Pingyao

Het best bewaarde historische dorpje in heel China

Maak je een rondreis door China, dan zul je maar weinig kleinere steden tegenkomen. Ze liggen veelal ver buiten de gebaande paden en zijn onbereikbaar voor de doorsnee toerist. Een uitzondering is het charmante Pingyao, een stadje met een kleine 30.000 inwoners.

Pingyao

Pingyao is een van de best bewaarde oud-Chinese stadjes. Het centrum is een aaneenschakeling van historische gebouwen en sfeervolle straatjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Vanwege haar unieke voorkomen is het een populaire stop op menig reisroute door China, maar onthoud: je moet het wel met veel andere toeristen delen.

Old town

De belangrijkste bezienswaardigheid van Pingyao is natuurlijk het oude centrum, met haar sfeervolle straten en historische gebouwen. Hier maak je kennis met het oude China en dat staat in schril contrast met miljoenensteden zoals Beijing of Shanghai. Het is een aanrader om gewoon een paar uur door het centrum te dwalen en lukraak steegjes in te slaan, want je komt op de mooiste plekjes terecht. Onderweg zie je kleurrijke gebouwen met gedetailleerde gevels en straatjes waar je de weg kan vinden met behulp van het licht van lampions. Het zal je dan ook niet verbazen dat het centrum van Pingyao op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het kloppend hart van historisch Pingyao wordt gevormd door Ming-Qing Street, de hoofdstraat van het stadje.

China, Pingyao

China, Pingyao

Stadsmuren

Het oude centrum van Pingyao wordt omringd door een hoge stadsmuur. De muur is gemiddeld 10 meter hoog, heeft een totale lengte van 6 kilometer en wordt onderbroken door maar liefst 72 wachttorens. De huidige omheining dateert uit de 14de eeuw, maar de allereerste stadsmuren stonden hier al tijdens de Westelijke Zhou-dynastie, zo’n 2700 jaar geleden. Naast de stadsmuren van Pingyao is het ook een aanrader om de verschillende stadspoorten te bekijken. Deze worden namelijk gerekend tot de mooisten van China en hebben de tand des tijds bijzonder goed doorstaan. Je kunt op je gemak een rondje over de stadsmuren lopen en in tegenstelling tot het straatniveau kom je er verrassend weinig andere toeristen tegen.

Rishengchang Financial House Museum

Het Rishengchang Financial House Museum is een van de meest interessante bezienswaardigheden in het centrum van Pingyao. Dit wordt gezien als de eerste echte bank van China en diende als plek waar handelaren hun zilver konden onderbrengen. Pingyao was vroeger namelijk een belangrijk handelscentrum en het was te gevaarlijk om rond te reizen met veel waardevolle spullen op zak. De bank in Pingyao was een voorbeeld voor de rest van het land, want na verloop van tijd werden steeds meer vestigingen in China geopend. In het museum zie je hoe het bankwezen zich in China heeft ontwikkelt, en kun je een aantal interessante memorabilia bekijken.

China, Pingyao

China, Pingyao

Confusius Temple

Zoals in elke Chinese stad zul je ook in Pingyao de nodige tempels en pagodes gaan tegenkomen. Neem in ieder geval een kijkje bij de Confusius Temple, want op dat terrein vind je het oudste gebouw van heel Pingyao: de Dacheng Hall. De Dacheng Hall werd gebouwd in het jaar 1163 en heeft een prachtige houten façade en tal van bijzondere details. Leuk weetje: in de tempel werden vroeger keizerlijke examens afgenomen.

City Tower

De hoogste toren van de stad is de City Tower en mag worden gerekend tot een van de meest prominente gebouwen van Pingyao. De opvallende toren is een prachtig voorbeeld van Chinese architectuur en siert vrijwel alle reisgidsen en ansichtkaarten. Vroeger kon je helemaal naar boven klimmen voor een fantastisch uitzicht over de stad, maar helaas is de toren vanwege ouderdom gesloten voor het publieke. Gelukkig kun je nog wel genieten van het mooie plaatje, want de toren is na al die jaren nog steeds beeldschoon.

China, Pingyao

China, Pingyao

Qingxu Guan

Tegenover de Lower East Gate ligt Qingxu Guan, een taoïstisch tempelcomplex waarin ook het Pingyao County Museum huist. Het complex bestaat uit maar liefst 10 hallen en werd gebouwd ten tijde van de Tang dynastie.Je komt er vanwege de schitterende architectuur, maar het is ook de moeite waard om de tentoonstellingen te bekijken. Tot de topstukken behoren boeddhabeelden en houtwerk uit de Ming dynastie, maar ook lokale kunst en beelden van operaspelers.

Reizen naar Pingyao — Hoe kom je er?

Verreweg de meeste mensen reizen over land naar Pingyao, want de stad beschikt niet over een eigen luchthaven. Vanuit Beijing gaat drie keer per dag een trein naar Pingyao, deze doet er 11 tot 14 uur over. Pingyao is ook te bereiken vanuit de steden Datong (7 uur) en Xian (9 uur). Het is uiteraard wel mogelijk om te vliegen; het dichtstbijzijnde vliegveld ligt 90 kilometer verderop en met de bus is het vervolgens nog 2 uur reizen.

Eenmaal aangekomen in Pingyao hoef je je over vervoer in ieder geval geen zorgen te maken: de stad is compact genoeg om te voet te verkennen.

Pingyao ervaringen & beoordelingen

De Pingyao ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Pingyao ervaring.

-
Totaalscore

Er zijn nog geen beoordelingen ingevuld voor .

Pingyao op de kaart

Bezienswaardigheden China

Enorm indrukwekkend bouwwerk
Eeuwenoude handgemaakte beelden
Schilderachtig mooi
Keizerlijke wereldstad
Verbazingwekkende miljoenenstad
Hippe stad vol verrassingen
Prachtig voormalig Chinees paleis
Cruise door ongekend mooi China
Ontdek het dak van de wereld
Stad aan de rivier Li tussen sublieme bergjes
Chinese metropool mét panda's
Één van de meest idyllische stadjes van China
Één van de mooiste plekken in China
Prachtig stukje China
Verbluffend mooi natuurgebied
Verrassende Chinese stad
De oude hoofdstad van China
Gokstad van Azië
Pingyao
Het best bewaarde historische dorpje in heel China
Uitvalsbasis voor indrukwekkende bezienswaardigheden
Fotogenieke dagtrip vanuit Shanghai

Reizen naar Pingyao

China, 23 dagen

China, 23 dagen

Groepsrondreis
23 dagen

Reis met je familie van het noorden naar het zuiden en bezoek de hoogtepunten van veelzijdig China....

vanaf
€ 2.345
Rondreis door China

Rondreis door China

Groepsrondreis
22 dagen

Vlieg/busreis China incl. vele maaltijden met o.a. Beijing, Datong, Pingyao, Xi'an, Nanjing, Su...

vanaf
€ 2.129
Groepsreis China in twee weken ; Ontdekkingstocht door het land van Mao

Groepsreis China in twee weken ; Ontdekkingstocht door het land van Mao

Groepsrondreis
16 dagen

Geniet van paleizen en tempels in Beijing en maak een wandeling over de Chinese Muur. Bewonder de om...

vanaf
€ 1.599
Rondreis 7: Vervlogen tijden in het noorden

Rondreis 7: Vervlogen tijden in het noorden

Individuele rondreis
12 dagen

Tijdens deze 12-daagse rondreis door het noorden van China staan de historische hoogtepunten centraa...

vanaf
€ 1.234

Reizen naar China

Wil je meer weten over reizen naar China? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar China

Blogs over Pingyao