Datong

Uitvalsbasis voor indrukwekkende bezienswaardigheden

Mocht je een paar dagen over hebben in Beijing, dan is het een aanrader om koers te zetten naar het nabijgelegen Datong. Hier vind je namelijk enkele interessante bezienswaardigheden, waaronder een grottencomplex vol kunst en boeddhabeelden en het zogenoemde Hangend Klooster.

Datong

Eerlijk is eerlijk: Datong is als bestemming minder interessant dan bijvoorbeeld Xi’an of Beijing, maar de stad is een uitstekende uitvalsbasis voor enkele grote Chinese bezienswaardigheden. Spendeer een halve dag in het centrum en gebruik de rest van de tijd voor een bezoek aan onder andere de Yungang grotten en het Hangende Klooster.

Het oude centrum van Datong

Datong is een oude nederzetting op de zijderoute en de geschiedenis gaat vele jaren terug in de tijd. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad zelf is dan ook het oude centrum, al is deze minder charmant dan het goed geconserveerde stadje Pingyao dat ook in dit deel van China ligt. Het oude centrum heeft recent een grote facelift gehad en er zijn een aantal plekken die je afgestreept moet hebben. Neem een kijkje bij de verschillende tempels en zet ook het zogenoemde Nine Dragon Screen op je lijstje. Deze gigantische muur is een prachtig voorbeeld Ming-kunst en bestaat uit honderden geglazuurde tegels die tezamen negen draken moeten voorstellen.

Datong, China

Datong, China

Huayan Tempel

De belangrijkste tempel in het centrum van Datong is de Huayan Tempel, dat bestaat uit twee eeuwenoude complexen. Het ene deel is een klooster dat nog steeds in gebruik, het andere deel een museum. Hier kun je een van de grootste boeddhistische hallen in heel China bewonderen en uren blijven kijken naar de vele details, schilderingen en beeldenpracht.

Het Hangende Klooster

De reden dat menig reiziger een omweg langs Datong plant is vanwege de nabijheid van het beroemde Hangende Klooster. Dit heiligdom ligt op ongeveer twee uur rijden buiten de stad en plaatjes heb je vast wel in je reisgids voorbij zien komen. De geschiedenis van het klooster gaat meer dan 1400 jaar terug in de tijd en het is ongelofelijk dat men dit destijds kon bouwen. Het klooster bestaat namelijk uit een handjevol houten bouwwerken die pal tegen een steile rotswand zijn gebouwd. Vanaf de grond lijkt het alsof ze aan de bergwand hangen, maar tijdens een rondje door de gebouwen zul je gelukkig snel ervaren dat het allemaal rotsvast zit.

Datong, China

Datong, China

Yungang grotten

Nog een bezienswaardigheid die je tijdens je verblijf in Datong kan afstrepen: de Yungang grotten. Deze grotten zijn versierd met boeddhistische kunstwerken en gelden als een van de best bewaarde kunstschatten in heel China. Het totale complex bestaat uit 252 grotten die in totaal duizenden boeddhabeelden herbergen, maar slechts een handjevol is opengesteld voor publiek. Neem ruim de tijd om deze plek te bezoeken, want je kijkt gegarandeerd je ogen uit. De grotten zijn van binnen namelijk zo mooi en kleurrijk versierd, dat het net lijkt alsof je in een tempel staat. Grot nummer 5 is voor veel bezoekers het hoogtepunt, hier vind je het beeld van een 17 meter hoge boeddha.

Chinese Muur

Hoewel Beijing zonder twijfel de aangewezen plek is om een dagtrip naar de Chinese Muur te maken, kun je wel degelijk vanuit andere plekken in China een bezoek brengen aan het wereldwonder. Vanuit Datong kun je een bezoek brengen aan een vrij ongepolijst stukje muur nabij Deshengbao. Lokale boeren leenden de stenen maar al te graag voor hun eigen huizen, iets dat je vandaag de dag nog zeker kunt zien als je een wandeling maakt door het dorpje. Een groot deel van de muur is daarom inmiddels verdwenen, maar op deze plek kun je nog verschillende overblijfselen van een fort uit de 16de eeuw bekijken.

Datong, China

Datong, China

Houten pagode van Yingxian

Yingxian ligt op ongeveer twee uur rijden buiten Datong en is niet echt een leuke stad om te verblijven. Waarom we deze bestemming toch noemen in dit overzicht? Omdat je er de oudste en hoogste houten pagodes ter wereld kunt bekijken. Het indrukwekkende houten complex werd al in het jaar 1056 gebouwd en die wetenschap maakt deze bezienswaardigheid toch wel bijzonder. Helaas is niet het hele bouwwerk opengesteld voor bezoekers en ben je als toerist aangewezen op de eerste en tweede verdieping. Gelukkig kun je een bezoekje goed combineren met een excursie naar het Hangende Klooster, dus een goede reden om onderweg een kleine pauze in te lassen.

Reizen naar Datong — Hoe kom je er?

Datong is vrij eenvoudig te bereiken vanuit de hoofdstad Beijing. De stad heeft een eigen vliegveld met rechtstreekse verbindingen, maar het is ook mogelijk om de bus of de trein te pakken. Bussen vertrekken elk uur en doen er ongeveer vier uur over, treinen doen er met zes uur iets langer over. Eenmaal aangekomen in Datong kun je eenvoudig met de bus verder reizen naar de verschillende bezienswaardigheden.

Datong ervaringen & beoordelingen

De Datong ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Datong ervaring.

-
Totaalscore

Er zijn nog geen beoordelingen ingevuld voor .

Datong op de kaart

Bezienswaardigheden China

Enorm indrukwekkend bouwwerk
Eeuwenoude handgemaakte beelden
Schilderachtig mooi
Keizerlijke wereldstad
Verbazingwekkende miljoenenstad
Hippe stad vol verrassingen
Prachtig voormalig Chinees paleis
Cruise door ongekend mooi China
Ontdek het dak van de wereld
Stad aan de rivier Li tussen sublieme bergjes
Chinese metropool mét panda's
Één van de meest idyllische stadjes van China
Één van de mooiste plekken in China
Prachtig stukje China
Verbluffend mooi natuurgebied
Verrassende Chinese stad
De oude hoofdstad van China
Gokstad van Azië
Het best bewaarde historische dorpje in heel China
Datong
Uitvalsbasis voor indrukwekkende bezienswaardigheden
Fotogenieke dagtrip vanuit Shanghai

Reizen naar Datong

Rondreis door China

Rondreis door China

Groepsrondreis
22 dagen

Vlieg/busreis China incl. vele maaltijden met o.a. Beijing, Datong, Pingyao, Xi'an, Nanjing, Su...

vanaf
€ 2.129
Rondreis 7: Vervlogen tijden in het noorden

Rondreis 7: Vervlogen tijden in het noorden

Individuele rondreis
12 dagen

Tijdens deze 12-daagse rondreis door het noorden van China staan de historische hoogtepunten centraa...

vanaf
€ 1.234

Reizen naar China

Wil je meer weten over reizen naar China? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar China