Beijing

Keizerlijke wereldstad

Een bezoek aan Beijing is als een constante geschiedenisles. Bewonder de overblijfselen uit het machtige keizerrijk, bewandel de eeuwenoude muur en bekijk het wereldberoemde Plein van de Hemelse Vrede. Beijing heeft genoeg te vertellen en raakt niet uitgepraat.

Beijing

Beijing (of Peking) is een stad zonder opsmuk. Je vindt er de bekendste bezienswaardigheden van heel China, maar het kan zomaar zijn dat je de helft niet meekrijgt vanwege de dichte smog. Toch is Beijing uniek in zijn soort en een geweldige stad voor een citytrip.

Verboden Stad

Het is tegenwoordig moeilijk voor te stellen, maar de Verboden Stad was eeuwenlang streng verboden terrein voor de gewone sterveling. Het was de plek van waaruit de Chinese keizers hun rijk bestuurden en bestaat uit talloze gebouwen, paviljoenen, poorten en woonvertrekken. Inmiddels is het paleizencomplex een monument en één van de highlights van Beijing. Trek minstens een halve dag uit om het immense complex te bewonderen, en loop daarna meteen door naar het Jinshan Park, bij de noordelijke uitgang. Vanaf hier heb je op een heldere dag een prachtig uitzicht over de Verboden Stad en de rest van Beijing.

Verboden stad, Beijing

Tiananmen Square, Beijing

Plein van de Hemelse Vrede

Het Plein van de Hemelse Vrede, of Tiananmen Square, is een gigantisch plein ten zuiden van de Verboden Stad. Het is met zijn 440.000 vierkante meter oppervlakte het grootste plein ter wereld, wordt geflankeerd door betonnen Sovjet-stijl gebouwen en in het midden staat een enorm mausoleum waar oud-leider Mao Zedong ligt opgebaard. Het plein was in het verleden regelmatig het toneel van grootse manifestaties en massabijeenkomsten, met als dieptepunt het bloedig neergeslagen studentenprotest in 1989. Tiananmen Square is absoluut niet het meest sprankelende stuk van Beijing, maar wel een plek met historie en daarom het bezoeken waard.

Tempel van de Hemel

Maak kennis met de spirituele kant van Beijing. Bezoek de indrukwekkende Tempel van de Hemel in het Tiantan Park. In feite is het hele park één groot tempelcomplex met paviljoens, tuinen en tempels, maar vooral het ronde Altaar des Hemels is een geliefde attractie.

Na dit park nog niet genoeg tempels gezien? Reis naar het noordoosten van de stad en bekijk daar de Lamatempel en de Confuciustempel.

Tempel van de hemel, Beijing

Hutong, Beijing

Hutongs

In tegenstelling tot andere Aziatische metropolen staat Beijing niet bekend om zijn indrukwekkende skyline, maar juist om haar oude volksbuurten. Deze zogenoemde hutongs zijn wijkjes waar de kleine huizen dicht op elkaar staan en tezamen een wirwar aan steegjes vormen. Het leven speelt zich hier voor een groot deel op straat af, en het is geweldig om er een middagje te verdwalen. Begin bij metrostation Nanluoguxian en sla een willekeurige zijstraat in.

Zomerpaleis

Omdat ook keizers wel eens aan vakantie toe zijn werd een stukje buiten het centrum het Zomerpaleis gebouwd. Dit uitgestrekte paleizencomplex ligt aan de rand van een uitgestrekt meer, en is nog steeds een fijne plek om de drukkende warmte van de stad te ontvluchten. Wandel door de prachtig aangelegde tuinen, vergaap je aan de kleurrijke paviljoenen en maak met mooi weer een rondje over het meer in een waterfiets.

Streetfood

Dat de Chinezen er bijzondere eetgewoonten op na houden zal je vast niet verbazen, maar na een bezoekje te hebben gebracht aan de night markets ten oosten van de Verboden Stad zal je nooit meer ergens van opkijken. Gefrituurde kruisspinnen, zeesterren of schorpioenen, niets is te gek op de avondmarkten in de Wangfujingstraat of de Wusistraat. Gelukkig kun je er ook ’normaal’ eten krijgen: dumplings met groenten zijn een lekker veilig alternatief.

Streetfood, Beijing

Chinese Muur, Beijing

Chinese Muur

Een bezoek aan Beijing is niet compleet zonder een bezoek aan de Chinese Muur. Deze eeuwenoude verdedigingsmuur werd ooit gebouwd om vijandige nomadenstammen tegen te houden, maar die functie heeft het bouwwerk allang niet meer. Rondom Beijing zijn verschillende plekken waar je de muur kan bekijken en beklimmen. Badaling en Mutianyu zijn het makkelijkst te bereiken en het best ingericht op toeristen. De muur is daar volledig gerestaureerd en je kan met een kabelbaan naar boven. Wie niet vies is van een uitdaging kan misschien beter iets verder doorrijden en bij Jinshanling omhoog voor een stevige wandeling.

Reizen naar Beijing — Hoe kom je er?

Beijing ligt op ongeveer 12 uur vliegen van Amsterdam, en de prijs voor een retourtje begint om en nabij de € 500. Maatschappijen KLM en China Southern Airlines hebben een directe verbinding tussen Amsterdam en Beijing.

Het vliegveld van Beijing ligt ongeveer 30 kilometer buiten de stad, maar er gaat een express trein en er rijden shuttlebussen heen en weer naar verschillende plekken in de stad. Een taxi kan ook, en kost met de meter ongeveer € 10.

Eenmaal in Beijing zijn de afstanden tussen de bezienswaardigheden groot. Er is een uitgebreid metronetwerk, maar stations liggen vrij ver uit elkaar en je bent al snel een tijdje onderweg. Taxi’s rijden af en aan, en zijn bovendien spotgoedkoop. Als je weinig tijd heb om de stad te verkennen is dat zeker het overwegen waard.


Beijing op de kaart

Bezienswaardigheden China

Chinese Muur

Terracottaleger

Yangshuo

Beijing

Hong Kong

Shanghai

De Verboden Stad

Yangtze rivier

Tibet

Guilin

Chengdu

Lijiang

Zhangjiajie

Li Rivier

Jiuzhaigou

Qingdao

Nanjing

Macau

Pingyao

Datong

Hangzhou

Reizen naar China

Wil je meer weten over reizen naar China? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar China

Beijing ervaringen & beoordelingen

De Beijing ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Beijing ervaring.

Er zijn nog geen Beijing ervaringen geplaatst.


Plaats beoordeling
-
Totaalscore
0 beoordelingen