje noodles.

Phnom Penh

Reizen naar Phnom Penh — Hoe kom je er?

Vanuit Nederland gaan geen directe vluchten naar Cambodja, maar het vliegveld van hoofdstad  Phnom Penh heeft wel een flink aantal directe verbindingen met grote steden in de nabijgelegen landen. Vlieg bijvoorbeeld met China Southern Airlines via de Chinese stad Guangzhou of maak een overstap in Bangkok of Kuala Lumpur. De prijs voor een retour begint bij € 700. Op het vliegveld kun je vervolgens een taxi, motors, tuktuk of een bus nemen om in het centrum te komen.

Phnom Penh ervaringen & beoordelingen

De Phnom Penh ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Phnom Penh ervaring.

-
Totaalscore

Er zijn nog geen beoordelingen ingevuld voor .

Phnom Penh op de kaart

Bezienswaardigheden Cambodja

Phnom Penh
Parel van Azië
Ontdek de wonderen van Angkor
Gezellig stadje bij Angkor Wat
Hét tropische eiland van Cambodja
Karakteristieke stad
Tropisch havenstadje en witte stranden
Een authentiek stukje Cambodja
Op de grens van Thailand en Cambodja
Eilandparadijs in Cambodja

Reizen naar Phnom Penh

Familiereis Thailand, Laos en Cambodja

Familiereis Thailand, Laos en Cambodja

Tijdens de familiereis Indochina ontdek je Thailand, Laos en Cambodja. Dit is een bijzondere en zeer...

vanaf
€ 2.599
Rondreis Hoogtepunten van Cambodja (14 dagen) - Van Verre Reizen

Rondreis Hoogtepunten van Cambodja (14 dagen) - Van Verre Reizen

Individuele rondreis
14 dagen

Tijdens deze rondreis door Cambodja zie je de bekende hoogtepunten zoals de tempels van Angkor bij S...

vanaf
€ 1.250
Van Schilderbaai naar Tempelschat

Van Schilderbaai naar Tempelschat

Individuele rondreizen
19 dagen

Combineer Vietnam met Cambodja en ervaar the best of both worlds! Na Halong Bay, het knusse Hoi An e...

vanaf
€ 1.350
Rondreis Laos & Cambodja, 22 dagen

Rondreis Laos & Cambodja, 22 dagen

Groepsrondreis
22 dagen

Rondreis door twee landen in het voormalige Indochina. Bezoek de koninklijke stad Luang Prabang, Phn...

vanaf
€ 2.295

Reizen naar Cambodja

Wil je meer weten over reizen naar Cambodja? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Cambodja

Blogs over Phnom Penh